„Chemoterapija – gydymas vaistais, kurie naikina ir stabdo vėžinių ląstelių augimą. Šie vaistai gali būti leidžiami į veną arba geriami. Chemoterapijos tikslas – naikinti greitai augančias navikines ląsteles, taip sulėtinant ligos progresavimą arba pasiekiant remisiją.

Visgi šio proceso metu kenčia ir sveikos ląstelės, todėl pacientas susiduria su nemaloniais šalutiniais potyriais: imuninės sistemos susilpnėjimu, apetito suprastėjimu, išvaizdos pokyčiais“, – sako gydytoja onkologė chemoterapeutė Jūratė Liutkutė.

Žmonėms, kurie susidūrė su onkologinės ligos diagnoze, ji pataria tinkamai savimi rūpintis, vadovautis sveikos bei subalansuotos mitybos principais ir stengtis pozityviai žvelgti į esamą situaciją. Anot jos, chemoterapiją ištverti padės sveikas gyvenimo būdas bei artimųjų palaikymas.

Atvirumas ir pasitikėjimas gydytojais išsklaidys baimę

Kiekvienam pacientui chemoterapijos kurso trukmė, skiriami vaistai bei jų dozės skiriasi. Viskas priklauso nuo onkologinės ligos rūšies, stadijos, kitų svarbių faktorių. Gydytoja J. Liutkutė sako, kad prieš chemoterapiją pacientą konsultuoja šios srities specialistas, tad visas baimes, klausimus ir nuogąstavimus būtent jam ir reikėtų išsakyti.

„Susitikus su gydytoju, reikėtų nebijoti su juo atvirai pasikalbėti. Galima iš anksto užsirašyti aktualius klausimus, juos drauge su specialistu aptarti. Taip pacientas jausis saugiau, užtikrinčiau“, – teigia pašnekovė.

Anot jos, pacientas, sužinojęs, kad laukia šis medikamentinis ligos gydymas, turėtų jam pasiruošti bei pakoreguoti savo gyvenimo būdą. Rekomenduojama atsisakyti arba sumažinti žalingus įpročius: rūkymą, alkoholio vartojimą. Taip pat naudinga tinkamai ilsėtis, laiką leisti gryname ore, kiek įmanoma – būti fiziškai aktyviam.

„Žmogui, kuris prieš diagnozės sužinojimą visai nesportavo, tikrai nereikia bėgti į sporto salę. Visiškai užtenka kasdien ramiai pasivaikščioti gryname ore. Tą daryti vertėtų kuo dažniau, lauke praleidžiant bent pusvalandį“, – rekomenduoja gydytoja.

Ji sako, kad svarbus ir optimistiškas nusiteikimas: nebijojimas išsakyti savo jausmų artimiesiems, jei reikia – pagalbos prašymas. Prieš chemoterapiją nereikėtų užsiimti psichologiškai ar fiziškai varginančiomis veiklomis, geriau kuo daugiau ilsėtis bei kokybiškai miegoti.

Po chemoterapijos – tie patys sveikos mitybos principai

Vienas iš dažniausių medikamentinio gydymo šalutinių poveikių – pykinimas. Anot J. Liutkutės, grįžus iš ligoninės svarbu vadovautis sveikos mitybos principais, jei savijauta bloga – valgyti dažniau, tačiau mažesnėmis porcijomis.

„Naminis, pamėgtas ir sveikas maistas – geriausias pasirinkimas sergančiam žmogui. Tikrai nieko nenutiks, jei žmogus pasimėgaus mėgstamo torto gabalėliu, jam svarbiausia – apskritai valgyti, bet saikingai. Sergant onkologine liga griežtai nerekomenduojamos jokios dietos, protarpinis badavimas“, – pataria medikė.

Anot jos, po chemoterapijos kurso svarbu nebijoti prašyti pagalbos artimųjų. Natūralu, kad maisto ruoša gali kelti nemalonių pojūčių, tačiau verta apsvarstyti, galbūt šeimos nariai ar artimi draugai gali atvežti maisto, paruošti subalansuotų patiekalų.

„Svarbu sekti savo kūno siunčiamus signalus: atidžiai stebėti, nuo kokių produktų pykina, o kurie – atvirkščiai, padeda pasijusti geriau. Taip pat svarbu nepamiršti, kad skysčiai – labai reikalingi kiekvieno žmogaus organizmui, tad galima įsigyti gertuvę ir ją visur nešiotis. Tai bus lyg priminimas nuolat vartoti skysčius“, – naudingomis rekomendacijomis dalijasi gydytoja onkologė chemoterapeutė.

Medikė sako, jog blogai savijautai sumažinti gali pasitarnauti ir medicininės paskirties gėrimų įtraukimas į kasdienę mitybą. Tokiuose gėrimuose gausu nualintam organizmui naudingų medžiagų: baltymų, omega-3 riebalų rūgščių, skaidulinių medžiagų, kalorijų. Tokie gėrimai suteikia jėgų, padeda atsistatyti organizmui.

Nereikia pamiršti mėgstamų veiklų

Grįžęs iš ligoninės žmogus neretai trokšta užsidaryti namuose. Suprastėjusi savijauta gali turėti įtakos ir prastesnei psichologinei būklei. Vis dėlto J. Liutkutė rekomenduoja stengtis gyventi įprastai, kiek tai įmanoma.

„Jei žmogus iki ligos mėgo bėgioti ir nubėgdavo 10 kilometrų, šios veiklos atsisakyti nereikia, tačiau tempą vertėtų kiek sulėtinti ir bėgioti trumpesnėmis distancijomis. Taip pat galima rinktis įvairias mankštas, pasidomėti atpalaiduojančiais kvėpavimo pratimais, galbūt joga“, – sako pašnekovė.

Anot jos, visiškai atsisakyti fizinio aktyvumo nėra gerai. Nors ir rekomenduojama nepervargti, nepersitempti, stebėti savo savijautą, to nereikėtų traktuoti kaip visiško pasyvumo. Mėgstamomis fizinėmis veiklomis užsiimti galima, tai gali pagerinti psichologinę būklę.

„Klinikiniai tyrimai įrodo, jog teigiamos emocijos ir pozityvus nusiteikimas – kelias į sėkmingą sveikimą. Pacientams vertėtų ieškoti veiklų ir užsiėmimų, kurie suteikia džiaugsmo, priverčia atsipalaiduoti“, – teigia ji.

7–10 dienų po chemoterapijos – pačios rizikingiausios

Natūralu, kad žmogaus organizmas po chemoterapijos nusilpsta. Gydytoja onkologė pabrėžia, kad grįžus iš ligoninės vertėtų vengti vietų, kuriose itin daug žmonių, stengtis rinktis ne pačius populiariausius prekybos centrus.

„Po chemoterapijos žmogaus organizmas pats jautriausias praėjus 7–10 dienų. Šiuo laikotarpiu dėl chemopreparatų poveikio silpnėja ir imuninė sistema“, – sako ji.

Medikė rekomenduoja šiuo laikotarpiu kiek pakoreguoti savo kasdienybę. Vertėtų vengti vietų, kuriose itin daug žmonių: vaikų darželių ir mokyklų, viešojo transporto priemonių, renginių.