Rinkis gyvenimą

Lietuvoje ne vienerius metus fiksuojamas didelis savižudybių skaičius, aukšti alkoholio vartojimo rodikliai. Rimtų pasekmių palieka ir smurtas artimoje aplinkoje. DELFI žurnalistai projekte ne tik analizuoja susidariusią situaciją, bet ir kviečia lietuvius neužsimerkti susidūrus su šiomis socialinėmis problemomis.

Kofeino suvartojimo kiekis

Gydytoja dietologė dr. Rūta Petereit pasakoja, kad kavos sveikatai žalingas poveikis yra vertinamas pagal joje esantį kofeino kiekį. Pasak jos, sveikam suaugusiam žmogui kofeino kiekis yra 300 miligramų, tai atitiktų maždaug 2 didelius kavos puodelius per dieną.

„Jeigu kava ne iš aparato, tai vertiname, kad viename puodelyje yra 250 mililitrų ir 2 kupini šaukšteliai kavos. Dviejuose puodeliuose būtų maždaug 300 miligramų kofeino. Jeigu žmogus turi širdies kraujagyslių ligų arba moteris yra nėščia, tai rekomenduojama gerti mažiau kavos, kad kofeino nebūtų per dieną suvartojama ne daugiau nei 200 miligramų, vienas arba du nedideli puodeliai“, – teigia specialistė.

Anot dr. R. Petereit, reikia nepamiršti, kad kofeino turi šokoladas, įvairūs tonizuojantys gėrimai ir net arbata. Ji tikina, kad žmogui išgeriant tik vieną puodelį kavos, bet valgant šokoladą ir geriant tonizuojančius gėrimus bei arbatas, kofeino galima gauti daug daugiau nei rekomenduojama.

„Pati kava nėra tokia pavojinga, tačiau per didelis kofeino kiekis gali sukelti pavojų sveikatai, juo nereikėtų piktnaudžiauti. Reikia žiūrėti, ką kartu su kava vartojame, ar nėra daug šokolado. Kartais studentai sako, kad prieš egzaminą suvalgo ne po vieną plytelę to šokolado, kuris lygiai taip pat gali turėti daug kofeino.

Svarbu atminti, kad kofeinas pasisavinamas per virškinamąjį traktą, tad stirpiausias kofeino poveikis yra po 30 minučių po jo vartojimo. Kava turi diuretinį poveikį – varo skysčius lauk iš organizmo, tad reikėtų prisiminti, kad jeigu išgeriate vieną puodelį kavos, turite išgerti atitinkamai vieną stiklinę vandens. Nebūtinai ją reikia išgerti iš karto po kavos, tai reikėtų daryti kada norite, tik svarbu išgerti atitinkamai skysčių tą pačią dieną. Daugelis žmonių negeria vandens, o jis yra būtinas organizmui“, – vandens svarbą pabrėžia ji.

Kofeino perdozavimo poveikis

Gydytojos teigimu, kofeino perdozavimas gali daryti neigiamą poveikį sveikatai. Pasak dietologės, turint rimtą širdies kraujagyslių ligą, padidėjusį kraujo spaudimą, reikėtų atkreipti dėmesį į suvartojamo kofeino kiekį.

„Neseniai persirgę virškinamojo trakto ligomis, kaip įvairūs gastritai, skrandžio uždegimai, uždegiminės žarnų ligos, kasos ir kepenų uždegimai, ūmiu periodu tikrai nerekomenduojama kava, net ir tas vienas puodelis. Viskas priklauso nuo ligos eigos, ūminiu periodu, tai tikrai niekas apie tą kavą ir negalvoja. Visada reikia pasitarti su gydytoju ir tada spręsti, nes tai yra labai individualu“, – aiškina ji.

Poveikį galime pastebėti ne iš karto

Pasak dr. R. Petereit, dėl vartojamos kavos bendras organizmo budrumas pagerėja, suteikia žvalumo, nes kofeinas stimuliuoja centrinę ir periferinę nervų sistemą, tačiau gali labiau plakti širdis ir padidėti kraujo spaudimas, padažnėti kvėpavimas, varginti spengimas ausyse, padažnėti šlapinimasis, atsirasti net pilvo skausmai, pykinimas, vėmimas. Anot jos, jeigu žmogus išgeria daug kavos, tačiau nejaučia jokių blogų simptomų, reikia suprasti, kad kofeinas individualiai pasisavinamas virškinimo trakte ir neigiamas poveikis sveikatai gali būti ne iš karto, o po valandos ar net kelių.

