Praktiška

Naudingi patarimai praktiškiems žmonėms

Ridikai ir ridikėliai

Vasara – pats tinkamiausias metas valgyti daug vandens turinčių vaisių ir daržovių, pavyzdžiui, pomidorų, agurkų ar paprikų. Tuo tarpu šaltuoju sezonu į savo maisto racioną reikėtų įtraukti kuo daugiau šakninių daržovių. Viena jų – dvimetis baltasis ridikas, kurio šakniavaisiuose netrūksta angliavandenių, baltymų, organinių rūgščių, mineralinių medžiagų: kalio, natrio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, o taip pat vitaminų: C, B1, B2, PP.

Ridikėliai

Ridikai yra ne tik puikus vitaminų užtaisas, bet ir gydomųjų savybių turinti daržovė. Juose esantys fermentai ir lizocimai turi antibakterinių savybių, todėl saugo nuo įvairių ligų. Vartojamos ridikų sultis, teigiamai veikiamas žarnynas, jos gali padėti įveikti gerklės skausmą ar kitas kvėpavimo takų ligas.

Morkos

Greičiausiai nieko nenustebinsime pasakydami, kad morkos – ypatingai daug vitaminų turinčios daržovės. Vis tik ne visi žino, kad daugiausiai jų yra šios daržovės paviršiuje, tad ruošdami morkas, jų per daug nenuskuskite.

Morkose galima rasti B grupės, C, PP, E, K vitaminų, karotino, kuris gamina vitaminą A, o taip pat tokių mineralinių medžiagų kaip kalcis, natris, kalis, magnis, fosforas ir jodas. Vartojant morkas, mažėja cholesterolio rodikliai organizme, todėl šios daržovės gali sumažinti širdies ligų tikimybę.

Kaip ir ridikai, morkos pasižymi antiseptinėmis ir antibakterinėmis savybėmis, todėl jų vartojimas neabejotinai stiprina imunitetą, o gausus vitamino C, aktyvinančio baltuosius kraujo kūnelius, kiekis yra vienas svarbiausių žmogaus imunines sistemos elementų.

Burokėliai

Burokėliai – tikra geležies bomba. Ne tik tinka stiprinti imunitetą, bet ir tinka žmonėms, turintiems problemų dėl kraujo ar sumažėjusio hemoglobino kiekio jame, bei tiems, kurie nevartoja pagrindinio geležies šaltinio – mėsos.

Kraujotakai gerinti padeda ir šviežiuose burokėliuose esantis cholinas, kuri taip pat apsaugo ir nuo per didelio cholesterolio kiekio. Puiku ir tai, kad vartojant burokėlius, jų ląsteliena ir organinės rūgštys skatina žarnyno veiklą ir gerina virškinimą.

Verta paminėti, kad burokėliai, kaip ir daugelis kitų daržovių, geriausias savo savybes išlaiko tuomet, kai nėra termiškai apdoroti. Valgyti šias šaknines daržoves naudinga ir todėl, jog juose esantis betainas padeda pašalinti toksinus ir kitas kenksmingas medžiagas iš organizmo.

Baklažanai

Dar vienas vitaminų ir kitų mineralinių medžiagų rinkinys – baklažanas. Nekaloringa, tačiau labai gardi daržovė pasižymi daugybe organizmui naudingų medžiagų: A, C, PP ir B grupės vitaminais, aminorūgštimis, skaidulomis, kaliu, magniu ir geležimi.

Šių daržovių sudėtyje esančios rūgštys yra laikomos stipriais augalinės kilmės antioksidantais, todėl baklažanai yra tikri virusų ar mikrobų priešai. Tačiau labiausiai baklažanai vertinami dėl juose esančių flavonoidų antocianinų, kurie teigiamai veikia širdies veiklą ir kraujagyslių sistemą bei reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje.

Kopūstai

Nepamirškite ir kopūstų, kuriuose netrūksta A, C,P K ir B grupės vitaminų bei cholino, kuris gerina atmintį, stabdo plaukų slinkimą, reguliuoja riebalų rūgščių metabolizmą, saugo kepenis nuo riebalų sankaupų. Kopūstuose taip pat gausu įvairių fermentų, kalio, fosforo, kalcio, magnio, geležies, jodo ir organinių rūgščių.

Nors kopūstus įprastai naudojame salotoms, sriuboms ar kitiems patiekalams gaminti, verta išbandyti ir kopūstų sultis, kurios ne tik naikina kenksmingus mikrobus ar slopina uždegimus, bet ir gali pasitarnauti gydant kepenų ar virškinamo trakto negalavimus. Šviežiai išspaustos kopūstų sultys su medumi gali padėti malšinant kosulį ar užgulusią gerklę.

Vis tik labiausiai kopūstai yra vertinami dėl juose esančio vitamino U, kuris turi unikalių gydomųjų savybių, padeda efektyviai gydyti dvylikapirštės žarnos ir skrandžio gleivinę bei veikia kaip prevencinė medžiaga opaligėms.

Šaltinis
Temos
Specialus projektas „Praktiška“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)