Praktiška

Naudingi patarimai praktiškiems žmonėms

Jei langai padengti purvu, dulkėmis ar kitais nešvarumais, pasirodžiusi saulė gali nesuteikti maksimalaus natūralios šviesos kiekio namuose. Norėdami mėgautis ilgesnėmis dienomis ir pavasarėjančiu vaizdu pro langą, langų valymas turėtų tapti jūsų prioritetu namų ruošos darbų sąraše.

Sunkiausia šioje vietoje yra pradėti langų valymą. Parduotuvėse puikuojasi daugybė produktų, žadančių blizgius langus, tačiau yra paprastas sprendimas, kurį galite pasigaminti namuose – tai vienos dalies acto ir dviejų dalių vandens tirpalas purkštuve.

Parduotuvėse puikuojasi daugybė produktų, žadančių blizgius langus, tačiau yra paprastas sprendimas, kurį galite pasigaminti namuose – tai vienos dalies acto ir dviejų dalių vandens tirpalas purkštuve.

Nesvarbu valiklį iš prekybos centro ar namuose pasigamintą tirpalą – šie patarimai palengvins nemalonų darbą ir namai greitai spindės švara.

Langų valymas iš vidaus

1. Į kibirą ar didelį puodą pripilkite švaraus, šalto vandens ir įlašinkite kelis lašus indų ploviklio.
2. Po langu paklokite didelį rankšluostį – taip išvengsite lašėjimo ant grindų.
3. Su švaria mikropluošto šluoste ar kempine pradėkite valyti langą, braukdami nuo viršaus. Nepamirškite nuvalyti ir langų rėmo.
4. Kruopščiai nupurkškite langą acto ir vandens tirpalu arba parduotuvėje įsigytu valikliu. Valymui taip pat galite naudoti nedidelio kiekio amoniako ir kibiro vandens mišinį.
5. Naudodami švarų rankšluostį be pūkelių arba nespalvotą laikraščio lapą, nuvalykite langą zigzagu. Nusausinimui galite naudoti ir švarų popierinį rankšluostį. Tiesa, jei langų daug – sunaudosite nemažai popieriaus, o tai jau nebus labai ekologiška.
6. Jei lieka nešvarumų ar dryžių, langą vėl nupurkškite ir išdžiovinkite.

Atminkite: langų plovimui rinkitės vėsią ir debesuotą dieną, kad muiluotas vanduo ir langų valymo tirpalas nespėtų išdžiūti. Iškart pasiruoškite visas priemones, kad nereikėtų blaškytis. Taip pat, jei turite vitrininių langų, iškart apgalvokite kaip juos pasieksite.

Langų valymas iš išorės

1. Ant langų išorės dažniausiai nusėda daugiau nešvarumų ir dėmių. Jei yra galimybė, nuplaukite langą laistymo žarna, o toliau naudokite vandens ir langų valiklio tirpalą
2. Naudodami minkštą mikropluošto šluostę arba kempinę, nuvalykite lango paviršių.
3. Kruopščiai nuplaukite langą vandeniu.
4. Nupurkškite langą acto ir vandens mišiniu arba parduotuvėje įsigytu valikliu.
5. Nuvalykite paviršių guminiu langų valytuvu, pradėdami nuo viršaus. Po kiekvieno perbraukimo valytuvo kraštą nuvalykite sausu rankšluosčiu. Langą galima nudžiovinti ir laikraščiu bei švariu rankšluosčiu be pūkelių.
6. Stipriau prilipusiems nešvarumams ar paukščių išmatoms nuvalyti naudokite acto ir vandens tirpalą. Leiskite jam įsigerti ir po kelių minučių nušveiskite. Nenaudokite plieninės vilnos ar šiurkščių šveitimo šluosčių, galinčių subraižyti langą.
7. Jei naudojate tinklelį nuo vabzdžių, nepamirškite išvalyti ir jo. Pradžioje nuplaukite tinklelį vandeniu, nupurkškite jį acto ir vandens tirpalu, o tada vėl praskalaukite švariu vandeniu.
8. Kartais langus padengia mineralų nuosėdos – tai ypač dažna problema teritorijose, kuriose telkiasi kietas vanduo. Yra keli valymo būdai, padedantys kovoti su šia problema, tačiau geriausias ir paprasčiausias pasirinkimas – parduotuvinis langų valiklis, skirtas šalinti kalcio, kalkių ir rūdžių dėmes.

Nenaudokite plieninės vilnos ar šiurkščių šveitimo šluosčių, galinčių subraižyti langą.

Iš lauko pusės esančius langus, jei jie ne pirmame aukšte, geriausia pasiekti su specialiomis, tam skirtomis, pavyzdžiui, „teleskopinėmis“ šluotomis. Jokiais būdais nerizikuokite ir nelandžiokite pro langus.

Nors langų valymas gali būti galvos skausmas, užbaigus šį darbą galėsite vėl mėgautis šviesiais namais ir džiuginančiu lauko vaizdu. Jei gyvenate nuosavame name – nepamirškite ir palangių iš lauko pusės. Joms valyti naudokite atskirą šluostę, nes paprastai ant jų „nugula“ itin daug dulkių. Praktiškiausia – pirmiausia gerai nuplauti su vandens srove, o tada jau valyti su šluoste.

Jei gyvenate nuosavame name – nepamirškite ir palangių iš lauko pusės. Joms valyti naudokite atskirą šluostę, nes paprastai ant jų „nugula“ itin daug dulkių.

Atsiminkite – langai itin svarbi ir reikšminga namų dalis. Jie ne tik, kaip vaizdžiai sakoma „langas į pasaulį“, tačiau išties veikia mūsų komforto lygį namuose ir net emocinę būklę. Namuose, kuriuose šviesu, kuriuos dienos metu prisipildo saulės spindulių – savaime jaukiau, maloniau.