Sveikatos mitai

Turite baimių dėl įvairių tyrimų? Nežinote, ar tikrai reikia operacijos? Gerti tabletes, o gal geriau masažas ar mankšta? Tai klausimai, kurių ieškosime kartu su gydytojais profesionalais. Būtent jie pasidalins savo patarimais ir rekomenduos, kaip išsaugoti savo sveikatą.

„Nereceptinių preparatų vaistinėse galima įsigyti pakankamai lengvai, tačiau tai padarius, būtina nepamiršti perskaityti vartojimo instrukciją. Kalbant apie nosies gleivinę sutraukiančius preparatus, gydymasis jais netūrėtų viršyti savaitės laiko, tad to nereiktų ignoruoti. Naudojant purškalą ilgiau, gali vystytis medikamentinė priklausomybė ir vietoje vienos ūmios problemos turėsime keletą", – teigia gydytojas.

Užgultos nosies priežastys

Nėra malonu, kuomet nuolat vargina užgulta nosis, tačiau rudenį ir pavasarį su šia būsena susiduria dažnas. Anot V. Junčio, natūralu, kad šaltuoju metų laikotarpiu, prasidėjus šildymo sezonui, gali paūmėti sloga.

„Priežastys gali būti įvairios: viena dažniausių – stafilokokinė nosies infekcija, kuriai šaltuoju metų laiku susidaro tinkamos sąlygos progresuoti, o taip žmogui sukeliamas didelis diskomfortas. Taip yra, mat į nosį patenka sausiausias oras, todėl yra pažeidžiama gleivinė. Tai kartais sukelia net kraujavimą iš nosies. Taipogi, sloga gali paūmėti ir dėl temperatūrų skirtumo, kuomet patenkama iš šiltos patalpos į šaltą. Tokiu atveju pasireiškia skaidri sekrecija iš nosies. Rudens ir pavasario laikotarpiu nereikėtų pamiršti ir alergijų, kurios vargina ne vieną žmogų", – pasakoja pašnekovas.

Nosies purškalas

Susidūrus su varginančia sloga, specialistas rekomenduoja nepiktnaudžiauti nereceptiniais preparatais. Anot jo, tokių vaistų naudojimas privalo būti saikingas, mat galima pažeisti nosies gleivinę. Plaunant nosį jūros vandeniu, kuomet preparato koncentracija 2,6 proc., tikslinga jį naudoti iki 7 dienų. Jei į nosį purškiamas izotoninis, 0,9 proc. tirpalas, jo pagalba galima gydytis iki dviejų savaičių, kadangi nėra taip intensyviai džiovinama nosies gleivinė. Gydytojas patikina, kad nereceptiniai vaistai gali padėti palengvinti blogą savijautą, tačiau būtina pažymėti, kad jie turi būti naudojami saikingai.

Atsakingas vartojimas – būtinybė

Vieni populiariausių nereceptinių vaistų, kuriuos dažnas turi savo namų vaistinėlėje, – momentinį poveikį suteikiantys purškalai nuo slogos. Būtent šie vaistai, anot mediko, sukelia priklausomybę.

„Kuomet aptariame populiariausius preparatus – nosies dekongestantus, atsakymas greitas ir aiškus – taip, jie gali sukelti medikamentinę priklausomybę. Vartojant šiuos vaistus jų poveikis labai stiprus ir greitas, asmenys patiria visiškai laisvą kvėpavimą pro nosį. Tačiau, ilgainiui vartojant tokio tipo preparatus, žalojamos kraujagyslių sienelės, esančios gleivinėse. Organizmas nesugeba jų sutraukti bei kontroliuoti jų spindžius, todėl pasibaigus vaisto poveikiui, kraujagyslės atsipalaiduoja ir nosies gleivinės paburksta. O būtent tai ir lemia nosies užgulimą ir apsunkintą kvėpavimą. Šiame mechanizme didžiausią įtaką turi nosies kriauklės, kurios yra nosies landoje, šoninėse sienose", – paaiškina V. Junčys.

