Jau prasidėjo trečia savaitė, kai mūsų, lietuvių, gyvenimo būdas smarkiai pasikeitė. Mažiau lėkimo. Daugiau laiko namuose. Visiškai apribotas socialinis gyvenimas, tačiau gerokai daugiau akimirkų su pačiais artimiausiais. Jokių kavinių, barų, teatrų, tačiau savų namų virtuvė su naujomis galimybėmis: kasdien valgyti naminį maistą, atrasti naujus receptus, eksperimentuoti ir, aišku, poreikį gaminti paversti smagiu visos šeimos laiku. Taip pat daugelis pasidžiaugia, kad pagaliau atsirado daugiau laiko knygoms.

Populiaraus tinklaraščio „Knygų dama“ autorė tokiu tempu gyvena jau seniai. Jei ją stebite socialiniuose tinkluose, tikėtina, jog atkreipėte dėmesį, kad ši jauna moteris, besidalinanti savo kasdienybės akimirkomis, ne demonstruoja aktyvų socialinį gyvenimą, vaikšto po parduotuves ar vakarėlius, o mieliau renkasi viešnagę Kauno miesto bibliotekoje, sukiojasi virtuvėje ar, jaukiai įsitaisiusi ant lovos su pudelių veislės šuneliu Būnu, skaito, skaito, skaito.

Lėtas gyvenimo būdas – kasdienybė

N. Žaliūkė sako, kad būti namuose jai didelis privalumas ir džiaugsmas: „Aš labai daug laiko leidžiu namuose. Prasidėjus karantinui, abu su vyru net juokėmės, kad nelabai kas mūsų gyvenime ir pasikeitė. Abu esame tikri naminukai: mėgstame jaukiai vakarus leisti su filmais, knygomis, mėgaujamės namuose gamintu maistu, mums svarbu aplinkos jaukumas ir labai smagu, kai pas mus lankosi svečiai“.

Pasak knygų apžvalgininkės, žinodama savo šeimos įpročius, ji visada stengiasi, kad namai būtų švarūs, kvepiantys, tvarkingi ir pilni širdžiai mielų detalių: „Namų aplinka ir joje sukurtas jausmas man labai svarbu. Iki motinystės atostogų dirbau iš namų. Nors daug kas kreiva akim žiūrėjo į mano pasirinkimą, atseit, užsisėdėsiu, man šitas variantas labai tiko. Namai – mano ramybės oazė. O kai viduje ramu, ir dirbi kokybiškiau, geriau bei produktyviau“.

Nora Žaliūkė („Knygų dama“) nuotr.
Nora Žaliūkė („Knygų dama“) nuotr.

Šiomis savaitėmis, išsipildžius senai daugelio svajonei – darbui iš namų, ne vienas pradėjo dejuoti, kad ne toks čia ir privalumas. Sunku susikaupti ir atitrūkti nuo buities. Blaško aplinkui nuolat zujantys ir dėmesio norintys vaikai. „Knygų dama“ dalinasi keliais patarimais, kas padės, dirbant namuose, susikaupti, jaustis energingesniems ir produktyvesniems.

„Šis etapas – puikus metas įvertinti savo erdvę. Ar tikrai joje jautiesi jaukiai, ar tikrai tai vieta, kurioje mielai leistum tiek daug laiko, kiek šiai dienai reikia? Jei ne – metas ko nors imtis. Ir ne kažko drastiško. Kartais užtenka perstumdyti baldus – ir jau nuotaika kita. Pakabinti keletą nuotraukų rėmelių, padėlioti pledų, pasimerkti gėlių, kvepiančiomis priemonėms nušveisti paviršius, pravėdinti erdves, ir jausmas kitas. Dabar puikus metas išmokti džiaugtis mažais dalykais, nes kai savyje tai atrandi, kasdienybė ir rutina nebėra nemalonūs žodžiai.“

Maisto gaminimas – ir kūryba, ir savotiška meditacija

N. Žaliūkė sako, kad virtuvėje sukiojasi kasdien. Jai tai ne tik būtinybė, tačiau ir malonumas: „Virtuvėje atsipalaiduoju ir mėgaujuosi procesu. Ypač tada, kai reikia „įjungti“ vaizduotę ir išnaudoti visokius, šaldytuve ar spintelėse užsistovėjusius, likučius. Man visada labai skauda širdį, kai ką nors iš maisto išmetu, todėl stengiuosi sunaudoti visus šaldytuve užsigulėjusius „galiukus“. Man svarbu, kad praleistas laikas virtuvėje atsipirktų ir šeimai patiekalai patiktų. Yra buvę nesėkmių, nevalgomų katastrofų, tada ir širdį skauda, ir juokas ima iš to per didelio „rašto“.“

Jauna moteris sako, kad nors mėgstanti sukiotis virtuvėje, visgi jai svarbu, kad receptai būtų greitai ir paprastai pagaminami. „Virtuvėje labai mėgstu paprastumą. O šiaip, abu su vyru nesam išrankūs, bet abu turim po „nevalgomą“ produktą, kurio mūsų namuose nerasite. Man tai svogūnas, o Mariui – pupelės. Aš labiau mėgstu vegetarišką maistą, vyras – mėsėdis, nors mano daržovių sriubas valgo pasigardžiuodamas.“

Knygos – galimybė keliauti po visą pasaulį ir pažinti skirtingas virtuves

Kol vieni skundžiasi, kiti namuose laiką leidžia ne mažiau prasmingai ir įdomiai. Vienas tokių būdų, suteikiantis galimybę keliauti kone po visą pasaulį, pažinti skirtingus kraštus, kultūras, mentalitetus, padedantis sužinoti daug nepaprastų istorijų – knygos. N. Žaliūkė su šia nuomone sutinka ir, nuobodžiaujantiems namuose, rekomenduoja Nicky Pellegrino romaną „Sicilietiška istorija“. „Tai lengvas, vasara dvelkiantis romanas apie maisto gamybą. Pilvas gurgė beskaitant apie visus tuos makaronus, padažus ir nuodėmingus desertus“, – sako kasmet po kelis šimtus knygų perskaitanti moteris.

„Knygų dama“ dalinasi trimis receptais, kurie gimė kasdienybės akivaizdoje, bandant kuo paprasčiau, sveikiau ir skaniau pavalgyti.

Įdaryti makaronai

Nora Žaliūkė („Knygų dama“) nuotr.
Nora Žaliūkė („Knygų dama“) nuotr.


Reikės:

cannelloni tipo makaronų vamzdelių;
sūrio lazdelių;
mėgstamos mėsos faršo;
prieskonių faršui pagardinti;
česnako;
sūrio lapelių;
grietinės;
sultinio;
pomidoro

Nora Žaliūkė („Knygų dama“) nuotr.
Nora Žaliūkė („Knygų dama“) nuotr.

Gaminimas:

Į kiekvieną cannelloni vamzdelį įdedame po sūrio lazdelę ir prikemšame prieskoniais pagardintu faršu. Vamzdelius surikiuojame kepimo inde ir uždengiame sūrio lapeliais. Keptuvėje pakepiname likusį faršą su česnakais. Kai paskrunda, supilame puoduką sultinio, suberiame smulkiai pjaustytą pomidorą. Tegul viskas šiek tiek paverda. Sumažinus kaitrą, dedame dosnų šaukštą grietinės ir pamaišome, kol masė sutirštės. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių. Padažą pilame į paruoštą makaronų indą, tegul visi jo ingredientai nugula ant pačių makaronų – gražiai atrodys, kai viskas iškeps, mat dalis padažo tiesiog susigers į maistą. Kepame 30–40 minučių, kol apkepas skaniai apskrunda.

Nora Žaliūkė („Knygų dama“) nuotr.
Nora Žaliūkė („Knygų dama“) nuotr.

Tuno užtepėlė

Nora Žaliūkė („Knygų dama“) nuotr.
Nora Žaliūkė („Knygų dama“) nuotr.


Reikės:

skardinės tuno;
4 kiaušinių;
majonezo
druskos
pipirų

Gaminimas:

Kiaušinius kietai išverdame (geriausia – iš vakaro, kad ryte mažiau darbo būtų). Juos sutarkuojame burokine tarka. Į juos pilame skardinę tuno ir pagardiname majonezu, druska bei pipirais. Labai tinka ir švieži svogūnų laiškai. Taip pat, kad būtų dar nuodėmingiau, galima įdėti tarkuoto sūrio. Skanu ir su kukurūzais ar žirneliais. „Knygų dama“ šią užtepėlę valgo su skrudinta duona.

Nora Žaliūkė („Knygų dama“) nuotr.
Nora Žaliūkė („Knygų dama“) nuotr.

Šamo troškinys


Reikės:

šamo filė;
bulvės;
žiedinio kopūsto;
liesos grietinėlės;
žuvies prieskonių;
druskos;
pipirų;
kario prieskonių;
kumino

Gaminimas:

Šamą supjaustome mažais gabaliukais, pagardiname prieskoniais ir dedame kepti. Daržoves pasmulkiname ir apverdame sūdytame vandenyje. Tada beriame į keptuvę su šamu ir viską pakepiname, kol lengvai paskrunda. Sumažinus kaitrą, supilame liesą grietinėlę tiek, kad pusiau apsemtų visus ingredientus. Įdedame šiek tiek kario miltelių, kumino (pagal kiekvieno skonį, ne visi mėgsta šiuos prieskonius). Keptuvėje maišome, kol viskas ima tirštėti. Šakute dar kiek patriname kelis kalafioro ir bulvių gabalėlius, kad troškinys būtų tirštesnės konsistencijos. Viskas! Tiesa, su daržovėmis čia galima labai improvizuoti: patarkuoti morkos, naudoti brokolius, pridėti šviežių žirnelių.


Specialus projektas „Praktiška“
1