Rinkis gyvenimą

Lietuvoje ne vienerius metus fiksuojamas didelis savižudybių skaičius, aukšti alkoholio vartojimo rodikliai. Rimtų pasekmių palieka ir smurtas artimoje aplinkoje. DELFI žurnalistai projekte ne tik analizuoja susidariusią situaciją, bet ir kviečia lietuvius neužsimerkti susidūrus su šiomis socialinėmis problemomis.

Kasa – už virškinimą ir hormoninę pusiausvyrą atsakingas organas, išskiriantis skysčius, padedančius suvirškinti suvalgytą maistą. Prasidėjus kasos uždegimui – ūminiam pankreatitui, kasos fermentai pradeda virškinti kasos audinius. Yrantys kasos audiniai nekrozuoja, supūliuoja, gali prasidėti kraujo užkrėtimas. Apie tai, kokie simptomai išduoda ligą ir kodėl svarbu į juos kuo greičiau reaguoti, kalbamės su gydytojais.

Kenčiantys pacientai nenori net pajudėti: skausmas trukdo ir valgyti, ir kvėpuoti

Alkoholizmas, tulžies pūslės ir latakų akmenligė – dažniausios priežastys, lemiančios ūminį pankreatitą. Kaip aiškina Baltijos Amerikos klinikos gydytoja gastroenterologė Lina Kotovienė, daugiau kaip 80 proc. pacientų patenka į ligoninę būtent dėl šių priežasčių sukelto ūminio pankreatito.

Gydytojos gastroenterologės teigimu, kasos uždegimą pirmiausiai išduoda viršutinėje pilvo dalyje jaučiamas stiprus skausmas, varžantis bet kokius judesius – susirgusiems skausmingas ne tik valgymas, bet ir kvėpavimas.
Alkoholis

„Vienas pirmųjų ūminio pankreatito simptomų yra skausmas. Dažnai skausmas yra juosiančio pobūdžio, juntamas viršutinėje pilvo dalyje ir plintantis į nugarą. Aktyvūs judesiai, kosėjimas, gilus kvėpavimas gali sustiprinti skausmą. Dėl to ūminiu pankreatitu susirgę ligoniai stengiasi nejudėti – sėdėti ar gulėti susilenkę. Valgymas ir gėrimas skausmą sustiprina. Daugelis ligonių skundžiasi pykinimu ir vėmimu“, – teigia L. Kotovienė.

Pajutus šiuos simptomus, delsti negalima – vaistų konkrečiai nuo šios ligos nėra, todėl susirgusiems gali padėti tik gydytojai. Jiems įvertinus paciento būklę, gydymas tęsiamas arba ligoninėje, arba intensyviosios terapijos ir reanimacijos skyriuje.

Laiku nesusirūpinus, gresia pavojingos komplikacijos: jos gali baigtis mirtimi

Ligoniams, sergantiems nesunkiu ūminiu pankreatitu, gydytoja gastroenterologė pataria nevalgyti tol, kol išnyks ūminio uždegimo simptomai – pykinimas, vėmimas, viršutinės pilvo dalies skausmas.

Visais atvejais pacientams skiriami nuskausminantys vaistai – analgetikai, o tuomet, priklausomai nuo kasos uždegimo priežasties, pacientams skiriamas atitinkamas gydymas.

„Jeigu ūminį pankreatitą sukėlė tulžies pūslės ir latakų akmenligės, pacientui atliekama tulžies latakų dekompresija, kurios metu iš jų pašalinami akmenys. Jei ūminį pankreatitą sukėlė tam tikri vaistai, būtina kuo skubiau nutraukti jų vartojimą. Neretai ligoniai dėl sunkaus ūminio pankreatito yra gydomi intensyvios terapijos ir reanimacijos skyriuje. Daliai jų ši liga gali baigtis mirtimi“, – perspėja L. Kotovienė.
Ligoninės palata

Laiku nesikreipiant į gydytojus, pacientai rizikuoja susidurti su ligos komplikacijomis: pseudocistomis, sepsiu, žarnyno nekroze.

