Praktiška

Naudingi patarimai praktiškiems žmonėms

Paprastai geriausia nemaišyti jokių cheminių valiklių su kitais produktais, tačiau šiandien apžvelgsime šešis dažniausiai buityje naudojamus produktus, kurių jokiu būdu nevalia sumaišyti.

Baliklis ir actas

Visi puikiai žinome, kad su balikliu reikia elgtis labai atsargiai, nes jis gali sudirginti odą, akis, o jo nurijus – galite stipriai apsinuodyti. Tuo metu actas yra natūralus, sąlyginai saugus ir efektyvus valiklis, todėl galima pagalvoti, kad sumaišius jį su kita buitine chemija, jis taps dar veiksmingesnis. Tačiau actą maišyti su balikliu yra griežtai draudžiama. Susijungus šioms dviem medžiagos, išsiskiria nuodingos chloro dujos, kurių įkvėpus, žmogus pradeda dusti ir net gali mirti.

Baliklis ir amoniakas

Amoniakas nuo seno yra žinomas kaip universalus pagalbininkas buityje – puikiai valo langus, dušo kabinas, veidrodžius, plyteles ir kitą. Taip pat jis geriau už bet kokią buitinę chemiją išvalo ir įvarius audinius. Tačiau amoniakas ir baliklis yra dar vienas nuodingas derinys, kurio metu susidaro labai toksiškos dujos. Šį kartą tai chloraminas, kurio įkvėpus pakankamai dideli kiekį, gali grėsti mirtis. Nepamirškite, kad amoniakas yra įprastai naudojamas daugelyje buitinių valymo priemonių, įskaitant kai kuriuos tualetų valiklius, todėl patariame būti ypatingai atsargesniems ir nemaišyti kitų valiklių su balikliu.

Kanalizacijos valiklis ir baliklis

Kriauklių, tualetų atkimšimo priemonės pasižymi agresyvia cheminių ingredientų koncentracija ir yra žinomos kaip vienos toksiškiausių tarp visų buitinės chemijos produktų. Naudojant šias priemones neatsargiai, galima stipriai apsinuodyti, tačiau sumaišius jas su kitomis buitinės chemijos medžiagomis, įskaitant ir baliklį, kuris ir pats savo konsistencijoje turi nemažai pavojingų medžiagų, gali laukti dar liūdnesnis scenarijus. Maišant kanalizacijos valymo priemones su balikliu, gali išsiskirti chloras arba chloraminai, kurie yra ypatingai pavojingi kvėpavimo takams.

Vandenilio peroksidas ir actas

6% vandenilio peroksido tirpalas naudojamas medicinoje, dezinfekcijai, o apie 15% vandenilio peroksido yra dedama į vonios kambario valiklius bei įvairius bechlorius baliklius, kad šie neblukintų audinių spalvos. Tad neperskaičius gaminio etiketės ir netyčia sumaišius vandenilio peroksido savo sudėtyje turintį buitinės chemijos produktą su actu, gali išsiskirti peracto rūgštis, kuri dirgina odą, akis, kvėpavimo takus, pažeidžia plaučius.

Baliklis ir medicininis spiritas

Medicininis spiritas buityje dažniausiai yra naudojamas dezinfekcijai, todėl retas sugalvotų jį sumaišyti su balikliu. Visgi, jei per klaidą medicininis spiritas, palaikytas kita medžiaga, yra sumaišomas su balikliu, susidaro chloroformas – nuodingos dujos, nuo kurių gali pradėti svaigti galva, pykinti, tikėtinas sąmonės netekimas.

Prieš naudodamiesi bet kokiu buitinės chemijos gaminiu, visada laikykitės ant pakuotės nurodytų gamintojo taisyklių, nemaišykite buitinės chemijos, valiklius ir kitas priemones laikykite originalioje pakuotėje, vaikams nepasiekiamoje vietoje.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Praktiška“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją