Praktiška

Naudingi patarimai praktiškiems žmonėms

Medžių šakelės

Pavasarinė sprogstančių medžių šakelė ant Velykų stalo simbolizuoja atėjusį pavasarį. Nedidelė puokštelė stalui suteiks ne tik gyvumo, bet ir sukurs natūralumo ir sąlyčio su gamta jausmą. Šakeles galima papuošti iš popieriaus pasigamintais arba iš prekybos centro įsigytais dekoratyviniais margučiais. O jei jūsų šeimoje turite smaližių, pasirinkimas tik vienas – šokoladiniai margučiai. Šakeles taip pat galite naudoti dekoruodami indą su kiaušiniais.

Šakeles galite naudoti dekoruodami indą su kiaušiniais.
Velykinis papuošimas

Gėlės

Gėlės puošia bet kokį stalą, ne išimtis ir velykinis. Pradėjus busti gamtai pirmosios apie save praneša žibuoklės. Balandžio ir gegužės mėnesiais šių gražuolių nesunkiai rasite pamiškėje ar pas močiutę kaime. Kartu su žibuoklėmis pavasarį atneša ir gamtos pabudimą simbolizuoja tulpės. Nesvarbu geltonos, raudonas, baltos, rožinės ar kitokios spalvos – visos jos tik jūsų stalui. Tačiau svarbu nepersistengi ir neprisiminti kovo 8-osios, kai tulpių puokštes sudaro tuzinas ir daugiau žiedų. Penkios į vazą pamerktos tulpės pagyvins stalą ir suteiks kambariui malonų kvapą.

Velykų akcentai
Gamtos pabudimą simbolizuoja tulpės. Nesvarbu geltonos, raudonas, baltos, rožinės ar kitokios spalvos – visos jos tik jūsų stalui.

Velykinis zuikis

„Zuikis“ yra šv. Velykų simbolis ir nebūtinai turi būti valgomas. Naudojant popierines servetėles galima nesunkiai išlankstyti zuikio ausytes, kuriomis papuošti kiaušiniai ar stalo indai atrodys iš tiesų unikaliai. Jei esate labiau kūrybingas – galite pabandyti išlankstyti ir visą zuikį, o jei tam neturite laiko ar sugebėjimų – prekybos centre galite įsigyti nupintų ar iš medžio pagamintų Velykų zuikučių.

Velykų akcentai

Žvakės

Dažniausiai žvakėmis puošiame šv. Kalėdų stalą, tačiau jų tikrai nevertėtų atsisakyti ir per šv. Velykas. Baltos arba šviesių spalvų žvakės jūsų stalui suteiks jaukumo ir šilumos. Jei kažkur giliai stalčiuje ar spintelėje laikote senas ir užmirštas žvakides – nebijokite jų panaudoti. Sidabro spalvos ar porcelianinės žvakidės, padailintos žiedlapiais ar kitais žalumynais, puikiai papuoš Velykų stalą.

Jei turite laiko ir norite pasitelkti savo kūrybinius sugebėjimus – pasigaminkite patys velykines margučių formos žvakes.

Velykinės rankų darbo žvakės

Jums reikės:

  • kiaušinių (lukštų),
  • dagčių arba tvirtos medvilninės virvelės;
  • senų žavkių likučių arba sojų/bičių vaško,
  • spalvotų vaškinių kreidelių (pasriniktinai),
  • eterinių aliejų (pasirinktinai).


Darbų eiga:

  1. Abiejuose kiaušinio lukšto galuose išdurkite po skylutę ir šiaudeliu išpūskite lauk kiaušinio turinį. Tuščius kiaušinio lukštus išplaukite ir išdiovinkite.
  2. Įpilkite vandens į didesnį dubenį ir jį užvirinkite. Į mažesnįjį dubenį sudėkite sulaužytų senų žvakių likučius (arba sudedame vašką). Šį dubenį uždėkite ant didesniojo ir laukite, kol ištirps vaškas. Nuolat pamaišykite. Norėdami pasigaminti spalvotas ar kvepiančias žvakes, į vašką įmaišykite sulaužytos pasirinktos spalvos vaškinės kreidelės ir/arba keletą lašų eterinio aliejaus.
  3. Iš apačios į viršų per kiaušinio lukštą perverkite dagtį arba medvinlinę virvelę. Laikydami ją viena ranka (kad ši stovėtų tiesiai), į kiaušinio lukštą supilkite ištirpdytą vašką.
  4. Palikite kiaušinius, kol vaškas sustings (tam puikiai tiks kiaušinių dėklas).
  5. Nuimkite lukštus. Drėgna sluoste nuvalykite pasigamintas žvakeles, kad sulygintumėte jų paviršių.


Derinkite spalvas

Velykų akcentai

Nors per šv. Velykas kiaušinius dažome įvairiausiomis spalvomis, kalbat apie spalvų paletę, ties tuo ir reikėtų šiek tiek pristabdyti. Pačios stalo dekoracijos turėtų būti panašių spalvų ir atspalvių. Jei norite stalą papuošti, pavyzdžiui, geltonomis tulpėmis, rinkitės baltus indus, šviesias servetėles, gelsvą, baltą ar šviesią staltiesę. Jei mėgstame ryškesnes spalvas, raudonos dekoracijos tiks kaip tik. Tačiau nereikėtų šios spalvos derinti su kitomis ryškiomis spalvomis, pavyzdžiui, violetine. Visgi, jei nusprendėte stalą pagražinti žibuoklėmis, šviesiai violetiniai ar lengvai rožiniai atspalviai labai tiks bendrai jūsų kompozicijai.

Jei norite stalą papuošti, pavyzdžiui, geltonomis tulpėmis, rinkitės baltus indus, šviesias servetėles, gelsvą, baltą ar šviesią staltiesę. Jei mėgstame ryškesnes spalvas, raudonos dekoracijos tiks kaip tik.

Na, o svarbiausia – nebijokite eksperimentuoti. Tai tik keletas patarimų norintiems greitai ir nesunkiai velykiniam stalui suteikti naujų atspalvių. Tačiau kaip atrodys Jūsų šv. Velykos, priklauso tik nuo jūsų pačių. Puoškite, komponuokite, žaiskite ir bandykite, o rezultatų įvertins jūsų artimieji ir svečiai. Linksmų ir gražių šv. Velykų!

Šaltinis
Specialus projektas „Praktiška“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją