Praktiška

Naudingi patarimai praktiškiems žmonėms

Prakaito dėmes lengviausia išvalyti, kol jos dar neįsisinėjo – tarkime, kad pjovėte žolę užsidėję marškinėlius. Norėdami išvengti geltonų dėmių, iškart po to juos nusiimkite ir pakiškite po šaltu vandeniu. Tada nešvarią vietą švelniai patrinkite, kai išdžius – išskalbkite kartu su kitais skalbiniais.

Vis dėlto, jeigu iškart praskalauti drabužio nepavyko, teks griebtis kitų priemonių.

Norėdami išvengti geltonų dėmių, iškart po to juos nusiimkite ir pakiškite po šaltu vandeniu.

Prakaito dėmės ant baltų drabužių

Tokio tipo dėmės ant baltų drabužių dar labiau pastebimos nei ant spalvotų. Tačiau jaudintis neverta – jas išvalyti galėsite pasitelkę produktus, kuriuos, greičiausiai, jau turite savo spintelėje.

Jums reikės:

  • 1 puodelio acto
  • 1/2 puodelio sodos
  • 1 v. š. druskos
  • 1 v. š. vandenilio peroksido
  • 2 puodelių šildo vandens
  • Didelio dubens ( jame turi tilpti jūsų skalbiamas drabužis ir skalbimo priemonė)
  • Nedidelio dubens
  • Metalinio šaukšto
  • Rankšluosčio


Pirmiausia į didįjį dubenį supilkite 2 puodelius šilto vandens ir 1 puodelį acto. Į jį įdėkite drabužį ir skalbkite taip, kad visos prakaito dėmės būtų apsemtos. Leiskite jam pamirkti 20–30 minučių.

Priemonės blogam kvapui pašalinti

Mažajame dubenyje sumaišykite vandenilio peroksidą, sodą ir druską. Viską maišykite tol, kol gausite pastą.

Ant lygaus paviršiaus patieskite rankšluostį ir, gerai išgręžę drabužį, uždėkite jį ant viršaus.

Tada ištiesto drabužio vietas, ant kurių buvo prakaito dėmės, ištepkite savo pačių pasigaminta vandenilio peroksido, sodos ir druskos pasta. Palikite ją 20 minučių – per tiek laiko pasta turėtų pradėti veikti.

Vietas, ant kurių buvo prakaito dėmės, ištepkite savo pačių pasigaminta vandenilio peroksido, sodos ir druskos pasta.

Po dvidešimties minučių drabužį išskalbkite kartu su kitais baltais drabužiais, kaip įprastai – įkyrių dėmių turėtų nelikti.

Tai pačiai bėdai spręsti egzistuoja dar vienas būdas.

Jums reikės:

  • 1 v. š. vandenilio peroksido
  • 1 v. š. indų ploviklio
  • 2 v. š. sodos
  • Dantų šepetėlio


Šiam būdui jums net nereikės atskiro dubens – viską tiesiog sudėkite ant vietos, kurią norite išvalyti. Leiskite produktams įsigerti 1-2 minutes, o tada dantų šepetėliu juos įtrinkite. Drabužį, ištepta šia mase, palikite bent valandai. Tada išskalbkite skalbimo mašinoje.

Tiesa, produktų proporcijos gali kirsti, priklausomai nuo išteptos vietos dydžio, tačiau galite drąsiai eksperimentuoti ir surasti sau geriausiai tinkančią.

Prakaito dėmės ant spalvotų drabužių

Galbūt nustebsite sužinoję, tačiau spalvotiems drabužiams negalite taikyti to paties metodo, kaip baltiems – vandenilio peroksidas gali juos sugadinti.

Vandenilio peroksidas gali sugadinti spalvotus drabužius, todėl jiems taikyti to paties metodo negalite.
Asociatyvi nuotr.

Vis tik, yra būdas išvalyti ir šio tipo drabužius.

1 būdas. Sumaišykite du puodelius šalto vandens ir vieną acto ir pamerkite drabužį 20–30 minučių. Kai mišinys įsigers, praplaukite drabužį šaltu vandeniu ir pirštais švelniai patrinkite nešvarias vietas. Galiausiai drabužius sudėkite į skalbyklę ir išskalbkite įprastai.

2 būdas. Jeigu neturite acto, tačiau turite aspirino – galite panaudoti ir jį. Sutrinkite porą tablečių ir sumaišykite su vandeniu. Taip turėtumėte gauti pastą. Ją uždėkite ant nešvarios vietos ir palikite 2–3 val. prieš išskalbiant drabužį.

Šaltinis
Specialus projektas „Praktiška“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)