Praktiška

Naudingi patarimai praktiškiems žmonėms

Geriamoji soda ne tik valymui, bet ir drabužių priežiūrai

Geriamoji soda yra švelni valymo priemonė, nesubraižanti paviršių. Ji puikiai tinka šveisti kriauklę, vonią, keramikines plyteles, valyti stalviršius, kepimo groteles ir net plauti indus.

Prieš valant įvairius paviršius, sumaišykite geriamąją sodą su vandeniu, o tada gautu mišiniu šveiskite nešvarumus. Jei pastarieji ganėtinai įsisenėję, galite juos ištrinti ir palikti valandai laiko, o vėliau nuplauti šiltu vandeniu. Jei matome, kad nešvarumai vis dar „nepasiduoda“, į mišinį įlašinkite šiek tiek indų plovimo skysčio.

Geriamąją sodą galite naudoti ne tik kietų paviršių valymui. Ji taip pat puikiai tinka valyti kilimus ar kitoms minkštoms dangoms. Pabarstykite geriamosios sodos ant kilimo, palaukite apie 15 minučių, o tada įprastai siurbkite grindis.

Geriamąją sodą galite naudoti ne tik kietų paviršių valymui. Ji taip pat puikiai tinka valyti kilimus ar kitoms minkštoms dangoms.

Dar vienas būdas, kur galima panaudoti geriamąją sodą, jus tikrai nustebins. Ši universali valymo priemonė yra tinkama naudoti net skalbiant drabužius. Kartu su skalbimo milteliais ar skalbikliu į skalbimo mašiną įpilkite šaukštą kepimo sodos. Dėl natrio hidrokarbonato įprasta skalbimo priemonė taps dar veiksmingesnė ir jūsų drabužiai atrodys tobulai švarūs.

Valgomoji soda

Actas – garantuos ne tik švarą, bet ir blizgesį

Dar vienas nepamainomas pagalbininkas buityje – actas, turintis balinamųjų ir antibakterinių savybių. Acto, kaip ir kepimo sodos, panaudojimo galimybės – labai didelės. Actą praskiedus su vandeniu (viena dalis acto, dvi dalys vandens), galite valyti tiek keramikinius, stiklinius, tiek ir medžiaginius ar lakuoto medžio paviršius.

Pavyzdžiui, norėdami pašalinti grindų dėmes, vieną stiklinę acto supilkite į du litrus šilto vandens. Jei valote kilimą, užpilkite acto ant purvinos vietos ir tuomet užlašinkite šiek tiek įprasto, geriausia, natūralaus valiklio. Palaukite keliolika minučių, o tada patrinkite šepečiu, švariai nuplaukite ir nuvalykite paviršių.

Valydami lakuotas grindis, actui į pagalbą galite pasitelkti ir eterinį aliejų.

Valydami lakuotas grindis, actui į pagalbą galite pasitelkti ir eterinį aliejų. Prieš pradėdami valyti, į acto ir vandens mišinį įlašinkite truputėlį kvapnaus aliejaus. Eterinis aliejus ne tik nustelbs įprastai acto skleidžiamą kvapą, bet ir suteiks grindims natūralų spindesį.

Ruošiatės valyti langus, veidrodžius ar kitus stiklinius paviršius? Čia ir vėl pagelbės actas. Paviršių reikia purkšti vandeniu praskiestu actu ir tolygiai ištrinti nešvarumus. Baigę valyti, nušluostykite stiklą vandenyje sudrėkinta šluoste. Blizgesys garantuotas!

Actas

Citrinos sultys – ne tik maistui, bet ir natūralus oro gaiviklis

Citrina – puikus ingredientas patiekalams ir gėrimams, tačiau šis vaisius gali būti pritaikomas ne tik maisto gaminimui, bet ir įvairiems kitiems tikslams, pavyzdžiui, riebalų valymui. Keptuvėse, puoduose, viryklėje, mikrobangų krosnelėje po maisto gaminimo įsisenėję riebalai – dažnai varo į neviltį, tačiau pasitelkus citriną, net ir tokie iššūkiai taps nesunkiai įveikiami.

Jei riebalai pridžiūvę, užvirinkite vandenį su citrinos sultimis ir į jį pamerkite nešvarius indus bei palaikyti apie pusę valandos.

Valydami riebalus nuo indų, riekele citrinos arba užlašinę jos sulčių ant kempinės trinkite nešvarumus. Jei riebalai pridžiūvę, užvirinkite vandenį su citrinos sultimis ir į jį pamerkite nešvarius indus bei palaikyti apie pusę valandos. Norėdami, kad poveikis būtų dar efektyvesnis, papildomai galite naudoti lašelį indų ploviklio.

Citrina taip pat gali pagelbėti valant kriauklę, tualetą ar net vonią. Sumaišykite citrinos sultis su soda ir gautu mišiniu ištepkite paviršių, jei reikia, šepetėliu įtrinkite nešvarias ar kalkėtas vietas. Palaikykite apie 10–15 minučių, o tada viską nuplaukite šiltu vandeniu. Jei matote, kad rezultatas dar nėra idealus, procesą pakartokite dar kartą. Po kelių tokių procedūrų – švara garantuota.

Citrina taip pat gali pagelbėti valant kriauklę, tualetą ar net vonią.
Citrinų sultys

Citriną galima naudoti ne tik kovai su nešvarumais, bet ir su nemaloniais kvapais. Visi buityje naudojami daiktai, kurie sugeria kvapus (šiukšlių dėžė, pjaustymo lenta, šaldytuvas ir kt.), po citrinos „terapijos“ maloniai kvepės, o svarbiausia – bus nepriekaištingai švarūs.