Sveikatos mitai

Turite baimių dėl įvairių tyrimų? Nežinote, ar tikrai reikia operacijos? Gerti tabletes, o gal geriau masažas ar mankšta? Tai klausimai, kurių ieškosime kartu su gydytojais profesionalais. Būtent jie pasidalins savo patarimais ir rekomenduos, kaip išsaugoti savo sveikatą.

Dažniausiai išnyrantis sąnarys žmogaus kūne – peties

Medicinos centro „Northway“ Kretingoje ortopedas traumatologas Vytautas Mažutavičius sako, kad kalbant apie peties sąnario pažeidimus, pirmiausia būtina suvokti, jog tai – pats judriausias žmogaus sąnarys: „Peties sąnario mobilumą nulemia rutulio formos sąnariniai paviršiai. Plačios amplitudės judesius atlikti padeda daugiau nei 10 raumenų ir sausgyslių, supančių peties sąnarį.“

Būtent dėl tokio judrumo petys yra dažniausiai išnyrantis sąnarys. Ištikus ūmiai traumai, žmonės, anot mediko, suskumba kreiptis į skubios pagalbos skyrių, mat deformacija esant kaulo lūžiui ar sąnario išnirimui, ūmus skausmas neleidžia delsti. Vis dėlto, ne visos ligos verčia žmones iškart kreiptis pagalbos, dalis peties sąnario patologijų progresuoja gyvenimo eigoje.

Anot V. Mažutavičiaus, peties, kaip ir daugelio kitų sąnarių, ligas lemia profesija, intensyvus fizinis darbas, sportas, nuolatinė įtampa ir pasikartojantys judesiai, patirtos traumos. Dažniausios ligos – sumušimai, patempimai, sausgyslių ar raumenų uždegimai, plyšimai. Vyresnius pacientus neretai kamuoja lėtinis artritas, degeneracinės ligos. Dalis pacientų turi polinkį į genetines ligas ir gali paveldėti sunkias sąnarių patologijas, kaip reumatoidinis artritas.

„Northway“ medicinos centro Kretingoje ortopedas traumatologas Vytautas Mažutavičius

Siekiant nustatyti peties sąnario ligas, vien pokalbio su gydytoju, sako V. Mažutavičius, nepakaks – dažnai reikalingi laboratoriniai ir instrumentiniai tyrimai, atliekamos rentgenogramos, echoskopija. Detaliai raumenų ir sausgyslių būklę įvertinti padeda magnetinis branduolių rezonansas.

Artroskopinės operacijos: nėra didelių randų, pacientai sveiksta greičiau

„Jei pacientas kreipiasi laiku ir neprogresavus pažeidimui, dažnai pavyksta ligą išgydyti medikamentais, fizioterapija ir tausojančiu režimu. Uždegimus, dalinius minkštųjų audinių plyšimus padeda gydyti autologinio kraujo injekcijos, kai pacientui leidžiamos jo paties kraujo ląstelės, trombocitų plazma PRP. Esant sustingusiam, „įšalusiam“ sąnariui padeda reabilitacija ir intrasąnarinės medikamentų injekcijos“, – apie peties sąnario gydymą pasakoja V. Mažutavičius.

Pandeminė situacija, pasak gydytojo, nulėmė tai, kad žmonės delsia, dvejoja, jaučia baimę kreiptis į gydymo įstaigą, todėl konservatyvios priemonės nebepadeda ir tenka ruoštis operacijai. Minimaliai invazyvios, artroskopinės operacijos, kalba pašnekovas, tapo kasdienybe ortopedijoje.

„Tai ne tik pacientui priimtinas kosmetinis efektas, kuomet išoriškai stebimi maži pjūveliai, nėra didelių randų, bet ir tausojanti audinius intervencija. Po tokių operacijų pacientas sveiksta greičiau, mažėja atsistatymo ir nedarbingumo laikotarpis“, - kalba gydytojas.

Deja, pasitaiko atvejų, kai sąnarys sudyla, dėl raumenų atrofijos sausgyslių susiūti nebepavyksta, tuomet tenka sąnarį keisti, endoprotezuoti: „Tai yra didelės apimties operacijos, tačiau žymiai sumažinančios skausmą, atstatančios judesių amplitudę ir grąžinančios pacientą į pilnavertį gyvenimą“, – kalba Northway medicinos centro medikas.

Pirštų tirpimas gali išduoti riešo srityje esančią problemą

Riešo sąnarys itin dažnai kenčia dėl įvairių traumų, taip pat reumatoidinio artrito, dažnos ir mažųjų sąnarių deformacijos arba Dupuytreno kontraktūra, kuomet pirštai traukiasi prie delno. Visa tai, anot „Northway“ medicinos centro Kretingoje ortopedo Mindaugo Bakšos, sutrikdo žmogaus gyvenimą ir kasdienes veiklas: „Labai sunku kažką paimti, sugriebti, vargina naktiniai skausmai, pirštų tirpimas.“ Tokius negalavimus lemia ne tik amžius, bet ir sunkus, monotoninis darbas.

„Northway“ medicinos centro Kretingoje ortopedas Mindaugas Bakša

Pirštų tirpimas, sako M. Bakša, gali byloti apie nervo, einančio pro riešo sąnarį, užspaudimą: „Tada ieškome problemų rieše, bet riešas sveikas. Tiesiog reikia atpalaiduoti tą nervą. Dingsta skausmai ir žmogus gerai jaučiasi“. Riešakaulio susidėvėjimas – dar vienas dažnas negalavimas, dėl kurio žmogus nebegali be skausmo lankstyti rankos, taip pat gali būti išspręstas, jei tik kreipiamasi pagalbos.

Tikriausiai kiekvienam tekę girdėti tą keistą traškančių pirštų garsą. Neretas turi net įprotį lankstyti pirštus, kad šie sutraškėtų. Ar tokia „pramoga“ kenksminga ir kodėl pirštai traška? M. Bakša sako, kad tai – viso labo nemalonus, tačiau nieko blogo nereiškiantis garsas: „Tai nieko nekenkia ir sąnarys nesigadina. Šio traškėjimo priežastis – sausgyslės prašokimas.“

Anot mediko, ypač svarbu daug ir detaliai kalbėti su gydančiu gydytoju, mat neretai problemos slypi ne ten, kur iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti: „Būna pacientų, kuriems atrodo, kad užspaustas nervas rankoje ir dėl to tirpsta pirštai, tačiau apžiūros metu paaiškėja, kad skausmas ateina jau nuo kaklo. Tad, manau, reikia nebijoti daug klausinėti, kartais tris – keturis kartus užduodant tą patį klausimą, pacientas gali atskleisti vis daugiau itin svarbių detalių.“

Maisto papildams sąnariams išleidžiamus pinigus siūlo skirti veiksmingesnei procedūrai

Ortopedas M. Bakša sako, kad jei pats pacientas suinteresuotas išvengti operacijos, visuomet ieškoma kitų alternatyvų: „Jei žmogui yra tik, pavyzdžiui, penkiasdešimt metų, skiriant tinkamą gydymą nesteroidiniais vaistais, priešuždegiminėmis injekcijomis, hialuronu, PRP procedūras, aktyviuosius trombocitus, visa tai gali padėti išvengti operacijos.“

Jei nechirurginis gydymas vis dėlto neišsprendė riešo sąnario problemų, atliekama operacija, o čia jau, sako M. Bakša, viskas priklauso nuo esamo pažeidimo: „Rieše yra trys eilės riešakaulių. Jei susidėvėjusi pirmoji eilė – daromas tos eilės šalinimas, riešas lieka mažiau lankstus, tačiau neskausmingas. Jei situacija itin prasta, atliekama operacija, kurios metu sąnarys uždaromas ir ranka nebesilanksto per riešą. Žiūrime, ką įmanoma padaryti, kad išsaugotume kuo didesnį judumą, sveikus sąnarius ir panaikintume skausmą.“

Vaistinėse ir internete apstu maisto papildų sąnariams. M. Bakša abejoja jų nauda vyresniems pacientams, mat medžiagų įsisavinimas su amžiumi stipriai prastėja: „Geriau už tuos pinigus kartą per metus nusipirkti vieną dozę į sąnarius leidžiamo hialurono, kuris tikrai gali panaikinti skausmą, užuot gėrus papildą, kuris skyla skrandyje, eina per žarnų sieneles. Kiek jo papuola ten, kur reikia, ypač esant sudilusiai sąnario kremzlei?“

Klampaus hialurono injekcijas gydytojas lygina su automobilio dalių sutepimu: „Esant stipriai susidėvėjusiam sąnariui, suleidžiant didelio klampumo hialurono, šis pasiskirsto ir sąnarį padengia plėvele. Tada sąnarys lengviau ir be skausmo juda. Vienos injekcijos užtenka metams, o vieno švirkšto pakanka abiejų rankų riešo sąnariams. Kelio sąnariui hialurono dozė kiek didesnė“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)