„Didesnis kofeino kiekis išprovokuoja smarkesnį širdies plakimą, bet kiekvienam tai yra skirtinga. Jeigu žmogus išgeria 3 kavos puodelius po vieną šaukštelį, tai neviršija dienos normos. Kai pajaučiame neigiamus kofeino poveikius – pagreitėjusį širdies plakimą, padidėjusį kraujospūdį, – tai reiškia, kad reikia susimąstyti ir sumažinti kavos kiekį.
Rūta Petereit

Nors ir požymių nėra, bet žmogus geria daugiau nei 2 puodelius kavos per dieną, reikia atkreipti dėmesį, kada ir kodėl tą kavą geria, gal tai tiesiog yra įprotis, galbūt reikėtų kavą pakeisti vandeniu arba arbata. Reikia susirūpinti sveikata, kol dar nėra konkrečių blogėjimo požymių. Kavos vartojimas tarsi duoda teigiamus simptomus, sakoma, kad padeda intensyviau dirbti, prailgina protinės veiklos trukmę, mažiau skauda galvą, tačiau yra ir neigiamas poveikis nemigai ir išsibalansavimui. Reikia pasverti teigiamą ir neigiamą naudas, vienas ar du puodeliai tikrai niekuo nepakenks sveikam žmogui”, – apibendrina ji.

Kas nutiks vartojant per daug kavos?

Pasak dar vienos gydytojos dietologės Evelinos Cikanavičiūtės, iki galo nėra aišku, kiek daugiausia kavos galime išgerti per dieną, bet manoma, kad 400 miligramų kofeino per dieną yra saugus kiekis. Pasak jos, priklausomai nuo kavos rūšies viename espreso puodelyje gali būti iki 200 miligramų kofeino.

„Pirmiausia suvartojamos kavos kiekis tiesiogiai priklauso nuo to, kiek žmogus mėgsta ir turi laiko ją gurkšnoti. Netiesiogiai kavos vartojimas gali priklausyti nuo kofeino tolerancijos lygio, kuris gali būti individualus ir ilgainiui kintantis. Taip pat kavos suvartojimą gali lemti ir galimų simptomų atsiradimas, susijęs su kofeino vartojimu.

Vartojant per daug kavos gali pasireikšti galvos skausmas, nuovargis, silpnumas, mieguistumas, koncentracijos ir nuotaikos sutrikimas, nerimas, dirglumas, padidėjusi raumenų įtampa, drebulys, pykinimas ir vėmimas, širdies plakimai. Yra duomenų, kad nuolat ir gausiai vartojant kavą gali vystytis priklausomybė kofeinui. Negana to, reikia turėti omenyje, kad kai kuriais atvejais kava geriama su priedais (cukrumi, sirupais, pienu), tad didelis kiekis tokių kavos gėrimų gali lemti svorio didėjimą ir su juo susijusių ligų atsiradimą”, – grėsmes atskleidžia specialistė.
Evelina Cikanavičiūtė

Kava nėra priešas

Pasak E. Cikanavičiūtės, vargu, ar yra tokių atvejų, kai kava yra draudžiama, tačiau yra ligų arba būklių, kai kava gali būti nerekomenduojama. Jos teigimu, gydytojų dietologų praktikoje dažniausiai tai virškinimo trakto sutrikimai (pvz. gastroezofaginio refliukso liga, dirglios žarnos sindromas), valgymo sutrikimai, išskirtiniais atvejais sunkiai kontroliuojamos širdies ir kraujagyslių ligos.

„Iki šiol pasitaiko žmonių, kurie jaučiasi kalti, kad vartoja kavą ir stengiasi jos atsisakyti. Vis dėlto tokio tikslo nėra, nes yra duomenų, kad kavos vartojimas yra siejamas su geresne pažinimo funkcija, pasižymi kepenis saugančiomis funkcijomis, gali pagerinti fizinį pajėgumą ir padėti mažinti svorį, nes turi apetitą mažinančių savybių”, – kavos naudą pabrėžia pašnekovė.