Rinkis gyvenimą

Lietuvoje ne vienerius metus fiksuojamas didelis savižudybių skaičius, aukšti alkoholio vartojimo rodikliai. Rimtų pasekmių palieka ir smurtas artimoje aplinkoje. DELFI žurnalistai projekte ne tik analizuoja susidariusią situaciją, bet ir kviečia lietuvius neužsimerkti susidūrus su šiomis socialinėmis problemomis.

Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto duomenimis, pernai Lietuvoje buvo užauginta 63,1 tūkst. t grikių, palyginimui, rugių – 63,1 tūkst. t. Kruopų pavadinimas kilęs iš slavų kalbos, kai iš Graikijos jie pradėjo keliauti į Rusiją, tačiau ir Lietuvoje grikiai rado didžiulį ratą gerbėjų. Ir ne veltui.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas pabrėžė, kad grikiai palankūs sveikatai yra dėl kelių priežasčių.

„Pirma, grikiai turi nemažai skaidulinių medžiagų, o, antra, kadangi grikių kruopos yra nešlifuotos, tai taip pat yra labai geras mineralinių medžiagų šaltinis“, – vardijo pašnekovas.

Grikiuose slepiasi tokios mineralinės medžiagos kaip magnis, fosforas, kalis. Mažiau, tačiau irgi yra kalcio, cinko. Iš vitaminų – folio rūgšties.

Kuo nesugadinti grikių košės?

Daugiau grikių į savo mitybos racioną turėtų įtraukti ir tie, kurie skaičiuoja kalorijas. 100 g grikių – 349 kcal, todėl šios kruopos laikomos nekaloringomis.

„Jei kalbėtume apie pusryčius, tai grikių košė yra labai tinkamas pasirinkimas, nes joje yra gausu angliavandenių (100 g – 70 g angliavandenių). O pusryčiams angliavandeniai labai tinkami, jie pradedami skaidyti dar burnoje seilių fermentų ir greitai suteikia energijos tiek protinei, tiek fizinei veiklai“, – aiškino profesorius.

Prieš daugybę metų grikius jau žinojo ir hunai, ir mongolai. Tiesa, grikius jie valgydavo su mėsos patiekalais. O čia R. Stukas siūlo nedaryti klaidos.

„Kartais grikių košė dedama prie mėsos patiekalo kaip garnyras. Tikrai nesiūlyčiau to daryti. Su mėsa nesiūlyčiau valgyti jokios kruopų košės. Kruopose yra medžiagų, kurios slopina geležies įsisavinimą. Daug geriau jau garnyru pasirinkti bulves ar daržoves“, – argumentavo pašnekovas.

prof. Rimantas Stukas
Skaičiuojama, kad kruopos, valgomos su mėsa, geležies įsisavinimą gali sumažinti 55–65 proc.

Tačiau rytinė grikių košė – gali būti tikrai sveikas ir maistingas pasirinkimas. Kita vertus, ir čia nereikėtų košės pagadinti riebiais padažais.

„Dažnai ruošdami košę į ją dar dedame sviesto ar pakepintų spirgučių, svogūnų. To reikėtų atsisakyti. Skonio ir kvapo grikių košei galima suteikti su prieskoninėmis žolelėmis pertrynus pomidorą ar pertrintais bazilikais su aliejumi. Kiekviena žolelė turi savo skonį ir aromatą, o kartu ir papildomų mineralinių medžiagų ir vitaminų“, – kaip sveikiau pasigaminti grikių košę, įvardijo R. Stukas.

Skrudinimas mineralinių medžiagų nesunaikina

Pasiteiravus, ar grikių košė tiktų ir vakarienei, profesorius atsakė, kad visgi vakare geriau ieškoti daugiau baltymų turinčių maisto produktų: varškė, balta žuvis ar vištienos krūtinėlė.

Be daugeliui įprastų rudų, paskrudintų grikių kruopų parduotuvėse galima rasti ir žalių grikių. R. Stukas teigė, kad kokius grikius pasirinkti – skonio klausimas.

„Kadangi į grikius žiūrime kaip į mineralinių medžiagų šaltinį, tai jos išlieka ir skrudinant aukštoje temperatūroje. Todėl įtakos biologinei vertei skrudinimas neturi. Daugiau tai skonio reikalas. Arba yra žmonių, kurie nori vartoti kiek galima mažiau technologiškai apdorotą vertę“, – kalbėjo pašnekovas.

Paprašytas palyginti ryžius su grikiais, R. Stukas įvardijo, kad grikiai tikrai turi pranašumų prieš ryžius: jei 100 g grikių yra 5,9 g skaidulinių medžiagų, tai ryžiuose – 1 – 2 g. Taip pat ryžiuose perpus mažiau magnio, fosforo, kalio.

„Nors grikiai ir ryžiai turi beveik tiek pat kalorijų, tai valgant šių kruopų košes gautume kalorijų tiek pat, tačiau ryžių maistingumo vertė mažesnė“, – įžvelgė jis.

Tinka alergiškiems gliutenui

Mitybos ir sporto konsultantė Gražvilė Ambrazaitienė kartu pastebėjo, kad grikiai tinkami alergiškiems gliutenui asmenims.

„Be to, jie naudingi ir cukriniu diabetu sergantiems“, – pridėjo ji.

Pasak specialistės, grikiai taip pat labai geras pasirinkimas sportuojančiam organizmui, kadangi ilgai teikia energijos ir yra geras mineralinių medžiagų šaltinis.

Paklausus, ar yra produktų, kurių geriau vengti vartoti su grikiais, G. Ambrazaitienė patarė su grikiais geriau derinti daržoves, lapines daržoves, avokadą ir šalto spaudimo aliejų. Tai galėtų būti grikių salotos.

O kaip dėl anksčiau aprašytų spirgučių grikių košėje?

„Nedidelė nuodėmė nepakenks žmogui, jei jis aktyviai dirba, pavyzdžiui, šaltyje, laukuose. Tačiau jei prisižiūrima mityba, sportuojama, norima švaraus maisto, tiesiog užtenka grikius pagardinti šalto spaudimo aliejumi, žalialapėmis daržovėmis, avokadu“, – patarė specialistė.

Sugrįždama prie alergiją gliutenui turinčių žmonių G. Ambrazaitienė paminėjo, kad iš kruopų be grikių šiems žmonėms kitas išsigelbėjimas – laukiniai ryžiai.