Praktiška

Naudingi patarimai praktiškiems žmonėms

Vakarų kultūros šalyse priimta, kad likus keturioms savaitėms iki Kalėdų žmonės savo namus papuošią iš eglišakių ar kitų spygliuočių nupintu vainiku, kurio viduryje – keturios žvakės, įprasminančios kiekvieną laukimo savaitę. Apvali vainiko forma simbolizuoja amžiną gyvenimą, o žalios jo detalės – gyvybę.

Apvali kalėdinio vainiko forma simbolizuoja amžiną gyvenimą, o žalios jo detalės – gyvybę.

Įvairovė, neturintiems laiko pasigaminti

Kita, ne mažiau šiais laikais gaji ir mėgstama tradicija – Advento kalendorius. Jei seniau tai buvo labiau vaikų pramoga, šiandien prekybos centruose galima rasti pačių įvairiausių kalendorių: šokoladinių ar tokių, kuriuose paslėpti kiti skanėstai, arbatos, kavos, alkoholio ir visokių kitokių gastronominių staigmenų. Paprastai jie orientuoti į kasdienę pramogą, pavyzdžiui: kasdien vis kito skonio kava ar vis kitoks sausainis.

Šiais metais daug laiko praleidžiame namuose, todėl natūraliai norime juose susikurti kuo jaukesnę atmosferą ir susigalvoti šeimos pramogų. Tai gali pavykti su teminiais Advento kalendoriais. Prekybos centruose galima rasti ir pačių įvairiausių nevalgomų: nuo itin šiuo metu populiarių kosmetikos, kuriems paprastai neabejingos moterys, kvepiančių žvakučių kiekvienai dienai iki įrankių rinkinio vyrams, kuris surenkamas, atvertus visus 24-is langelius.

Kita grupė itin populiarių kalendorių – nevalgomų, skirtų vaikams. Jų rinkoje taip pat yra pačių įvairiausių. Nuo vienų seniausiai rinkoje karaliaujančių „LEGO“, kurie itin patogūs dėl paties žaislo universalumo, nes kad ir kiek detalių turi, jas gali jungti tarpusavyje bei kurti naujus dalykus, iki japoniško trintukų-žaisliukų kalendoriaus ar įvairiausių teminių, mažųjų mėgstamų herojų kalendorių.

Nesudėtinga pasigaminti ir namuose

Jei nusprendėte, kad Advento kalendoriui reikia suteikti asmeniškumo ir norite tai padaryti patys, galimi du variantai. Pirmasis – įsigyti, į ką talpinti kasdienes staigmenas. Pavyzdžiui, medinį namelį su stalčiukais (toks kalendorius bus ilgaamžis sprendimas) ar medžiaginius maišelius. Kitas variantas – viskuo „nuo A iki Ž“ pasirūpinti patiems.

Jei nusprendėte, kad Advento kalendoriui reikia suteikti asmeniškumo ir norite tai padaryti patys, galimi du variantai. Pirmasis – įsigyti, į ką talpinti kasdienes staigmenas. Pavyzdžiui, medinį namelį su stalčiukais ar medžiaginius maišelius. Kitas variantas – viskuo „nuo A iki Ž“ pasirūpinti patiems.

Galite tiesiog daugiasluoksniame kartone iškirpti 24-is „stalčiukus“, pasiūti 24-ias kišenėles ar iš senos dėžės iškarpyti 24-is langelius. Šiuolaikiniai žmonės tikrai labai originalūs ir linkę tokiems namų darbeliams panaudoti netgi atliekas. Pavyzdžiui, jei popieriaus ritinėlius nuo tualetinio popieriaus iš viršaus ir apačios užklijuosite spalvoto popieriaus apskritimais – tai bus pakankamo dydžio skanėstams ar net nedideliems žaisliukams „talpykla“.

Ar pastebėjote, kad vaikams neretai už pačią dovaną dar smagesnis yra išpakavimo momentas? Jei jūsų vaikas dar visai nedidelis – tikėtina, kad toks kalendorius jam teiks itin daug džiaugsmo. Tiesiog kiekvieną iš dovanų supakuokite į dovanų popierių (čia labai pravers metai iš metų liekantys skirtingi popieriaus likučiai), užriškite ir sukabinki, pavyzdžiui, ant medžio šakos. Tokie kalendoriaus ryšulėliai atrodys tarsi nedideli inkilėliai. Dovanų popierius pravers ir tuomet, jei jūsų kalendorius teminis, pavyzdžiui – knygų eglutė (kiekvieną dieną laukia nauja knyga, ją paslepiame dovanų popieriumi, o kalendorių sudėliojame tarsi eglutę).

Kalendoriaus turinys – išbandymas jūsų vaizduotei

Kitas iššūkis, kuris laukia tų, kas nuspręs patys pasigaminti Advento kalendorių – ką jame talpinti? Saldumynai – lengviausia išeitis, tačiau, būkime teisingi, ne visi juos mėgsta ir ne visi kasdien juos laidžia sau šlamšti (net prieš šventes). Jei kalbame apie vaikus – paprasta. Per 24 dienas jie gali surinkti konstruktoriaus rinkinį, dėlionę, gyvūnų figūrėles, lipdukus ir t.t. O kas tinka suaugusiems? Viskas priklauso nuo konkretaus žmogaus, tačiau tai gali būti ir maistas (pavyzdžiui, gurmaniški užkandžiai), ir širdį virpinantys rašteliai, ir veiklų idėjos kiekvienai dienai (pavyzdžiui: filmas, kvietimas pavakarieniauti, buitinių pareigų perėmimas tą dieną ir t.t.). O gal kažkas mielo, pavyzdžiui, 24-ios nuotraukos iš jūsų 2020 metų ar kasdien po žodį ar du, kol Kūčių vakarą jums artimas žmogus turės visą laišką?

Kitas iššūkis, kuris laukia tų, kas nuspręs patys pasigaminti Advento kalendorių – ką jame talpinti?

Vaikai, ne mažiau nei žaislus, mėgsta ir įvairias veiklas su tėvais. Puikia šeimos tradicija, kasdiene Advento veikla gali tapti ir užduočių ar darbelių, eksperimentų kalendorius. Galite kiekvienai dienai atspausdinti, paruošti skirtingas veiklas, užduotis. Pavyzdžiui: spalvinimui, dekoravimui, klijavimui, snaigių gaminimui, laiško Kalėdų seneliui rašymui skirtas priemones, jas susukti į ritinėlius ir sukabinti jūsų šeimos Advento kalendoriaus vietoje.

Tradiciškai advento kalendorių sudaro 24-ios dienos, todėl pradžios atskaitos taškas paprastai būna pirmoji žiemos – gruodžio 1-oji – diena.

Advento kalendorius yra kažkas stebuklingo, o jei jo dar neturite, jums liko vos viena diena. Tradiciškai jį sudaro 24-ios dienos, todėl pradžios atskaitos taškas paprastai būna pirmoji žiemos – gruodžio 1-oji – diena. Mažų durelių atidarymas, išvyniojimo džiaugsmas – visai tai ir kuria tą magišką laukimo jausmą, kurį tikrai verta pasikviesti į savo namus.