„Medicininės paskirties gėrimų nauda organizmui labiausiai matoma tiems onkologiniams pacientams, kurie yra išsekę ir gydomi stacionare arba prižiūrimi ambulatoriškai. Pacientams, kurių suvalgomo maisto kiekis yra sumažėjęs, apie 10 dienų vartojant medicininės paskirties gėrimus, pavyzdžiui, „Supportan“, dažniausiai šio laikotarpio užtenka, kad paciento savijauta pagerėtų ir vėl sustiprėtų noras daugiau valgyti įprasto maisto bei būtų galima grįžti prie įprasto maitinimosi ir paskirto gydymo, jei jis buvo stabdomas“, – aiškina gydytoja dietologė Gertruda Babravičienė.

Nereikia galvoti, ką valgyti

Ji tęsia sakydama, kad 10 dienų yra mokslinėje literatūroje rekomenduojamos mitybos terapijos trukmės vidurkis – terapijos trukmė įprastai svyruoja nuo 5 dienų ir daugiau.

„Tai yra labai individualu ir priklauso nuo to, kiek pažengusi onkologinė ar kita liga, kokio sunkumo mitybos nepakankamumas yra nustatytas pacientui. Medicininės paskirties gėrimus galima vartoti neribotą laiką, jeigu žmogus juos gerai toleruoja. Tačiau pacientams geriau pasijutus ir padidėjus suvalgomo maisto kiekiui, visuomet rekomenduoju juos atidėti iki kito karto, kad ir vėl prireikus būtų malonu juos gerti, jie nebūtų labai atsibodę“, – pataria G. Babravičienė.

Medicininės paskirties gėrimai yra rekomenduojami tais atvejais, kuomet dėl simptomų, atsirandančių sergant onkologine liga (pykinimas, suprastėjęs apetitas), pacientas nebegali suvalgyti jam įprasto maisto kiekio bei pradeda mažėti jo kūno masė.

„Nepaisant to, ar jau diagnozuotas mitybos nepakankamumas, ar dar tik kilusi jo rizika, gydant onkologinius susirgimus medicininės paskirties gėrimai gali būti labai naudingi. Nedidelio tūrio – 200 ml – gėrime yra visų maistinių medžiagų ir gana didelis kalorijų kiekis, todėl pacientui nereikia sukti galvos, ką suvalgyti, kad gautų visų jam reikalingų maistinių medžiagų bei pakankamą kalorijų kiekį vieno iš valgymų metu“, – atkreipia dėmesį gydytoja dietologė.

Nekreipia dėmesio į mažėjančias porcijas

Pagrindinė onkologinių pacientų klaida yra tai, kad jie nekreipia pakankamai dėmesio į sumažėjusį suvalgomo maisto kiekį, mažėjančią savo kūno masę.

„Gali būti, kad dėl informacijos stokos pacientai bei jų artimieji nesupranta, jog mitybos būklė turi reikšmingos įtakos tam, kaip pacientas toleruos onkologinės ligos gydymą, kaip greitai jis atsistatys po sisteminio gydymo – chemoterapijos ar radioterapijos, kaip greitai gis žaizdos po operacijų. Negana to, nusilpusiems pacientams net negali būti skiriamas gydymas, todėl tinkama mityba apsaugo nuo gydymo nutraukimo“, – pabrėžia G. Babravičienė.

Ji sako praktikoje labai dažnai susidurianti su tuo, kad pacientai puikiai toleruoja medicininės paskirties gėrimus, kurie tikrai turi teigiamos įtakos jų sveikatai ir gydymo sėkmei.

„Pacientui svarbu ne tik mitybos plano laikymasis, bet ir fizinio aktyvumo bei miego režimas, kurio rekomenduojama laikytis ir sveikiems žmonėms, o sergantiems tai yra dar svarbiau, kadangi visa tai gali nulemti, kaip žmogaus organizmas bus pasiruošęs kovai su sunkia liga“, – tvirtina gydytoja dietologė.