Praktiška

Naudingi patarimai praktiškiems žmonėms

Bulvės ir morkos

Bulves geriausia yra laikyti tamsioje ir vėsioje vietoje, nes kitu atveju padidėja puvimo tikimybė bei gali pradėti dygti gumbai. Tinkamiausia bulvių laikymo temperatūra yra 2–4 laipsniai šilumos, o santykinė oro drėgmė turėtų siekti 85–95 proc. Tad geriausia laikymo vieta šioms daržovės yra rūsys ar kita panaši šalta ir drėgna patalpa. Prieš palikdami daržoves tokioje patalpoje, būtinai įsitikinkite, kad jos nėra šlapios, nes kitu atveju bulvės pradės gesti.

Prieš palikdami daržoves šaltose ir drėgnose patalpose, būtinai įsitikinkite, kad jos nėra šlapios, nes kitu atveju bulvės pradės gesti.

Panašios laikymo sąlygos tinkamos ir morkoms. Geriausia temperatūra yra kiek aukštesnė nei 0, tačiau nedidesnė nei 10 laipsnių, o santykinė oro drėgmė turėtų siekti iki 90 proc. Jei bulves galima laikyti didesniais kiekiais vienoje talpoje, tai morkas idealiausia būtų laikyti mažais kiekiais, pavyzdžiui, medinėse dėžėse. Siekiant, kad geriausios morkų savybės išliktų kuo ilgiau, rekomenduojama į dėžės dugną priberti drėgno smėlio ar pjuvenų. Jei neturite galimybės šių daržovių laikyti rūsyje, puikiausia laikymo vieta gali tapti šaldytuvas, žinoma, jei jame pakankamai vietos bei galima reguliuoti temperatūrą.

Moliūgai ir cukinijos

Idealiausia temperatūra šiems vaisiams – 10 iki 16 laipsnių šiluma, drėgmė – apie 50 proc., todėl tinkamiausia vieta laikyti moliūgą ar cukiniją yra įstiklintas balkonas. Tokioje terpėje vaisiai gali puikiai išsilaikyti net iki trijų mėnesių. Jei, visgi, tokių laikymo sąlygų neturite, moliūgus galima laikyti ir namų viduje, tačiau tada juos reikėtų sudėti atokiau nuo radiatorių ar kitų šilumos šaltinių.

Moliūgus galima laikyti ir namų viduje, tačiau tada juos reikėtų sudėti atokiau nuo radiatorių ar kitų šilumos šaltinių.
Moliūgai

Svogūnai ir česnakai

Šios daržovėms nereikia ypatingų laikymo sąlygų, tačiau taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į keletą patarimų. Jokiu būdu nederėtų jų dėti į plastikinius maišelius, nes dėl susidariusios drėgmės, gali pradėti augti daigiai. Geriausia yra dalį svogūnų ir česnakų, kuriuos ruošiatės suvartoti greičiau, laikyti virtuvėje, o kitą atsargų dalį – vėsesnėje ir tamsesnėje vietoje ar šaldytuve, prieš tai įdėjus į tinklinius maišelius arba į dėžutes su tarpais tam, kad vyktų oro cirkuliacija.

Svogūnai ir česnakai

Obuoliai

Koks rudeninis derlius be obuolių? Jei sulčių ir obuolių tyrių prisigaminote į valias, tačiau obuolių vis dar liko, būtina pasirūpinti ir jų laikymo sąlygomis. Pats paprasčiausias obuolių laikymo būdas – medinėse ar plastikinėse dėžėse rūsyje arba balkone. Obuoliai gana lengvai persigeria kvapais, todėl reikėtų atkreipti dėmesį, ar pati talpa, kurioje juos laikote, neskleidžia stipraus kvapo. Dėžės gali būti plačios, tačiau ne per gilios – geriausia obuolius dėti iki 3 eilių. Taip pat rekomenduojama eiles perdengti lapuočių medienos drožlėmis, taip apsaugant vaisius nuo ligų. Obuolius bent kartą į mėnesį reikėtų apžiūrėti, nes vienas sugedęs vaisius gali lengvai užkrėsti visą dėžę.

Obuolius bent kartą į mėnesį reikėtų apžiūrėti, nes vienas sugedęs vaisius gali lengvai užkrėsti visą dėžę.
Obuoliai

Pomidorai

Na, o štai pomidoras – vienas tų vaisių, kuris tik prie idealių sąlygų gali išlikti šviežias ilgiau nei dvi savaites. Pirmiausia, nuskintus bet dar nevisai baigusius sunokti pomidorus, reikia tinkamai sunokinti. Prieš pradedant pomidorus nokinti, rekomenduojama juos pašildyti – kelias minutes palaikyti 60–65 laipsnių vandenyje, po to šaltame vandenyje, o galiausiai – nusausinti. Nokinimui labiausiai tinka 20–25 laipsnių temperatūra, todėl namų sąlygos yra geriausias pasirinkimas. Pomidorų saugojimo patalpa turėtų būti tamsi ir vėsi. Idealiausiai tam tinka specialiai daržovėms skirta šaldytuvo lentyna arba rūsys. Temperatūra turėtų laviruoti nuo 5-ių iki 12-os laipsnių šilumos, o santykinis oro drėgnumas siekti 80 procentų. Pomidorus būtina sudėti vaiskočiais į viršų, o geriausia talpa – medinės ar plastikinės dėžės.

Pomidorai

Keletas papildomų patarimų

Laikyti ilgesnį laiką rekomenduojama tik geriausios būklės daržoves ir vaisius. Pažeistos ar ligos užpultos gėrybės gali apkrėsti likusias, todėl prieš dedant į rūsį ar kitą laikymo vietą, daržoves ir vaisius reikėtų švelniai nuvalyti bei apžiūrėti, ar nėra pažeidimų. Norint paruošti šaknines daržoves žiemai, pavyzdžiui, tas pačias morkas, reikėtų nukirpti jų žalias viršūnes, paliekant tik mažus jų galiukus, tačiau nenupjaunant visos daržovės viršūnės. Kopūstus taip pat geriausia laikyti rūsyje, tam skirtuose stelažuose, sudėjus gūžę prie gūžės, šaknimis į viršų. Taip pat nederėtų laikykite daržovių ir vaisių kartu, nes vaisai išskiria daug etileno, kuris gali paskatinti per greitą daržovių nokimą.

Norint paruošti šaknines daržoves žiemai, pavyzdžiui, tas pačias morkas, reikėtų nukirpti jų žalias viršūnes, paliekant tik mažus jų galiukus, tačiau nenupjaunant visos daržovės viršūnės.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Praktiška“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)