Praktiška

Naudingi patarimai praktiškiems žmonėms

Raudonas vynas

Atsitikus nelaimei ir raudono vyno taurei išsiliejus ant staltiesės, kilimo ar drabužių – nevertėtų panikuoti. Tiesa, vyno dėmės yra vienos iš sunkiausiai išvalomų, tačiau greitai sureagavus ir iškart ėmusis priemonių, jų atsikratysite labai paprastai.

Prieš valant dėmę, reikėtų atsiminti, kad jokiu būdu išteptos vietos negalima trinti, nes taip ji gali tik dar labiau išsiplėsti. Todėl geriausia, naudojant sausą servetėlę, tiesiog nusausinti dėmę. Na, o tada jau galima imtis valymo procedūrų, kurių yra net keletas.

Prieš valant dėmę, reikėtų atminti, kad jokiu būdu nereikėtų jos trinti, nes kitu atveju ji gali dar labiau išsiplėsti.

Viena iš jų – ant dėmės užpilti verdančio vandens, kuris kaipmat turėtų išsklaidyti nešvarumą. Visgi, prieš tai reikėtų įsitikinti, ar aukšta vandens temperatūra nepakenks pačiam audiniui.

Dėmė

Kitas puikus valymo būdas yra vandenilio peroksido mišinys. Jei vyno pateko ant plono audinio, tada peroksidą reikėtų sumaišyti su muilo tirpalu (1:1). Pašlakstę dėmę, palaukite kelias minutes ir tada nusausinkite. Jei dėmė atsirado ant storesnio audinio, pavyzdžiui, kilimo, galima naudoti tik vandenilio peroksidą. Panašiai veikia ir actas – arbatinį šaukštelį acto sumaišykite su dviems puodeliais šilto vandens bei trupučiu muilo.

Jei minėtų priemonių „nelaimės“ vietoje neradote arba dėmė pasirodė kietesnis riešutėlis nei galvojote, tada į pagalbą valymui galite pasitelkti druską. Užberkite jos ant dėmės ir palikite įsigerti, o vėliau atsargiai ją nuvalykite. Naudoti galima ir kepimo sodą, tačiau ant viršaus dar reikėtų užpilti ir šaukštelį acto.

Vaškas

Dar vienas staltiesių ir kitų audinių siaubas – vaškas. Tokias dėmes galima valyti keliais būdais: naudojant karštį arba šaltį, priklausomai nuo ištepto audinio, todėl prieš pradėdami valymą, įsitikinkite, kuris būdas yra tinkamesnis. Taip pat prieš tai reikėtų nugramdyti sustingusį vašką, kad ant audinio liktų tik pati dėmė.

Valyti vašką galima naudojant karštį arba šaltį, priklausomai nuo audinio, todėl prieš valydami įsitikinkite, kuris būdas tinkamesnis.

Karštasis valymas. Šiam būdui jums gali prireikti verdančio vandens, lygintuvo arba plaukų džiovintuvo. Naudodami lygintuvą uždėkite šlapią audinį, o ant viršaus – sugeriamąjį popierių. Tuomet lyginkite, kol nebeliks vaško. Kitas pasirinkimas – puode užvirinti vandenį ir, šiam garuojant, virš puodo vašku suteptą audinį laikyti apie 30 min., o tada išskalbti.

Taip pat naudojant verdantį vandenį galima tiesiogiai mirkyti suteptą audinio vietą, kas minutę ištraukiant ir vėl įmerkiant keletą kartų. Po to audinį telieka išplauti šiltame vandenyje. Vietoj verdančio vandens galima pasirinkti karštą džiovintuvo pučiamą orą. Juo galima tirpinti vaško dėmes tiek iš audinių, tiek nuo kietų paviršių, pavyzdžiui, sienų, grindų ar baldų.

Šaltasis valymas. Kai vaško dėmė atsirado ant dirbtinio kailio ir pūkuotos medžiagos, iš kurių nugramdyti vaško nėra taip paprasta, tada tenka pasitelkti atvirkštinį metodą. Susiruošus valyti dėmę, medžiagą įkiškite į plastikinį maišelį ir 30 minučių palaikykite šaldymo kameroje. Jei medžiaga stipriai sutepta, tada gali prireikti palaikyti ir ilgiau, apie 1–2 valandas. Tokiu būdu sušalęs vaškas turėtų imti trupėti.

