Praktiška

Naudingi patarimai praktiškiems žmonėms

Apie tai, kad vaikus per didelis kiekis žaislų gali blaškyti, erzinti ir mažinti jų motyvaciją pačiam žaidimo procesui, sako ir neseniai atliktas tyrimas. Amerikoje vykusio eksperimento metu nedideli vaikai (dvejų–trejų metų amžiaus) pusvalandžiui buvo palikti žaisti kambaryje su 4-iais, o vėliau – su 16 žaislų. Eksperimentas atskleidė, kad mažyliai parodė gerokai daugiau kūrybiškumo tuomet, kai juos supo mažiau žaislų. Su šia nuomone sutinka ir I. Andrulytė-Ptakienė, kuri jau kelerius metus su Lietuvos tėveliais dalinasi praktiškomis idėjomis, kaip namų sąlygomis vaikus lavinti ne prasčiau nei populiariuose ir brangiuose būreliuose.

Ieva Andrulytės-Ptakienės asmeninio albumo nuotr.

Apie tokio tipo, namuose sukonstruojamas, pagaminamas ar tiesiog paimamas iš stalčiaus, veiklas labai daug pasakoja „montessori“ vaikų auklėjimo judėjimas. Ką Jūs asmeniškai iš jo taikote?

Beveik viską darau intuityviai, nes tiesiog taip atrodo teisingiausia. O naudoti namuose turimus daiktus yra praktiškiau, sūnų mokau nebūti vartotojišku, o ir pačiai smagiau į viską pažiūrėti kūrybiškai ir panaudoti, tai kas jau yra namuose.

O naudoti namuose turimus daiktus yra praktiškiau, sūnų mokau nebūti vartotojišku, o ir pačiai smagiau į viską pažiūrėti kūrybiškai ir panaudoti, tai kas jau yra namuose.
Ieva Andrulytė-Ptakienė

Ką naudinga ir pravartu žinoti visiems tėvams, kalbant apie vaikus lavinančias veiklas?

Būkite praktiški ir atsiminite, kad beveik visi daiktai, kuriuos randate savo namuose, gali tapti žaislais. Kam pirkti žaislinius puodus ar vaisius, jei yra tikri, tereikia atsidaryti stalčių? Magnetukai ar virtuvės įrankiai gali virsti į stebuklingą dėlionę. Mudu su sūnumi esame išbandę kone visas įmanomas dėliones jau iš namuose turimų daiktų ir žaislų.

Ieva Andrulytės-Ptakienės asmeninio albumo nuotr.

Įdomiausiems bandymams užtenka tik sodos ir acto. Yra labai geras posakis, kad vaiko akimis nėra septynių pasaulio stebuklų, jų yra kokie septyni milijonai. Reikia tik atsipalaiduoti ir bandyti, nesitikint jokio rezultato. Leisti vaikui saugiai tyrinėti aplinką ir patiems įsitraukti į veiklą.


Ar sutinkate, kad žaislais apkrautas vaikas nebeturi „kaip kvėpuoti“, o tėvų tikslas, kad jis savarankiškai užsiimtų – visiškai sužlunga, nes mažylis niekuo nebesidomi?

Būtent taip ir yra. Kuo daugiau žaislų, tuo vaikas irzlesnis, kuo daugiau jis apkrautas, tuo jam nuobodžiau. Juk ir suaugusiems yra lengviau išsirinkti iš dviejų pasiūlymų, negu iš penkių. Kažkodėl visada atrodo, kad kuo daugiau, tuo geriau. Iš tikrųjų, vaikui svarbiausi „žaislai“ yra tėvai. Jie nori bendrauti, žaisti bei mokytis kartu su tėvais, ir jiems, tikriausiai, užtektų to, ką jau turi. Deja, tėvai, dažniausiai kompensuodami prarastą laiką, dovanoja dovanas, taip padarydami sau „meškos“ paslaugą.

Kuo daugiau žaislų, tuo vaikas irzlesnis, kuo daugiau jis apkrautas, tuo jam nuobodžiau.
Ieva Andrulytė-Ptakienė
Ieva Andrulytės-Ptakienės asmeninio albumo nuotr.

Kokie vaikai yra laimingi?

Man atrodo, kad laimingiausi tie, kurie turi ryšį su savo tėvais. O ryšys nenuperkamas, jis sukuriamas.

Sakoma, kad vaikus labiausiai domina tai, kas nėra žaislai. Ar sutinkate su šia nuomone?

Žinoma. Žmonės tokie sutvėrimai, kad jiems niekada negana žinių, juos domina supantis pasaulis. Vaikai, manau, patys smalsiausi: jie viską tyrinėja, atranda save, bando pamėgdžioti tėvus. Pastebėjau, kad dažniausiai mažyliams įdomiau kažkoks puodas ar samtis, kartotinė dėžė, kuri ir taip įdomi, pati iš savęs, o ne margaspalvis plastikas. Juk jo panaudojimas toks ribotas, jis atlieka tik vieną funkciją ir sužavi labai trumpam.

