Praktiška

Naudingi patarimai praktiškiems žmonėms


Svarbu mėgstantiems daržoves ir vaisius

Vieni iš aktyviausiai besiveisiančių kenkėjų vasarą – vaisinės muselės. Jos pasirodo ant gendančių vaisių ir daržovių, taip pat aptikti jų galima ir nesandariai uždarytose uogienės stiklainiuose. Ant produktų šios muselės padeda savo kiaušinėlius, iš kurių išsirita, o greitai ir visiškai užauga muselės. Šie kenkėjai gali pernešti įvairias žarnyno ligas, taip pat užteršti net ir sveikus vaisius ir daržoves.

Kovojant su vaisinėmis muselėmis svarbi švara. Pastebėjus šių kenkėjų, svarbiausia išvalyti patalpas, pašalinti papuvusius vaisius ir daržoves. Museles naikinti galima ir lipnia juosta, kuri būna impregnuota kenkėjus viliojančiu tirpalu. Masalą kenkėjams galite pasigaminti ir patys. Į negilią lėkštę sudėkite nedideliais gabaliukais susmulkinto, jau pūvančio sūrio ir jį užpilkite dezinfekciniu tirpalu. Ši naminė priemonė suveiks, jei ant stalviršio ar stalo nebus vaisių ir daržovių.

Pastebėjus šių kenkėjų, svarbiausia išvalyti patalpas, pašalinti papuvusius vaisius ir daržoves. Museles naikinti galima ir lipnia juosta, kuri būna impregnuota kenkėjus viliojančiu tirpalu.

Įkyrūs kenkėjai, kurių atsikratyti itin sunku

Vieni iš dažniausiai sutinkamų kenkėjų vasaros metu – skruzdės. Lietuvoje jų yra net 40 rūšių, tačiau į vidaus patalpas dažniausiai nori patekti rudosios faraoninės skruzdėlės. Šiltasis metų sezonas – puikus metas joms veistis, tad jei į namus etkeliavo apvaisinta skruzdė – greitai sulauksite bėdos. Faraoninės skruzdės veisiasi net ir tvarkinguose namuose – joms puikai tinka sienos, įvairūs sandėliukai, šiukšlių dėžės, tualetai, spintelės.

Vos pastebėjus šiuos kenkėjus, veikti reikia nedelsiant – kruopščiai susitvarkykite, suraskite jų maisto židinį. Kadangi skruzdėms patinka šiluma, drėgmė ir praktiškai bet koks maistas – verta peržiūrėti net pamirštas spinteles.

Vos pastebėjus šiuos kenkėjus, veikti reikia nedelsiant – kruopščiai susitvarkykite, suraskite jų maisto židinį. Kadangi skruzdėms patinka šiluma, drėgmė ir praktiškai bet koks maistas – verta peržiūrėti net pamirštas spinteles. Kovojant su šiais kenkėjais būtina apsišarvuoti kantrybe – jei namuose apsigyvena nemažai skruzdžių, kažkur yra ir motinėlė, kuriai skruzdės darbininkės neša maistą. Jei atidžiai skruzdes stebėsite, rasite jų reguliarius takus, kuriais skruzdės eina kiekvieną dieną. Tose vietose reiktų palikti specialų masalą su skruzdes viliojančiais feromonais ir insekticidų. Būtent šį, užnuodytą maistą, skruzdės darbininkės nuneš motinėlei. Kovojant su faraoninėmis skruzdėmis gali padėti ir liaudiškos priemonės – actas, sutrintos kreidos milteliai, tabakas.

Aktualu medinių namų savininkams

Vieni iš daugiausiai nuostolių pridarančių kenkėjų vasarą – vabzdžiai medgraužiai. Jie naikina medinių namų, pirčių ar sodybų šeimininkų turtą iš vidaus. Jei gyvenate mediniame name ir naktimis girdite graužimo garsą, verta sienose paieškoti mažų skylučių.

Vieni iš daugiausiai nuostolių pridarančių kenkėjų vasarą – vabzdžiai medgraužiai. Jie naikina medinių namų, pirčių ar sodybų šeimininkų turtą iš vidaus.

Šie kenkėjai – pavojingi. Jie ant medienos paviršiaus padeda kiaušinėlius, pastarieji greit išsirita, o lervos įsigraužia gilyn į sienas, taip darydamos ertmes, kurios tampa kokonais. Vėliau suaugęs kenkėjas prasigraužia atgal į išorę ir iškrenta, taip padarydamas skylutę sienoje.

Jei manote, kad jūsų namuose atsirado vabzdžių medgraužių, vien liaudiškomis priemonėmis greičiausiai neišsiversite. Efektyviausios priemonės – insekticidai. Naudojant tokius cheminius pagalbininkus būtina atidžiai skaityti naudojimo instrukciją, nepamiršti veido kaukės ir pirštinių, po darbų viską kruopščiai išvalyti, kad cheminių priemonių neparagautų augintiniai ar vaikai.

Įkyriausi nelaukti svečiai namuose

Šiltomis vasaros naktimis dauguma namų langus laiko pravertus, tad į patalpas priskrenda musių, kurios ne tik erzina, tačiau ir nešioja įvairias ligas. Muses traukia nešviežias maistas ir pastovėjusių produktų kvapas, tad pirmiausia reikėtų apsitvarkyti, išmesti visus gendančius produktus.

Kovai su musėmis galima pasitelkti namuose randamas priemones. Pavyzdžiui, nupjaukite plastikinio butelio viršų ir į jį pripilkite saldinto vandens. Neišmeskite nupjautos dalies, ją apverskite ir įdėkite atgal į butelį. Taip gausis piltuvėlis, į kurį įkritusios musės nebegalės išskristi.

Taip pat galima pabandyti muses ne privilioti, o atvirkščiai – atbaidyti. Teigiama, kad šie kenkėjai negali pakęsti citrinos ir gvazdikėlio kvapų. Vienas iš būdų jas išvyti iš namų – citriną perpjovus pusiau, į ją prismaigstyti gvazdikėlių ir palikti pernakt ant stalo.

Iš atostogų parsivežami kenkėjai

Vieni iš aktyviausiai besiveisiančių kenkėjų vasarą – patalinės blakės. Tai – itin erzinantys gyviai, kurie mums miegant minta krauju ir keliauja su transportuojamais patalais visur, kur keliaujame ir mes. Kadangi vasara – atostogų metas, šių blakių galima parsivežti ir iš kelionių.

Vieni iš aktyviausiai besiveisiančių kenkėjų vasarą – patalinės blakės. Tai – itin erzinantys gyviai, kurie mums miegant minta krauju ir keliauja su transportuojamais patalais visur, kur keliaujame ir mes.

Kenkėjus išduoda ant patalų ar čiužinio matomos tamsios dėmelės, sudžiūvusio mūsų pačių kraujo dėmės ant patalynės, blakių išnaros. Pastebėjus, kad blakių atsirado namuose, būtina nedelsiant išplauti visus patalus, išvalyti čiužinį aukštoje temperatūroje. Vis dėlto, patalines blakes išnaikinti patiems – itin sudėtinga. Jei tik įmanoma, verta kreiptis į kenkėjų kontrolės specialistus, kurių pagalba jų atsikratysite.