Sveikatos mitai

Turite baimių dėl įvairių tyrimų? Nežinote, ar tikrai reikia operacijos? Gerti tabletes, o gal geriau masažas ar mankšta? Tai klausimai, kurių ieškosime kartu su gydytojais profesionalais. Būtent jie pasidalins savo patarimais ir rekomenduos, kaip išsaugoti savo sveikatą.

Mintimis pasidalino „Northway“ medicinos centro dermatologė Rita Buivydaitė-Dailidėnė.

– Kokios priežastys lemia plaukų slinkimą moterims?

Plaukų slinkimas moteris kamuoja įvairiame amžiuje. Tą lemiančių ligų įvairovė labai didelė: tai telogeninis ir androgeninis plaukų slinkimas, autoimuninė alopecija, antriniai slinkimai dėl autoimuninių ligų, tokių kaip žvynelinė, vilkligė, sklerodermija, kerpligė ir daugelis kitų.

Gydymas visuomet priklauso nuo klinikinės situacijos ir visuomet yra individualus.
„Northway“ medicinos centro dermatologė Rita Buivydaitė-Dailidėnė

Vienas dažniausių variantų – telogeninis plaukų slinkimas, kuriam būdingas difuzinis didelio kiekio plaukų kritimas. Dažniausios jo priežastys – ūmus ir lėtinis patiriamas stresas, nėštumas, sunkios ligos, traumos, didelės apimties operacijos, vitaminų ir mikroelementų stoka, skydliaukės susirgimai.

– Ką pačios moterys gali padaryti, kad jų plaukai būtų stipresni, nelūžinėtų? Koks maistas leidžia sustiprinti plaukus ir plaukų odą?

– Visų pirma, pastebėjus plaukų slinkimą reikia nepanikuoti ir nesukelti sau papildomo streso, kas tik dar labiau skatina plaukų netekimą. Reiktų atsiminti, kad kasdien netekti apie 50-200 plaukų yra normalu, todėl, kad plaukų apykaita galvos odoje vyksta nuolat.

Jei pastebite, kad plaukų kritimas jums yra neįprastas, plaukų šepetyje, ant rūbų, grindų pastebite neįprastą skaičių plaukų, būtina kreiptis į gydytoją dermatologą-trichologą. Dažnai tenka matyti, kad savigyda pakenkia esamai ligai, todėl geriau pasikonsultuoti, ar tai jau liga, ar tiesiog sezoninis plaukų slinkimas.

Jei pastebimas plaukų slinkimas, svarbu nepradėti saujomis vartoti papildų, naudoti įvairių lokalių serumų, losjonų, kardinaliai keisti priežiūrą, o kreiptis į gydytoją.
„Northway“ medicinos centro dermatologė Rita Buivydaitė-Dailidėnė

Odos priedams – plaukams, nagams – reikia labai daug įvairių mikroelementų bei vitaminų, todėl svarbu pilnavertė mityba. Dažnai tenka konsultuoti jaunas moteris, kurioms dėl radikalių dietos kitimų pradeda slinkti plaukai.

Gerai plaukų būklei būtinas geležis, magnis, cinkas, omega 3 riebalų rūgštys, selenas, vitaminas D, vitaminas B12, B9, biotinas, didelės vitaminų A, E bei C atsargos.

Esant pilnavertei mitybai, kuomet nesilaikoma tam tikrų mitybos pakraipų, radikalių dietų ar dėl alergijų neeliminuojami tam tikri maisto produktai, šios vitaminų stokos nepasireiškia.

Jei pastebimas plaukų slinkimas, svarbu nepradėti saujomis vartoti papildų, naudoti įvairių lokalių serumų, losjonų, kardinaliai keisti priežiūrą, o kreiptis į gydytoją, kad teisingai būtų įvertinta galvos odos bei plauko būklė.

Rita Buivydaitė-Dailidėnė ("Northway" medicinos centro nuotr.)

– Visgi, jei slenka plaukai ir proceso niekaip nepavyksta pristabdyti, ką rekomenduotumėte? Kokie galimi gydymo būdai?

– Gydymas visuomet priklauso nuo klinikinės situacijos ir visuomet yra individualus. Tik žinant plaukų slinkimo priežastį, galima taikyti tikslingą gydymą. Pavyzdžiui, jei plaukų slinkimas yra antrinis dėl žvynelinės, būtina koreguoti uždegimą galvos odoje ir plaukai nustoja slinkti. Jei kalbame apie užsitęsusį ar lėtinį telogeninį plaukų slinkimą, būtina taikyti kombinuotą gydymą su lokaliais ir injekuojamais preparatais, šalinti sukėlusią priežastį.

Kuomet moteris vargina androgeninis (vyriško tipo) plaukų slinkimas, būtinas detalesnis ištyrimas ir kuo ankstesnis, savalaikis gydymas, kad galėtume išsaugoti plaukų tankį.

Reikia atminti, kad nėra vieno stebuklingo serumo ar ampulės, kuris tiktų visiems.

Dar tęsiant šią temą, šiuo metu itin populiarėjantis preparatas Dr.CYJ. Tai yra plaukų užpildas, kuris pasižymi aukšta hialurono rūgšties koncentracija ir peptidais (baltymais) bei augimo veiksniais. Būtent šios veikliosios medžiagos stimuliuoja plauko folikulą, veikia kaip antioksidantai, slopina pigmento netekimą, aprūpina papildomomis maistinėmis medžiagomis.

Šis užpildas naudojamas gydyti tiek vyrus, tiek moteris. Skiriamas pirminių alopecijų gydymui, tokių kaip telogeninis, androgeninis, difuzinis plaukų slinkimas. Šia priemone siekiama padidinti plaukų tankį bei pagerinti struktūrą, stimuliuojamas greitesnis plaukų augimas.

Toks gydymo būdas gali būti taikomas ir po transplantacijų. Šis užpildas netinka esant antriniams slinkimams, dėl odos ligų, ypač vilkligės. Todėl kaip ir minėjau, svarbu, kad prieš procedūrą jūsų būklę įvertintų gydytojas, atlikdamas galvos dermatoskopiją bei plaukų trichoskopiją.

Plaukų slinkimas

– Neretai neprarasti plaukų padeda mezoterapija galvos odai, kokie šio gydymo privalumai ir kam ji taikoma?

– Plaukų slinkimas dažnai gydomas injekciniais preparatais: mezoterapija ir trombocitais praturtinta plazma (PRP). Šie du gydymo metodai dažnai tapatinami ir maišomi tarpusavyje. PRP – paremta paties paciento kraujo plazmos, praturtintos trombocitais, suleidimu.

Mezoterapija – tai yra įvairių mikroelementų, vitaminų, aminorūgščių kokteilis, kuris stimuliuoja mikrocirkuliaciją, aprūpina plauką maistinėmis medžiagomis, skatina plauko augimą. Šie mezoterapiniai preparatai tarpusavyje skiriasi sudėtinėmis medžiagomis ir jų koncentracijomis, todėl gydymas būna individualus ir pritaikytas kiekvienam pacientui.

Mezoterapija dažniausiai taikoma telogeniniam plaukų slinkimui (po nėštumo, dietų, streso, trauma ir t.t), dažymo pažeistiems plaukams, kad skatintų greitesnį sveiko plauko augimą. Rečiau taikoma androgeninės alopecijos gydymui.

Mezoterapija šiai dienai yra pažengusi, plačiai naudojama plaukų slinkimo gydymui ir plauko augimo stimuliacijai. Tai greitas, saugus gydymo metodas, labai retais atvejais sukeliantis šalutines reakcijas.

Reikia atminti, jog nėra vieno stebuklingo serumo ar ampulės, kuris tiktų visiems.
„Northway“ medicinos centro dermatologė Rita Buivydaitė-Dailidėnė

– Kalbant apie vyrus, kokios efektyviausios priemonės leidžia sustabdyti plaukų slinkimą?

– Vyrus, kaip ir moteris, gali kamuoti įvairios plaukų slinkimo formos. Vyrams, be abejo, daugiausiai diskomforto jauname amžiuje sukelia vyriško tipo plikimas.

Jei šeimoje genetiškai pasireiškia vyriškas plikimas ir pastebite lėtesnį plaukų augimą priekinėje ir viršutinėje galvos dalyje, mažėjantį plaukų tankį, plonėjančius plaukus, būtina pradėti ankstyvą gydymą. Vyrams skiriamas lokalus gydymas bei sisteminis gydymas „testosterone 5 alfa“ reduktazės inhibitoriais. Dažnai norint sustiprinti gydymo poveikį, androgeninės alopecijos atveju taikomas papildomas gydymas trombocitais praturtintos plazmos (PRP) injekcijomis. PRP sinergištiškai veikia su vaistais, slopina pigmento netekimą, stimuliuoja greitesnį plauko augimą.

– Ar tiesa, kad praplikus, paskutinis šansas džiaugtis šukuosena – plaukų persodinimo operacija?

