Praktiška

Naudingi patarimai praktiškiems žmonėms

Svogūnų laiškai

Užsiauginti svogūnų laiškus namuose labai paprastai – reikės tik stiklinės, šiek tiek vandens ir svogūno galvutės. Svogūnas turėtų būti tokio dydžio, kad į stiklinę ar kitą indą pripiltas vanduo siektų tik svogūno apačią ir jo pilnai neapsemtų. Taigi pripilkite į stiklinę vandens, ant stiklinės viršaus uždėkite svogūną ir laukite, kol jis išleis šaknis. Kol svogūnas šaknų nespėjo išleisti, vandenį pakeiskite rytais ir vakarais. Kai šaknys jau bus išleistos, keisti vandenį pakaks ir kartą per savaitę.

Svogūnas turėtų būti tokio dydžio, kad į stiklinę ar kitą indą pripiltas vanduo siektų tik svogūno apačią ir jo pilnai neapsemtų.
 Svogūnų laiškai

Jei stiklinė yra platesnė, nei svogūnas, galite pasinaudoti paprasta gudrybe: plonais pagaliukais perdurkite svogūną horizontaliai ties viduriu. Pagaliukais taps svogūno laikikliu.

Bazilikas

Nors daugumą prieskoninių žolelių galima auginti kartu, bazilikas draugijos nemėgsta. Jį geriausia auginti atskirame indelyje. Lengviausia šį kvapnų augalą išauginti iš mažo daigelio, tačiau jei norite išbandyti įvairesnes bazilikų veisles, įsigykite sėklų.

 Bazilikas

Bazilikai mėgsta šviesą, tad net ir auginant namuose geriausia juos sodinti šiltuoju metų laiku, kuomet už lango daugiau saulės. Išauginti baziliką galima ir iš šakelės: nugnybę pasirinktos veisles baziliko šakelę nuskabykite apatinius jos lapelius ir pamerkite į vandenį. Kai augalas išleis šaknis, sodinkite į žemę. Tam, kad ši prieskoninė žolelė vešėtų visus metus, jai reikės šilumos ir drėgmės, tad geriausia jį laikyti ant palangės pietinėje pusėje, nepamiršti dažnai palaistyti. Kai bazilikas suvešės, lapelius skabykite ne iš šonų, o nuo viršūnėlių – taip paskatinsite jį šakotis.

Tam, kad bazilikai vešėtų visus metus, jai reikės šilumos ir drėgmės, tad geriausia jį laikyti ant palangės pietinėje pusėje, nepamiršti dažnai palaistyti.

Rozmarinas ir šalavijas

Šios dvi prieskoninės žolelės puikiai dera tarpusavyje, tad auginti ant palangės jas galite ir viename vazonėlyje. Tiek rozmarinai, tiek šalavijas nemėgsta drėgmės pertekliaus, tad laistykite atsargiai, bet ir neperdžiovinkite. Geriausiai auga pietinėje pusėje, kur daugiau saulės šviesos. Auginti namuose galima visus metus, tačiau šaltuoju metų laiku gali prireikti papildomo apšvietimo.

 Rozmarinas
Rozmariną galima auginti tiek iš sėklų, tiek iš šakelių. Jei pasirinksite pastarąjį būdą, tuomet nuskabę apatinius lapelius, šakelę sodinkite į drėgną žemę.

Rozmariną galima auginti tiek iš sėklų, tiek iš šakelių. Jei pasirinksite pastarąjį būdą, tuomet nuskabę apatinius lapelius, šakelę sodinkite į drėgną žemę. Rozmarinams paaugus, nepamirškite apkarpyti peraugusių jų šakelių – taip padėsite augalui dar gražiau suvešėti. Lygiai tas pats galioja ir šalavijams: pakirpę peržydėjusius žiedynus, paskatinsite kitų žiedynų formavimąsi.

Petražolės ir krapai

Petražolės – bene lengviausiai įvairiomis sąlygomis auganti prieskoninė žolelė. Joms nebūtinas didelis šviesos kiekis, tad puikiai auga ne tik pietinėje pusėje, veši ir žiemos laikotarpiu. Mėgsta drėgmę, tad nepamirškite reguliariai palaistyti. Pasodintos petražolės greitai sudygsta, tad derliumi galėsite mėgautis jau visai netrukus. Nepamirškite laiku skabyti užaugusių šakelių – taip padėsite augalui neperaugti, džiuginti gausiu derliumi visus metus.

 Petražolės

Šalia petražolių gali augti ir kitos drėgmę mėgstančios prieskoninės žolelės, pavyzdžiui, krapai. Tačiau pastarieji linkę greitai peraugti, tad kas kelias dienas apkarpykite gelsti pradedančias galūnėles. Krapai sudygsta per 10-15 dienų, sulapoja maždaug per mėnesį. Jei krapai pradeda žydėti, greičiausiai jiems trūksta drėgmės, tad nepamirškite palaistyti.

Krapai linkę greitai peraugti, tad kas kelias dienas apkarpykite gelsti pradedančias galūnėles.

Aitriosios paprikos

Mėgstantiems maistą paskaninti aštresniais prieskoniais, verta užsiauginti aitriųjų paprikų. Jos, beje, gali tapti ir puikia namų puošmena, o auginti tikrai nebus sudėtinga. Iš žemėje pasodintų sėklų paprikų krūmeliai su pirmaisiais vaisiais išdygsta per 2-3 mėnesius ir džiugina net iki 5 metų.

 Pipirai

Tai nelepūs augalai, tačiau mėgstantys saulę, tad geriausia laikyti pietinėje pusėje, nepamiršti reguliariai laistyti. Vaisių būna išties nemažai, tad retkarčiais naudinga patręšti žemę.

Pipirinė

 Pipirinė

Sudaiginti pipirinę gali net ir neturintys jokios sodininkystės patirties. Tereikia į indelį įdėti sudrėkintus kelis vatos gumuliukus ir priberti į juos sėklų. Uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltoje, saulėtoje vietoje.

Šis prieskoninis augalas, pasižymintis kiek aštroku skoniu, puikiai auga visus metus, o sudaiginti jį gali net ir neturintys jokios sodininkystės patirties. Tereikia į indelį įdėti sudrėkintus kelis vatos gumuliukus ir priberti į juos sėklų. Uždenkite maistine plėvele ir palikite šiltoje, saulėtoje vietoje. Jau po paros pamatę pirmuosius daigelius, nuimkite plėvelę ir papurkškite vandeniu. Tą darykite nuolatos, kad sėklos neperdžiūtų. Pirmuosius daigelius ragaukite jau po savaitės, nelaukdami, kol pipirinės peraugs.