Prakaito ir dezodoranto dėmės

Ne pats maloniausias jausmas, kai iš skalbimo mašinos ištraukiate baltutėlius marškinius, tačiau su geltonomis prakaito ir dezodoranto dėmėmis ties pažastimis. Išvalyti tokioms dėmėms jums taip pat užteks namuose lengvai randamų priemonių.

Pasiruošimui jums prireiks stiklinės acto, pusės stiklinės sodos, vieno valgomojo šaukšto druskos bei vieno šaukšto vandenilio peroksido. Į dubenį supilkite actą ir dvi stiklines šilto, tačiau ne karšto vandens. Šiame tirpale audinį palikite mirkti apie 20 minučių.

Dėmė

Kol drabužis mirksta, maišykite sodą, druską ir vandenilio peroksidą, kad šis taptų lipniu mišiniu. Iš dubens ištrauktą baltą drabužį gerai nugręžkite ir dėmėtą vietą įtrinkite gautu mišiniu bei palaikykite 20 minučių. Tuomet išskalbkite jį skalbimo mašinoje.

Verta paminėti, kad jei šios procedūros nenorite daryti prieš kiekvieną skalbimą, tada reikėtų atsisakyti dezodorantų su aliuminio druskomis, kurios ir sukelia dėmes.

Riebalai

Norint tikėtis teigiamo rezultato valant riebalų dėmes, svarbiausia yra veikti greitai. Čia nepamainomais pagalbininkais taps indų ploviklis ar bet koks kitas dėmių valiklis. Padenkite visą dėmės paviršių indų plovikliu, o jei valote drabužius, geriau apverskite juos taip, kad vidinė pusė būtų išorėje. Palaikykite keletą minučių kol valiklis įsigers į audinį, o tada dėkite ir skalbkite skalbimo mašinoje.

Norint tikėtis teigiamo rezultato valant riebalų dėmes, svarbiausia yra veikti greitai.

Kitas būdas – naudoti muilą ir verdantį vandenį. Ištrinkite dėmę muilu bei užmerkite audinį labai karštame vandenyje. Stebėkite, ar iš audinio dingsta nešvarumai, jei iš pirmo karto dėmės išvalyti nepavyko, tada pakartokite procedūrą, o galiausiai drabužį išskalbkite rankomis arba skalbimo mašinoje.

Dėmė

Jei minėti patarimai nepadėjo – nenusiminkite ir išbandykite sausą valymą. Šiam būdui galite naudoti kukurūzų krakmolą arba miltus, druską, kepimo ar talko miltelius. Šepetėliu ištrinkite dėmę ir palikite ją kuriam laikui. Jei nešvarumai vis dar ryškiai matomi, papildomai galite naudoti sausą valiklį, kurio sudėtyje yra kokosų aliejaus. Užteks tiesiog sudrėkinti servetėlę ir uždėti ant dėmės.

Kraujas

Nemaloniausia patirtis neabejotinai yra kraujo dėmės. Vienas iš būdų išvalyti neįsisenėjusias kraujo dėmes yra ant jų užpilti bespalvio koncentruotą acto. Apie 5–10 min. reikėtų leisti actui įsigeri į audinį, o tada dėmę valyti su skudurėliu. Nusausinus išteptą vietą, drabužį reikėtų skubiai išskalbti.

Kraujo dėmių valymas taip pat galimas, panaudojant amoniaką. Praskieskite amoniaką su vandeniu ir dėmės vietą mirkykite gautame tirpale, o vėliau paprastai išskalbkite. Kraujo dėmės gali būti išvalytos ir naudojant 3 proc. vandenilio peroksido tirpalą arba druską. Tokiu būdu išvalius dėmę taip pat privalu kuo skubiau audinį išskalbti.

Dėmė

Tačiau jei krauju išsitepėte ne namie, tada į pagalbą galite pasitelkti kiek neįprastą dėmių šalintoją – „Coca-Cola“ gėrimą. Išteptą vietą mirkykite šiuo gėrimu, o grįžę namo nieko nelaukdami išskalbkite skalbimo mašinoje. Šio gėrimo dėmės yra kur kas mažesnis „priešas“ nei kraujas.

Šaltinis
Specialus projektas „Praktiška“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)