Praktiška

Naudingi patarimai praktiškiems žmonėms

Pirmiausia, nepasiduokite pagundai tiesiog išskalbti sportbačių skalbimo mašinoje net jei nustatysite švelnaus skalbimo režimą . Nors atrodo, kad tai paprasčiausias sprendimas, tačiau patikimiausias būdas išsaugoti sportbačių baltumą – valyti juos rankomis.

Nepasiduokite pagundai tiesiog išskalbti sportbačių skalbimo mašinoje

Dažnai nešvarių sportbačių įspūdį kuria susitepę jų raišteliai nors patys bateliai kone nauji. Kartais nepastebime, kai jie atsiriša ir kurį laiką velkasi žeme, o kartais tiesiog privalome juos užsirišti ne itin švariomis rankomis. Bet kokiu atveju, greičiausiai sportbačius atnaujinsite pakeitę jų raištelius.

Sportbačių dėmėms valyti įsigykite melamino kempinėlę. Tai išties nebrangi, tačiau veiksminga priemonė. Sudrėkinkite kempinėlę ir atsargiai patrinkite ant sportbačių atsiradusias dėmes.

Balti sportbačiai

Jei sportbačius reikia nušveisti jau dabar, o melamino kempinėlės neturite, puikiai pasitarnaus ir senas dantų šepetėlis. Jis padės pasiekti vietas, kurių gali nepasiekti kempinėlė ar paprastas skudurėlis. Valydami šepetėliu naudokite įprastą muilą ir šiltą vandenį, jei dėmės “rimtos” – pasitelkite švelnesnį šampūną, kuriuo švelniai trinkite dėmę, kol jis suputos. Pamatysite, kaip dėmės lėtai nyksta!

Nuplovus sportbačius, jokiu būdu nedžiovinkite jų ant radiatoriaus – toks batų džiovinimo būdas išties kenksmingas avalynei, kuri dėl tiesioginio karščio ims riestis, sausėti bei skilinėti. Keletą kartų taip išdžiovinę batus nebesitikėkite, kad jie bent truputį primins ką tik įsigytus. Avalynę džiovinti galite tiesiog į vidų prikišę laikraščių – jie puikiai sugers drėgmę ir padės išlaikyti bato formą.

Jokiu būdu nedžiovinkite sportbačių ant radiatoriaus

Sportbačių spalvai galite negrįžtamai pakenkti džiovindami juos saulėje. Nederėtų palikti jų saulėtame balkone ar panašioje vietoje – verčiau džiovinkite sportbačius vėsioje ir nesaulėtoje, gerai išvėdintoje patalpoje.

Kitas būdas atnaujinti sportbačius – actas. Sudrėkinkite jame skudurėlį ir valykite sportbačių paviršių.

Jei nė vienas šių patarimų nepadėjo – išbandykite kiek sudėtingesnį valymo priemonės receptą.

Balti sportbačiai

Jums reikės:

- Šaukšto kepimo sodos.
- Pusės šaukšto vandenilio peroksido.
- Pusės šaukšto šilto vandens.

Sumaišykite minėtus komponentus ir gautą masę uždėkite ant šepetėlio, kuriuo švelniai nušveiskite dėmes. Masę ant dėmių palikite 30 minučių, o tuomet sportbačius nuplaukite vandeniu. Su kepimo soda maišomas vandenilio peroksidas formuoja burbuliukus, kurie iškelia dėmes ir padeda išvalyti audinį.

Jei kai kurių dėmių įveikti, regis, nepadeda niekas – išbandykite baltą nagų laką. Svarbiausias dalykas naudojantis šiuo patarimu – tiksliai atitaikyti sportbačių ir nagų lako spalvą. Juk nenorite, kad ji kardinaliai skirtųsi. Baltas lakas puikiai laikysis ir paslėps dėmes ar subraižytas vietas.

Jei nepadeda niekas – išbandykite baltą nagų laką

Galiausiai, kad ir kaip dievinate naujuosius baltus batelius – neavėkite jų kasdien. Visų žmonių pėdos prakaituoja, o kasdien avėdami tą pačią porą batų neleisite jiems “pailsėti” ir tinkamai išdžiūti bei išsivėdinti. Tokiu atveju anksčiau ar vėliau neišvengsite nemalonaus kvapo.

Šaltinis
Specialus projektas „Praktiška“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)