Svarbiausia rudens puošmena – sveika oda

Svarbiausia rudens puošmena – sveika oda.

Apgamai – tai gerybiniai odos dariniai, kurie formuojasi visą gyvenimą. Kaip pastebi N. Jarušina, dažniausiai nauji apgamai ant kūno formuojasi maždaug iki 30-40 metų, tačiau jų atsirasti gali ir vyresniame amžiuje.

„Dalį apgamų mes paveldime, tad gimstame jau juos turėdami arba jie atsiranda ankstyvoje vaikystėje. Kiti apgamai yra įgyjami, o didžiausią įtaką jų formavimuisi turi saulė – kuo daugiau laiko praleidžiame saulėje, tuo didesnė tikimybė naujiems apgamams susiformuoti“, – sako specialistė.

50 proc. melanomos atvejų išsivysto būtent iš apgamų, todėl apgamų pokyčius stebėti būtina. Įvertinti ar apgamai keičiasi, galite vadovaudamiesi ABCDE taisykle:

A (asymmetric) – ar apgamas asimetriškas?
B (borders) – ar apgamas nelygiais kraštais?
C (colour) – ar apgamas pakeitė spalvą?
D (diameter) – ar apgamo diametras didesnis negu 6 mm?
E (evolved over time) – ar apgamas su laiku didėja, kinta?

Pasitikrinti apgamus reikėtų bent kartą per metus, tačiau tiems, kurie patenka į didesnės rizikos grupę – turintiems didesnį kiekį apgamų, jei šeimoje buvę odos vėžio atvejų, apgamai jau buvo pakitę ar šalinti įtarus jų supiktybėjimą – tikrintis vertėtų dažniau. Pastebėjus bet kokius nerimą keliančius pokyčius nedelskite ir pasirodykite specialistui, kuris apžiūrės apgamą ir, esant reikalui, jį ištirs.

Daugiau naudingos informacijos apie apgamų šalinimą lazeriu sužinosite ČIA.

Užsakymo nr.: PT_88583633