Pacientai dažnai prisipažįsta apie piktnaudžiavimą alkoholiu

Nors gausus alkoholio vartojimas ir tulžies akmenys – dažniausios ūmaus pankreatito priežastys, ligos išsivystymui įtakos turi ir kiti kriterijai. Pasak medicinos klinikos „Endemik“ šeimos gydytojos Elenos Šukės, rizikos veiksniai, kuomet tikimybė susirgti ūminiu pankreatitu išauga – nutukimas, kai KMI siekia daugiau nei 30, rūkymas. Didesnę tikimybę susirgti turi asmenys, kurių šeimoje anksčiau buvę pankreatito atvejų.

„Žinoma, galimos ir kitokios ūmaus pankreatito priežastys: autoimuniniai procesai, pašaliniai medikamentų poveikiai, traumos, kasos infekcijos, metaboliniai sutrikimai. Retais atvejais ūminis pankreatitas gali prasidėti ir kaip komplikacija po pilvo organų operacijų. Lėtinį pankreatitą dažniausiai sukelia gausus alkoholio vartojimas ir vystosi jis žymiai lėčiau, nei ūminis pankreatitas“, – aiškina E. Šukė.

Apie ligą pirmiausiai pranešantis simptomas yra specifinis pilvo skausmas. Atpažinti ūminiam pankreatitui būdingą skausmą galima pagal tai, kad skausmo lokalizacija dažniausiai būna viršutinėje pilvo dalyje, po kairiuoju šonkaulių lanku, kartais skausmas būna juosiantis „kaip diržas“ tiek nugaroje, tiek pilve.

„Skausmas visada blogėja po maisto. Ūmiam pankreatitui būdingas labai stiprus ir staiga prasidedantis skausmas, dažnai žmogus net negali tiesiai atsistoti ir neranda patogios padėties, koks skausmas stiprus. Taip pat dažnai pacientus pykina, jie vemia, pradeda stipriai plakti širdis – atsiranda vadinamoji tachikardija. Dažnai pacientai pradeda ir karščiuoti. Čiuopiant pankreatitu sergančio žmogaus pilvą, jis būna labai įsitempęs, žmogus neleidžia liestis prie pilvo, nes tai labai padidina skausmą. Kalbantis su tokių skundų turinčiais pacientais, dažnai išaiškėja, kad jie arba nuolat piknaudžiauja alkoholiu, arba pastarųjų kelių dienų ar savaičių bėgyje suvartojo labai didelį alkoholio kiekį“, – teigia gydytoja.
Alkoholizmas

E. Šukės teigimu, pirmas žingsnis, jaučiant labai stiprų pilvo skausmą, kuri plinta į nugarą, arba juosia kaip diržu visą kūną, taip pat kartu esantį pykinimą, karščiavimą, dažną širdies plakimą – kuo greičiau kreiptis į gydymo įstaigą.

Pankreatitu sergantis žmogus – infekcijų magnetas

Kasos uždegimas – ne ta diagnozė, kurią išgirdus būtų galima gydytis namuose. Kaip aiškina E. Šukė, ūmiu pankreatitu sergantis žmogus guldomas į ligoninę ir gydomas stacionare. Pirmiausia pacientui skiriami intraveniniai skysčiai (skysčių lašinės infuzijos į veną), skiriamas kvėpuoti deguonis, skiriami leidžiami vaistai nuo skausmo, retais atvejais prireikia ir specialaus maitinimo į skrandį per zondą, nes pats žmogus yra per silpnas valgyti arba visiškai neturi apetito.

„Deja, bet specifinio pankreatito gydymo nėra, visų pirma reikia šalinti priežastį, sukėlusią pankreatitą – alkoholio vartojimą ar tulžies akmenis. Tuomet, skiriant skysčius, vaistus nuo skausmo, tik padedame organizmui pačiam „tvarkytis“ su esančiu pankreatitu“, – sako gydytoja.

E. Šukė perspėja, jog ūminio pankreatito komplikacijos – labai baisios: gali susiformuoti pseudocista, kuriai didėjant gali prireikti ir operacijos.

„Pankreatitu sergantis žmogus yra žymiai imlesnis bet kokiai infekcijai. Pasiekusi jau ir taip sergantį kasos audinį, tokia infekcija dažnai komplikuojasi kasos nekroze – tai sukelia diabetą ir, retais atvejais, gali sukelti mirtį. Jei kasos uždegimas yra lėtinis ir negydomas, didėja kasos vėžio rizika, kuris dažniausiai aptinkamas tik labai vėlyvose stadijose“, – įspėja gydytoja.

Šaltinis
Specialusis projektas „Rinkis gyvenimą“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)