Ieva Andrulytės-Ptakienės asmeninio albumo nuotr.

Mamos ir tėčiai netrunka pastebėti, kad vaiką labiau domina ne naujas barškutis ar kramtukas, o puodų stalčius ar ne vietoje paliktas indas su kruopomis. Ar sutinkate?


Margaspalviai barškučiai – labai trumpalaikiai stimuliatoriai. Juk tūkstantį kartų įdomiau stebėti mamos ar tėčio išraiškas dainuojant arba pajusti ryžius, kruopas delnuose. Dažnai tėvai neleidžia lysti į stalčius, taip vaikai dar labiau trokšta sužinoti, kas ten. Tokia pasaka be galo. Mūsų namuose šių problemų niekada nebuvo. Dar ir dabar namuose visada galima rasti dėžę su ryžiais ar žirniais smagiems pojūčių žaidimams.

Ieva Andrulytės-Ptakienės asmeninio albumo nuotr.

Jūsų tinklaraštyje šimtai idėjų, ką namuose ar savo kieme nuveikti su vaiku. Daugelis jų – orientuotos į tai, ką galime patys pasidaryti, sukonstruoti, perdaryti. Papasakokite apie konkrečias veiklas, žaidimus.

Ieva Andrulytės-Ptakienės asmeninio albumo nuotr.

Šimtu procentų pasiteisinusios yra visokios dėlionės. Dėlionė iš jau turimų žaislų, dėlionė iš virtuvinių įrankių, dėlionė iš varžtų, akmenų, kriauklių, šaldytuvo magnetukų ir t.t. Tai labai įdomūs ir visada „suveikiantys“ bandymai. Vienas sėkmingiausių eksperimentų, kurį esame išbandę namuose: šnypščiančių tablečių ir aliejaus su nudažytu vandeniu.

Šimtu procentų pasiteisinusios yra visokios dėlionės. Dėlionė iš jau turimų žaislų, dėlionė iš virtuvinių įrankių, dėlionė iš varžtų, akmenų, kriauklių, šaldytuvo magnetukų ir t.t.
Ieva Andrulytė-Ptakienė
Aliejus

O dabar papasakokite, ko tėvams nereikėtų išmesti ar nuvertinti iš buities daiktų? Kas puikiai pasitarnauja kaip lavinamieji, smagūs žaislai vaikams?

Jokiais būdais nemeskite dėžių. Nes kažkam tai tik kartoninė dėžė, o kažkam tai visas neatrastas stebuklingas pasaulis. Iš dėžės galima pastatyti ir pagaminti bet ką. Garažą, namą, raketą, virtuvėlę, laivą, televizorių, lėktuvą... variantų labai daug! Net įsilipus į dėžę piešti gali būti tūkstantį kartų įdomiau nei šiaip ant stalo.

Jokiais būdais nemeskite dėžių. Nes kažkam tai tik kartoninė dėžė, o kažkam tai visas neatrastas stebuklingas pasaulis. Iš dėžės galima pastatyti ir pagaminti bet ką.
Ieva Andrulytė-Ptakienė
Ieva Andrulytės-Ptakienės asmeninio albumo nuotr.

Ką praktiškiems tėvams reikia turėti savo namuose, kad galėtų greita ir nesudėtingai vaikams pasiūlyti įdomių veiklų?

Visko, ką turi, tikrai užteks! Iš miltų, aliejaus ir vandens galima pagaminti modeliną. Iš virtuvės rakandų – dėliones, o iš dėžių kurti ištisus miestus. Netgi kiaušinių dėžutės gali praversti atliekant bandymus, einant ieškoti lobio ar tiesiog rūšiuojant pupeles. Visas šias „priemones“ galima rasti kiekvienuose namuose.

Iš miltų, aliejaus ir vandens galima pagaminti modeliną. Iš virtuvės rakandų – dėliones, o iš dėžių kurti ištisus miestus. Netgi kiaušinių dėžutės gali praversti atliekant bandymus, einant ieškoti lobio ar tiesiog rūšiuojant pupeles.
Ieva Andrulytė-Ptakienė


Gal galite papasakoti, kokie netikėčiausi daiktai buvo, kuriuos panaudojote žaidimams, o tinklaraščio skaitytojai ar tiesiog draugai sakė: „niekada apie tai nebūtume pagalvoję“?

Tikriausiai, visos tos dėlionės ir yra mūsų „arkliukas“. Nors, kad ir kuo pasidalinčiau, dažniausiai sulaukiame komentarų, kad tai paprasta, bet genialu! Per tuos kelis metus, kai gyvuoja mano tinklaraštis, esu pasidalinusi daugiau nei 200 įvairiausių veiklų, ir tikrai galiu pasakyti, kad genialumas tikrai slypi paprastume!

Šaltinis
Specialus projektas „Praktiška“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)