Otorinolaringologas Vytautas Junčys

Pašnekovas pataria, kad užklupus slogai, pirmosiomis dienomis nereiktų skubėti pirkti nereceptinių purškalų. Užtenka nosį plauti su jūros vandeniu. Jei pasireiškęs tirštesnis sekretas – užtenka 0,9proc. koncentracijos, jei sloga skaidri – galima naudoti 2,6 proc. koncentracijos jūros vandenį. Anot gydytojo, jei juntamas visiškas nosies užgulimas, žalos nepadarys ir anemizuojantys nosies gleivinę preparatai, tačiau tokio tipo vaistai neturi būti vartojami ilgiau nei savaitė. Susidūrus su sloga, padėti gali ir kasdienis skysčių vartojimas, mat negeriant pakankamai vandens, nosies sekretas gali tirštėti.

Kuomet vienintelė išeitis – operacija

Susidūrus su vis nesibaigiančia sloga, būtina išsiaiškinti priežastis, kodėl ji vargina, įsitikinęs medikas. Jo teigimu, lėtinė sloga yra tokia liga, kuri trunka ilgiau nei tris mėnesius.

„Užsitęsus slogai, kuomet ji trunka ilgiau nei 10 parų arba pasireiškia ūmaus sinusito požymiai, būtina kreiptis šeimos gydytojo konsultacijai. Operacinis gydymas taikomas esant sinusito komplikacijoms ar kuomet lėtinės ligos nepavyksta išgydyti medikamentais", – sako pašnekovas.

Yra ir situacijų, kuomet be chirurginio gydymo – nė iš vietos. Viena jų – nosies pertvaros pakrypimas, dėl kurio nuolat vargina sloga. Nors, anot gydytojo, nosies pertvaros pakrypimą turi daugelis pacientų, slogai užsitęsus ar nosies užgulimą jaučiant tik vienoje nosies pusėje, tikslinga vertinti ar minėtasis pertvaros pakrypimas neturi tam įtakos.

Nosies operacija

„Kadangi pertvaros pakrypimas yra mechaninė nosies obstrukcija, vaistai pertvaros neištiesins, tad tenka atlikti operaciją – chirurginiu būdu ištiesinti pertvarą ir atkurti laisvą kvėpavimą nosies landose. Natūralu nerimauti dėl chirurginio gydymo, kadangi nėra pasaulyje tokios operacijos, kuri neturėtų galimų komplikacijų rizikos. Taip pat pacientams nerimą kelią bendrinė narkozė. Komplikacijų dažnis priklauso nuo atliekamos chirurgijos tipo bei metodo. Vieno atsakymo ar rinktis chirurginį gydymą ar medikamentinį tikrai nėra. Koks tinkamiausias gydymo būdas parenkama individualiai pacientui", – pasakoja medikas.

Jis rekomenduoja aiškiai atskirti, kokio pobūdžio sloga kamuoja. Alerginė sloga gali pasireikšti įvairiais simptomais, tačiau jai būdingiausia: sezoniškumas, skaidri sekrecija iš nosies, nosies užgulimas, dažnas čiaudulys, nosies bei paakių niežėjimas. Jei nuolat užgultos nosies priežastis – pakrypusi pertvara, dažniausiai būdingas vienos nosies pusės užgulimas ir ilgiau trunkanti sloga būtent toje pusėje. Esant labai stipriam pertvaros pakrypimui, būdinga ir uoslės suprastėjimas būtent toje nosies pusėje. Sloga gali būti net baisios diagnozės – vėžio, simptomas. Anot gydytojo, šią ligą gali išduoti vienos nosies pusės pastovus ir progresuojantis užgulimas, sunkumas kvėpuojant, kraujingos išskyros, skausmingumas. Susidūrus su šiais simptomais būtina nedelsiant kreiptis į medikus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją