Svarbiausia rudens puošmena – sveika oda

Svarbiausia rudens puošmena – sveika oda.

Plaukų slinkimas – ne liga, o simptomas

Plaukams būdingos gyvavimo fazės: anageno fazėje plaukai auga, telogeno fazėje jie ilsisi, o katageno – iškrenta. Kiekvieną parą žmogus netenka maždaug 100-200 plaukų. Dauguma to net nepastebime ir susirūpiname tik tuomet, kai plaukų slinkimas akivaizdžiai paspartėja.

Sunerimti reikėtų ne tik tuomet, kai pastebimas aktyvesnis plaukų iškritimas, bet ir apimties sumažėjimas, net jeigu akivaizdžiai daug iškritusių plaukų šepetyje ar ant pagalvės nesimato. Taip pat tais atvejais, kai kartu su plaukų slinkimu pastebimas ir bėrimas skalpo odoje, jei plaukai slenka ir kitose kūno vietose – antakių, barzdos, kūno srityje.

„Paciento teiginys „man slenka plaukai“ gali slėpti daugybę skirtingų ligų, kurių priežastys ir gydymas labai skirtingi“, – sako gydytoja E. Naruševičiūtė-Skripkienė.

Dermatovenerologė teigia, kad slinkti plaukai gali dėl mikroelementų stokos, sisteminio uždegimo, infekcijų, hormonų disbalanso, svorio svyravimų, vartojamų vaistų, genetiškai nulemtų procesų ar autoimuninės atakos bei kitų priežasčių. Norint išsiaiškinti tikslias plaukų slinkimo priežastis, pirmiausia reikėtų kreiptis į gydytoją.

Kreiptis pagalbos į gydytojus svarbu ir dėl galimų nemalonių liekamųjų pasekmių. Sergant kai kuriomis ligomis, pavyzdžiui, vilklige, plaukų folikulai gali užrandėti, tad išslinkę plaukai nebeataugs. Laiku paskyrus tinkamą gydymą, galima sustabdyti ligos progresavimą ir užkirsti kelią negrįžtamiems plaukų folikulų pakitimams.

Gydymas prasideda nuo išsamių tyrimų

Tam, kad gydymas būtų efektyvus, pirmiausia reikia atlikti reikiamus dermatologinius testus,
suplanuoti kraujo tyrimus. Jiems būtina pasiruošti iš anksto: konsultacijos dieną atvykti neplovus galvos, prieš kraujo tyrimus nevartoti jokių papildų. Taip pat svarbu atsivežti gydytojui parodyti jau turėtas priemones, vaistus.

„Atsižvelgiant į nustatytą diagnozę, dažniausiai gydytojai dermatologai skiria gydymą receptiniais priešuždegiminiais, plaukų augimą stimuliuojančiais vaistais, papildais ir plaukus maitinančiomis, regeneraciją skatinančiomis procedūromis. Dėl hormonų disbalanso neretai skiriamas ir papildomas endokrinologinis gydymas“, – pasakoja E. Naruševičiūtė-Skripkienė.

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad kovojant su plaukų slinkimo problema piktnaudžiauti papildais nereikėtų. Jie gali toksiškai veikti kepenis, skatinti aknės, rožinės paūmėjimą. Geriami B grupės vitaminai didelėmis dozėmis nėra tinkami sirgusiems onkologiniais susirgimais. Atsargiai reikėtų elgtis ir vartojant skydliaukės veiklą veikiantį seleną, taip pat derinant skirtingus papildus tarpusavyje. Papildai skiriami tik esant jų stokai, tad prieš procedūras vertėtų pasitikrinti vitaminų bei mikroelementų kiekį organizme.

„Kai pacientai turi kepenų ar skrandžio problemų, netoleruoja geriamų vaistų, plaukus galima pamaitinti mezoterapija – injekcijomis, kurias sudaro aminorūgščių, vitaminų ir antioksidantų kokteilis“, – pasakoja E. Naruševičiūtė-Skripkienė. Maitinantis kokteilis patenka tiesiai į odoje esančius plaukų folikulus. Mezoterapiją rekomenduojama kartoti, tačiau jau ir po pirmos procedūros jaučiamas teigiamas poveikis galvos odai ir plaukams, jei nėra gretutinių, ligos eigą apsunkinančių aplinkybių.

Tarp priemonių, padedančių spręsti slenkančių plaukų problemą, gydytoja įvardina ir moksliniais tyrimais pagrįstą PRP procedūrą (angl. PRP-platelet rich plasma), kurios metu naudojami tik savo organizmo ištekliai – daug trombocitų turinti kraujo plazma.

„Trombocitais turtingos plazmos injekcijos pasižymi gebėjimu išskirti daug biologiškai aktyvių medžiagų, augimo faktorių, kurie padeda gerinti kraujotaką, todėl oda gauna daugiau maisto medžiagų, deguonies. Pagerėjus kraujotakai galvos odoje, pagerėja plaukų maitinimas. PRP taip pat skatina plaukų augimą stimuliuodama plaukų folikulų kamienines ląsteles“, – sako „Sapiegos klinika“ specialistė.

Kai PRP injekcijos atliekamos odos kokybės gerinimui, efektas pastebimas po 2-3 savaičių. Jei PRP naudojamas plaukų slinkimo gydymui – pastebimų rezultatų reikės palaukti kiek ilgiau, maždaug 1,5-3 mėnesius.

Užsakymo nr.: PT_88574703