– Viskas priklauso nuo priežasties, dėl kurios įvyko plaukų netekimas. Kalbant apie vyriško tipo nuplikimą, kuomet laiku nebuvo taikytas gydymas ir to pasekmė yra nuplikimas, tuomet taip. Šiai dienai plaukų folikulų transplantacija atliekama ir Lietuvoje.

Kada tai – endokrinologinė problema?

Paprastai plaukų slinkimo priežastys slypi odoje, todėl dažniausiai yra gydomos odos gydytojų – dermatologų. Bet šis simptomas gali pasitaikyti ir sergant endokrininėmis ligomis.

Praktikoje neretai gydytojui endokrinologui tenka išgirsti pacientų nuogąstavimus dėl padidėjusio plaukų slinkimo.

„Yra pacientų, kurie žino, kad už tai gali būti atsakingi hormonai. Jei kalbame apie skydliaukę, tai šio, labai nedidelio organo veiklos sutrikimai gali turėti įtakos plaukams, jų slinkimui. Pavyzdžiui, esant skydliaukės hiperfunkcijai, kai kraujyje randamas padidintas skydliaukės hormonų kiekis, plaukai gali suplonėti, žmogus pastebės jų retėjimą, padidintą slinkimą ar iškritimą“, – teigia endokrinologas Raimondas Savickas.

Tačiau ar žmogus, pastebėjęs plaukų retėjimą, gali pats įtarti, kad to priežastis gali būti skydliaukės bėdos?

„Jei mes kalbame apie skydliaukės veiklos sutrikimų diagnostiką, tai vieno simptomo, kaip padidėjusio plaukų retėjimo ar slinkimo, tikrai neužtenka. Būtina atkreipti dėmesį į kitus kartu pasitaikančius žmogaus savijautos pasikeitimus. Galima paminėti dažną širdies plakimą, padidintą prakaitavimą, rankų drebėjimą, bendrą silpnumą, karščio netoleravimą“, – teigė R. Savickas.

Anot gydytojo, kita vertus, kai kurios odos ligos, kurių metu galima pastebėti atsiradusius ribotus išretėjusių plaukų, ar visai be plaukų, plotus galvos, veido srityje, dažnai gali būti lydimos ir skydliaukės autoimuninio uždegimo. O uždegimas anksčiau ar vėliau tampa skydliaukės veiklos sutrikimo priežastis.

„Įprastai gydytojas įvertina kompleksiškai žmogaus nusiskundimus, kokiomis kitomis ligomis serga ir kokius medikamentus vartoja. Būtinai apžiūri pažeistas odos vietas ir tik įtaręs, kad priežastis gali būti skydliaukės liga, numato tolimesnį ištyrimo planą.

Tiriamas kraujyje esančių skydliaukės hormonų kiekis, taip pat atliekamas ultragarsinis kaklo tyrimas, įvertinamas pats skydliaukės audinys, ar yra pakitimų, kurie gali būti nusiskundimų, ar plaukų augimo sutrikimo priežastis“, – tvirtina endokrinologas.

Endokrinologas Raimondas Savickas ("Northway" medicinos centro nuotr.)

Tiesa ir tai, kad kartais plaukai slinkti gali ir dėl vyriškų hormonų pertekliaus.

„Tai vadinama androgeniniu arba vyriškų hormonų sukeltu plikimu. Vyrams tokio tipo plikimas paveldimas genetiškai. Plaukai pradeda retėti smilkiniuose, vėliau viršugalvio ir kaktos šonuose. Gydymas pradžioje taikomas medikamentais, vėliau – plastine chirurgija.

Pasitaiko tokio tipo plaukų retėjimas bei slinkimas ir moterims. Dažnai moterims kartu su tokio tipo plaukų retėjimu stebimas padidintas laisvų androgenų (vyriškų hormonų) kiekis kraujyje. Todėl, kaip minėjau, kreipiantis pagalbos, gydytojas įvertina plikimo, ar plaukų retėjimo pobūdį, atlieka reikalingus tyrimus ir tik tada sprendžia ir pasiūlo geriausio gydymo galimybes“, – teigė R. Savickas.

Taip pat, anot gydytojo, labai svarbu įvertinti ir kokiomis kitomis ligomis sergama, kadangi pasitaiko, kad kai kurie medikamentai, maisto papildai gali būti padidinto androgenų kiekio kraujyje priežastimi.

„Įprastai plikimo ir plaukų retėjimo gydymo tikslas yra sumažinti plaukų netekimą ir paskatinti plaukų ataugimą. Gydymas yra ilgas, nuo pusės metų iki kelių metų. Deja, ne visada pasiekiami norimi lūkesčiai“, – įspėjo R. Savickas.

Skydliaukė
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)