Praktiška

Naudingi patarimai praktiškiems žmonėms
Žiemą neretai nusiperkame ne visiškai sunokusių vaisių ar daržovių, kuriems trūksta įprasto skonio ir kvapo. Pasak pašnekovo, daugelio iš parsineštų vaisių ar daržovių nereikia dėti į šaldytuvą, mat kambario temperatūra ypač tinka nokinimui.
Vaisių ar daržovių nereikia dėti į šaldytuvą, kambario temperatūra – tinkamiausia nokinimui.

„Pavyzdžiui, pomidoras, agurkas, paprika „nemėgsta“ žemos temperatūros. Jei šie vaisiai ar daržovės nėra visiškai sunokę, juos reikėtų laikyti kambario temperatūroje ir į šaldytuvą jų dėti nederėtų. Kitu atveju, jie gali pradėti gleivėti. Namuose dažniausiai vyrauja 18–22 laipsnių šiluma ir ji yra arti geriausios temperatūros vaisių nokimui. Tačiau, jei vaisiai ar daržovės jau yra sunokusios, bet jų vartoti dar nesiruošiame, tada tam, jog šie nesupūtų, bus reikalinga šaltesnė temperatūra. Šaldytuvas taps tinkama vieta laikymui“, – sako S. Miniotas.

Pašnekovas teigia, jog parsinešus bet kokią daržovę, vaisių ar uogą, jei nesiruošiame jų vartoti iš karto, neskubėti imtis plovimo.

Nuplautos daržovės, vaisiai ar uogos praranda natūrialias apsaugines savybes, todėl ima greičiau pūti.

„Nuplovus vaisių, jis praranda savo natūralias apsaugines savybes, todėl natūralus nokimas labai greitai gali tapti puvimu ar net pelėjimu. Tai ypatingai aktualu kalbant apie uogas. Na, o jei jau nuplovėte, tada jokiu būdu nereikėtų palikti jų šlapių, nes tai pagreitina vytimą“, – aiškina S. Miniotas.

Nors daugelį vaisių ir daržovių reikėtų laikyti sausai, nes nuo drėgmės jie tiesiog greičiau vysta, štai obuoliai ir kriaušės mėgsta drėgmę, o brokolius ir žiedinius kopūstams net gi patariama laikyti sudrėkintus.

„Tokie vaisiai, esant labai sausam orui, pradeda džiūti. Obuoliams ir kriaušėms reikalinga ne didesnė nei 6 laipsnių temperatūra, tačiau įprastai jų šaldytuve nelaikome. Jei jūsų gyvenamoje patalpoje oras yra ypatingai sausas, tuomet šiuos vaisius, jei nesiruošiate greitu metu jų vartoti, derėtų laikyti šaldytuve. Kalbant apie brokolius ar žiedinius kopūstus, jų kotus geriausia laikyti vandenyje,o juos pačius kartais drėkinti šlapiu medžiaginiu rankšluosčiu“, – pataria S. Miniotas.

Pomidorai

Daugelio racione sutinkami bananai, pasak pašnekovo, yra tas vaisius, dėl kurio vartojimo ir tinkamo laikymo ir nokinimo kyla daugiausia diskusijų.

Nors banano žievė ir pajuodo, jo maistingosios savybės napakito.

„Bananams patinka šiluma, prie kurios jie labai greitai noksta, tačiau šaldytuve laikomų bananų žievė greitai pajuoduoja, todėl gali pasirodyti, kad tai nėra pati tinkamiausia vieta laikymui. Tačiau iš tiesų, nors jų išvaizda laikant šaltai ir tampa nepatraukli, viduje bananas nepraranda jokių maistinių savybių. Visgi, kaip ir minėjau, bananas yra vaisius, kuris labai greitai noksta, todėl jį nusipirkus, reikėtų suvartoti kuo greičiau, kitu atveju, jį teks išmesti, o tai – jau neatsakingas vartojimas“, – teigia S. Miniotas.

Pasak jo, egzistuoja ir tokios daržovės, kurioms būtina tamsa. Ja nepasirūpinus ir suvartojus ilgai saulės šviesoje laikytą daržovę, galima ir apsinuodyti.

„Pavyzdžiui, bulvėms, svogūnams ar česnakams yra reikalinga tamsi aplinka. Tiesioginės saulės šviesoje šios daržovės pradeda pūti, o konkrečiai bulvės, gavusios saulės šviesos, išskiria solaniną, kuris yra nuodingas. Tokias daržoves geriausia laikyti tamsioje, 4–6 laipsnių temperatūros patalpoje, kuri sulėtiną natūralią augalo vegetaciją“, – aiškina S. Miniotas.

Bananai

Tačiau ne tik laikymo vieta ar sąlygos, bet ir „partnerystė“ su kitomis daržovėmis turi įtakos augalų nokimui. Pasak S. Minioto, kai kuriuos vaisius ir daržoves reikėtų laikyti atskirai.

Bananai, pomidorai, slyvos ir kriaušės išskiria etileną, tad juos reikėtų laikyti atskirai nuo kitų.

„Kai kurie vaisiai ir daržovės nokdami išskiria dujas – etileną. Šia savybe labiausiai pasižymi bananai, pomidorai, slyvos, kriaušės. Tuo tarpu kiti vaisiai ir daržovės – obuoliai, arbūzai, bulvės, moliūgai, morkos, brokoliai neigiamai reaguoja į etileną, todėl pradeda pūti. Geriausia tokių daržovių ir vaisių nelaikyti šalia. Taip pat, laikymas greta gali tiesiog sugadinti skonį, pavyzdžiui, šalia obuolio ar pomidoro laikomas svogūnas kaip mat savo kvapu įsiskverbs į vaisių. Žinoma, yra ir tokių vaisių, kurie laikomi vienas prie kito suteikia teigiamų savybių. Pavyzdžiui, obuolys ir kivis papildo vienas kitą, tampa dar saldesni ir skanesni, o prie bulvių laikant keletą obuolių, šios ilgiau išlieka šviežios“, – pasakoja vyras.

Uogos

Viena svarbiausių sąlygų, kuria turėtumėte pasirūpinti namuose laikydami daržoves ir vaisius, anot pašnekovo, yra grynas oras.

„Vaisių ir daržovių nederėtų laikyti uždarytų kažkur spintelėje ar plastikiniuose maišeliuose, nes tai pagreitina jų vytimą. Geriausia daržoves ir vaisius yra laikyti medinėse ar plastmasinėse dėžutėse su oro tarpais, gerai vėdinamoje patalpoje“, – pataria S. Miniotas.

Tačiau uogos, o ypatingai vynuogės, pasak specialisto, greičiau sunoksta ir ilgiau išlieka šviežios bei sultingos tuomet, kai yra laikomos būtent plastikiniuose maišeliuose ar indeliuose ir tik šaldytuve.

„Uogos turėtų būti laikomos kuo žemesnėje temperatūroje. Tiek braškės, tiek šilauogės „mėgsta“ tik apie kelis laipsnius šilumos, vynuogės – kiek daugiau, todėl uogas drąsiai galima laikyti šaldytuve, plastikiniame maišelyje ar dėžutėje“, – teigia „Sodų sodai“ vadovas.

Šaltinis
Specialus projektas „Praktiška“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)