Troškiniams gaminti galite panaudoti pačius įvairius namuose jau turimus produktus – ir kruopas, ir šaldytuve užsigulėjusius daržovių likučius. Tad ne tik mažiau išleisite apsipirkinėdami, bet ir nešvaistysite dar gerų maisto produktų. Be to, nereikės valandomis trepsėti virtuvėje, mat pagrindinis darbas ruošiant troškinius – supjaustyti ingredientus ir sumesti juos į puodą. Kol viskas kunkuliuos ir gaminsis, turėsite bent valandą laisvo laiko sau.

Galiausiai – pilnas puodas troškinio taps ne tik sočia vakariene visai šeimai, bet ir puikiu paruoštuku kitos dienos patiekalams. Juk iš to paties daržovių ir mėsos troškinio gali gimti visiškai nauji patiekalai. Pavyzdžiai, makaronai su gardžiu padažu ir burnoje tirpstančia mėsa ar bulvių ir troškinio užkepėlė su traškia sūrio plutele.

Svarbiausia gardaus troškinio paslaptis

Troškiniams gaminti lietuviai nuo seno įprastai naudoja kiaulieną, mat ši mėsa kainuoja nebrangiai, o tinkamai iškepta išlieka sultinga ir minkšta – tiesiog tirpsta burnoje.

Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė, kiauliena visais metų laikais yra populiariausias pasirinkimas tarp pirkėjų. Vidutiniškai vienas Lietuvos gyventojas šios mėsos suvalgo apie 50 kg per metus – pastebimai daugiau nei kitų mėsos rūšių.

„Rinkdamiesi mėsą, pirkėjai pirmenybę teikia Lietuvos gamintojų produkcijai. Tai leidžia daryti prielaidą, kad mūsų pirkėjams mėsos kokybė yra didžiausias prioritetas, nes lietuviška produkcija jiems reiškia aukštą kokybę“, – sako V. Budrienė.

Troškinimui bene labiausiai tinkama – kiaulienos mentė. Ji turi šiek tiek riebalo, todėl net ir ilgiau pabuvojusi kaitroje nepraranda drėgmės, o patroškinta žemoje temperatūroje tiesiog subyra vos palietus šakute. Mentę kelioms minutėms ilgiau palikę ant ugnies jos nesugadinsite, nes sausa ar guminė ji iš karto netampa.

Mėgstantiems gaminti troškinius, verta žinoti ir vieną auksinę taisyklę: prieš mėsą troškinant, būtina gerai paskrudinti jos šonus – tai padės išlaikyti mėsos sultingumą. Na, o ieškantiems patiekalų idėjų, siūlome prisiminti klasiką – tradicinį kiaulienos guliašą, kuriam tiesiog neįmanoma atsispirti.

Tradicinis kiaulienos guliašas

Reikės:

Kilogramo kiaulienos mentės
Žiupsnelio druskos bei juodųjų pipirų
3-4 gabalėliais supjaustytų morkų
2 stiklinių sultinio
Mėgstamo pomidorų padažo
2 nedidelių svogūnų
Šiek tiek miltų

Mėsą supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais, apibarstykite miltais ir sumeskite į įkaitintą keptuvę. Pasistenkite, kad kiekvienas mėsos gabaliukas aliejuje pakaitintų bent vieną šoną.

Toje pačioje keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną ir morkas, pagardinkite druska ir pipirais. Morkos ir svogūnai įgaus švelnų mėsos prieskonį.

Į puodą supilkite dvi stiklines sultinio, suberkite pakepintas daržoves ir mėsą. Uždenkite dangčiu ir troškinkite 45-50 minučių ant nedidelės kaitros. Tuomet supilkite pomidorų padažą (maždaug stiklinę), ir dar šiek tiek sultinio ar vandens, jei matote, kad troškiniui reikia daugiau drėgmės.

Patiekite su virtomis bulvėmis ar bulvių koše, šviežiomis ar marinuotomis daržovėmis.

Projektas „Sumanaus taupymo planas“