Svarbiausia rudens puošmena – sveika oda

Svarbiausia rudens puošmena – sveika oda.

Rezultatai ilgalaikiai, tačiau vienos procedūros nepakaks

Odą dirginantys peiliukai, depiliaciniai kremai ar skausmingas plaukelių šalinimas vašku – jau praeitis. Dabar visi kalba tik apie lazerines procedūras, mat žadami rezultatai skamba išties gundančiai: jokio skausmo, jokių nemalonių plaukelių šalinimo pasekmių ir svarbiausia – ilgalaikis rezultatas.

Šalinti plaukelius galima visur, kur tik jie nepageidaujami: ne tik ant rankų ar kojų, bet ir jautresnėse bikinio ar pažastų srityse, taip pat ir veido zonoje. Tiesa, tikėtis, kad plaukeliai kone stebuklingai išnyks vos po pirmosios procedūros, būtų naivu, mat plaukeliai ant kūno auga cikliškai, keisdami augimo ir poilsio etapus. Lazerio šviesa geriausiai sąveikauja su augimo (anageno) fazėje esančio plaukelio melaninu, todėl tarp procedūrų būtina daryti pertraukas.

Kiek procedūrų reikės ir kaip dažnai jos turi būti atliekamos, anot specialistės, didžiąja dalimi priklauso nuo depiliuojamos kūno zonos. Ilgai išliekančiam efektui užtikrinti paprastai pakanka nuo 4 iki 8 procedūrų, kurias rekomenduojama atlikti kas 4 – 10 savaičių, priklausomai nuo kūno vietos. Pavyzdžiui, veido srityje procedūros turėtų būti kartojamos dažniausiai, mat čia anageno fazės plaukeliai auga greičiausiai.

Efektas matomas iš karto

Besidomintys ilgalaikiu plaukelių šalinimu neretai pasimeta informacijos gausoje – lazerių įvairovė plati, tik ar efektas vienodas? „Veikimo principas visų lazerių tas pats, tačiau skiriasi lazerių galingumas ir šviesos gylis, kuriame įvyksta reakcija, pažeidžianti patį plauką ir jo folikulą. Nuo to didžiąja dalimi priklauso ir galutinis rezultatas“, – paaiškina specialistė.

Ypatingo pasiruošimo procedūrai nereikia, tačiau maždaug 4 savaites rekomenduojama nesideginti saulėje ar soliariume, nenaudoti savaiminio įdegio kremų. Tokį pat laiko tarpą iki procedūros rekomenduojama plaukelių nedepiliuoti, nepešioti, nenaudoti elektrinių epiliatorių. Plaukelius, likus 12-24 val. prieš šalinimą, reikėtų tiesiog švariai nuskusti.

Edita Naruševičiūtė-Skripkienė

Procedūros metu lazerio generuojami spinduliai neskausmingai įsiskverbia į odą ir čia yra paverčiami karščiu, kuris sunaikina plauko folikulą ir ląsteles, atsakingas už plauko ataugimą. Efektas matomas iš karto – po pirmosios procedūros iškrenta net iki 20 proc. plaukų. Kartojant procedūrą plaukų palaipsniui mažėja.

Ar gali nutikti taip, kad procedūra bus visiškai neveiksminga? „Tokie atvejai – itin reti, tačiau galimi. Įprastai tai rodo tam tikrus sveikatos sutrikimus, pavyzdžiui, kiaušidžių, antinksčių hormonų sutrikimą. Taip pat plaukeliai gali atkakliau atauginėti moterims, įvairiais preparatais besigydančioms galvos plaukų slinkimą. Tad jei po procedūrų rezultato nesimato, apie tai būtinai informuokite procedūrą atliekantį specialistą ir aptarkite su juo kitas galimybes. Galbūt pakaks sustiprinti lazerio parametrus ar plaukelių šalinimui naudoti kito gylio lazerį“, – pataria E. Naruševičiūtė-Skripkienė.

O ar procedūra tikrai tinka visiems be išimties? „Kontraindikacijos egzistuoja. Plaukelių šalinti lazeriu nerekomenduojama besilaukiančioms ir maitinančioms moterims, asmenims, kurie neseniai vartojo arba vis dar vartoja geriamus vaistus, žolinius papildus, didinančius organizmo jautrumą šviesai. Srityse, kurioje yra tatuiruotės ar ilgalaikis makiažas, plaukeliai lazeriu taip pat negali būti šalinami“, – dėmesį atkreipia gydytoja dermatovenerologė.

Pasiteiravus, kokių klausimų apie plaukelių šalinimą dažniausiai turi klientai, specialistė teigia, kad visiems labiausiai rūpi, ar plaukelių tikrai galima atsikratyti visu šimtu procentų.

„Skirtingų lazerių efektyvumas mokslinėje literatūroje nurodomas nevienodas. Efektyviausiai procedūra veikia, kuomet derinami skirtingo gylio lazeriai. Iš praktikos galiu pasakyti, kad plaukeliai visiškai išnyksta ar lieka vos vienas kitas, tačiau baigus kursą svarbu nepamiršti ir palaikomųjų procedūrų, kurios turėtų būti atliekamos 1-2 kartus per metus“, – pasakoja ilgametę patirtį turinti „Sapiegos klinikos“ gydytoja.

Užsakymo nr.: PT_88273671