Sveikatos mitai

Turite baimių dėl įvairių tyrimų? Nežinote, ar tikrai reikia operacijos? Gerti tabletes, o gal geriau masažas ar mankšta? Tai klausimai, kurių ieškosime kartu su gydytojais profesionalais. Būtent jie pasidalins savo patarimais ir rekomenduos, kaip išsaugoti savo sveikatą.

Laiku neatlikus tyrimų, liga gali pažeisti stemplę, dantis, išsivystyti vėžinių susirgimų. „Northway“ medicinos centro gydytojas gastroenterologas Andrius Kederys sako, kad rimtų pasekmių GERL gali sukelti nesikreipiant į medikus, o po diagnozės – neprižiūrint savo mitybos. Svarbu atkreipti dėmesį ir į tokius simptomus, kurie gali atrodyti nesusiję su stemple, pavyzdžiui, užkimimas, gerklės skausmas, ausies ar sinusų uždegimai.

Medikas papasakojo, kokie simptomai išduoda galimą refliuksą, kaip jį nustatyti ir kokiais atvejais būtina užsiregistruoti pas gydytoją.

– Kas sukelia refliuksą?

– Gastroezofaginio refliukso liga (GERL) yra lėtinė liga, kurios pagrindas yra rūgštaus skrandžio turinio pakilimas į stemplę, sukeliantis tipinius ir netipinius refliukso simptomus bei trikdantis kasdieninę žmogaus veiklą. Refliukso atsiradimui ir intensyvumui įtakos turi netinkami mitybos ir žalingi įpročiai, stresas, taip pat refliukso patogenezėje svarbi skrandžio bakterija Helicobacter pylori (H.pylori).

Skrandžio rūgštingumas

– Ar tai trumpalaikė, išgydoma liga, o gal – sutrikimas visam gyvenimui?

– Deja refliuksas – lėtinė, pilnai neišgydoma liga, tačiau gali būti pasiekta kontrolė paskyrus tinkamą gydymą, pasirinkus tinkamą mitybą, koreguojant žalingus įpročius bei išgydžius H.pylori infekciją.

– Kaip su refliuksu susijęs rėmuo?

– Rėmuo apibūdinamas, kaip graužiantis, deginantis pojūtis „duobutės“ srityje, žemiau krūtinkaulio bei stemplės eigoje kylantis į gerklę. Tai tipinis refliukso simptomas, kurį pacientai konsultacijos metu įvardija dažniausiai.

– Kokius maisto produktus vartoti dažniau, o kokių vengti, jei kamuoja refliuksas?

– Mityba yra svarbiausia refliukso gydymo dalis. Apie 70 proc. atvejų pakeitus mitybos įpročius, sumažėja jaučiami refliukso simptomai. Esant varginantiems refliukso simptomams būtina antirefliuksinė mityba – vengiant aštraus, kepto, riebaus maisto, greito maisto, putojančių ir gazuotų gėrimų bei padažų, citrusinių vaisių. Rekomenduojama dažniau rinktis troškintą, virtą maistą.

– Kartais refliuksas pasireiškia kosuliu, kokie dar neįprasti simptomai gali apie jį pranešti?

– Refliukso simptomai gali būti tipiniai ir netipiniai. Standartiniai refliukso simptomai – deginantis pojūtis už krūtinkaulio, jaučiamas kylantis skrandžio turinys link gerklės. To pasekmės – tarsi išdeginta gerklė, blogas kvapas iš burnos. Taip pat refliuksas gali pasireikšti ir kitais, ne taip dažnai sutinkamais simptomais, tokiais kaip sausas, dažnai neproduktyvus kosulys, užkimimas, gerklės skausmas, vidinės ausies uždegimas. Refliuksas gali prisidėti prie blogėjančios dantų būklės, dažnesnio karieso bei sinusų uždegimo.

Gydytojas gastroenterologas Andrius Kederys

– Kokie simptomai įspėja nedelsiant kreiptis pagalbos į gydytoją?

– Atsiradęs intensyvus skausmas už krūtinkaulio, kuris intensyvėja valgant, sutrikęs rijimas arba svorio kritimas, pykinimas ir vėmimas tai pagrindiniai simptomai, kurių ignoruoti nederėtų ir būtina kreiptis gydytojo gastroenterologo konsultacijai dėl tolimesnio ištyrimo ir gydymo aptarimo.

– Kaip nustatomas bei gydomas refliuksas, kiek tai trunka?

– Refliuksas gali būti diagnozuojamas remiantis nusiskundimais, tam tikrais atvejais diagnozė gali būti patvirtinama ir papildomai atlikus endoskopinius tyrimus.

Atliekama viršutinės virškinamojo trakto dalies endoskopija – fibrogastroskopija, kurios metu įvertinama stemplė, skrandis bei dvylikapirštė žarna.

Refliukso paūmėjimo gydymo laikotarpis labai individualus, priklausomai nuo esamų simptomų bei endoskopinių radinių skrandžio tyrimo metu. Tačiau įprastu atveju refliukso kontrolė bei klinikinių simptomų pagerėjimas pasiekiamas per 2-4 savaites, koregavus mitybą ir skiriant specifinį gydymą. Gydymui rekomenduojamos ir nemedikamentinės priemonės – gerti sėmenų aliejų arba nuovirą po šaukštą rytais prieš valgį, nevalgyti 2-3 val. prieš miegą bei miegoti ant aukštesnės pagalvės.

– Su kokiais nepatogumais pacientas gali susidurti po diagnostinės procedūros?

– Skrandžio endoskopinis tyrimas gali būti atliktas vietinėje nejautroje, purškiant nuskausminančius medikamentus į gerklę arba bendrinėje intraveninėje nejautroje, kai suleidžiami vaistai į veną ir tyrimo metu pacientas miega. Kai taikoma tik vietinė nejautra, po tyrimo pacientas jaučia gerklės užtirpimą, nestiprų perštėjimą, sunkumą ryti, šie simptomai praeina po 10-15 minučių. Kai tyrimas atliekamas bendrinėje nejautroje, retais atvejais po anestezijos galimas nestiprus pykinimas, tačiau jokių kitų nepatogumų pacientas nejaučia. Šiuos tyrimus vis dažniau atliekame su bendrine nejautra, kad pacientams būtų patogiau.

– Kokia dieta gali būti skirta refliukso gydymui?

– Diagnozavus refliuksą, būtina ganėtinai griežta dieta. Reikalinga riboti riebius, aštrius, keptus maisto produktus, greitai paruošiamą maistą ir pusgaminius. Reikėtų vengti citrusinių vaisių, juodojo šokolado. Rekomenduojama nepiktnaudžiauti alkoholiniais ir putojančiais gėrimais bei juoda kava. Vertėtų rinktis troškintą, virtą maistą, neriebią mėsą ir žuvį bei troškintas daržoves. Valgyti dažnai, keletą kartų per dieną, tačiau po nedidelį kiekį maisto.

– Kuo gali baigtis negydomas refliuksas?

– Nekontroliuojamas refliuksas gali sukelti skaudžias pasekmes. Ilgą laiką tęsiantis refliuksui, galimas žaizdų atsiradimas stemplės gleivinėje. Šios žaizdos gali būti skausmingos, joms gilėjant galimas kraujavimas. Tęsiantis refliuksui keletą metų ir jo tinkamai negydant gali vystytis ir ikivėžiniai bei vėžiniai stemplės pakitimai.

– Kuriuos žmones refliuksas kamuoja dažniau, serga tik suaugę, ar ir vaikai?

– Refliuksas – dažnesnė suagusiųjų problema, tačiau serga ir vaikai. Simptomai iš esmės nesiskiria – jaučiamas deginantis rūgšties kilimas iki gerklės arba netipiniai simptomai, dažnai kartojasi laringitas, vidinės ausies uždegimas.

– Kaip dažnai lietuviai serga šia liga?

– Refliuksas labai paplitusi liga Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje. Dažniausios priežastys netinkama mityba, stresas, žalingi įpročiai. Apie 70-80 proc. atvejų gastroenterologo konsultacijai atvykstančių pacientų priežastis yra refliuksas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės