Prikepusi ir riebalais nusėta orkaitė kiekvienos šeimininkės košmaras, tačiau išvalyti įsisenėjusius nešvarumus nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Jei įprastų cheminių valymo priemonių naudoti nenorite – šie būdai kaip tik jums.

Naujesnės orkaitės gali turėti automatines valymo funkcijas, kurios padės lengvai ir nesunkiai susitvarkyti su prikepusiais riebalais.

Viena iš jų – valymas garais. Šio valymo veikimo principas paprastas – į specialų rezervuarą įpilate vandens su actu, kuris yra garinamas ir orkaitė išsivalo savaime. Pasibaigus šiai funkcijai tereikia su minkšta šluoste išvalyti atitirpusius nešvarumus.

Priemonės blogam kvapui pašalinti
© Shutterstock
Priemonės blogam kvapui pašalinti

Kita funkcija – pirolizė. Prieš pradedant tokio tipo valymą, rekomenduoja, kad patalpa būtų gerai vėdinama, nes toks valymas gali sukelti daug dūmų. Įjungus „plovimo režimą“, orkaitė įkaista iki 500 laipsnių celsijaus temperatūros, todėl nešvarumai tiesiog sudega. Po to paviršių galima nuvalyti sausa šluoste.

Valymo priemones pasigaminkite patys

Tačiau, jei jūsų orkaitė neturi nei vienos iš anksčiau paminėtų funkcijų – ne bėda, buityje yra paplitęs ne vienas veiksmingas valymo būdas, kuris padės pasiekti ne ką prastesnių rezultatų.

Soda, actas ir vanduo. Šiam valymo būdui jums reikės: sodos, vandens, acto, nedidelio indelio, guminių pirštinių, drėgnos šluostės ir plastikinio buteliuko su purškiamu kamštuku.

Nešvari orkaitė
© Vida Press
Nešvari orkaitė

Indelyje sumaišykite 1/2 puodelio valgomosios sodos su maždaug trimis šaukštais vandens. Gauta konsistencija turėtų būti pakankamai tiršta, kad galėtumėte ištepti orkaitės vidų. Prieš pradedant valyti orkaitę, išimkite visas orkaitės groteles ir skardas.

Pasigaminta pasta padenkite visą orkaitės vidų, tačiau nelieskite kaitinamųjų detalių, o tepdami būtinai mūvėkite gumines pirštines, kad mišinys nepatektų ant odos.

Ištepę orkaitę, jos nevalykite mažiausiai 12 valandų. Leiskite sodos mišiniui įsigerti į nešvarumus.
Praėjus pusdieniui, paimkite drėgną šluostę ir kiek įmanoma labiau nuvalykite visus nešvarumus bei pastos likučius.

Pabaigai, orkaitės vidų išpurkškite actu. Keletą minučių palaukite, kol sodos likučiai pradės putoti, o tada visiškai išvalykite orkaitę drėgnu skudurėliu. Jei po pirmo tokio valymo vis dar liko nešvarumų – pakartokite procedūrą. Po kelių tokių valymų jūsų orkaitė turėtų spindėti kaip nauja.

Citrinos sultys. Jums reikės: karščiui atsparaus ir orkaitėje naudoti tinkamo kepimo indo bei citrinos.

Kepimo indą pripildykite vandeniu. Paimkite citriną, perpjaukite ją pusiau ir į vandenį išspauskite sultis. Likusios citrinos neišmeskite – abi dalis sudėkite į indą su mišiniu.

Paruoštą indą įdėkite į orkaitę ir ją įjunkite. Kaitinkite tol, kol mišinys užvirs ir pradės garuoti. Indą palikite stovėti uždarytoje orkaitėje tol, kol ji atvės.

Šis paprastas triukas ne tik padės lengviau išvalyti orkaitę, sutrauks nešvarumus ir riebalus, bet ir skleis malomų kvapą.

Neleiskite nešvarumas įsisenėti

Ateityje, jei pastebėsite išsiliejusius riebalus, neleiskite jiems prikepti ir įsisenėti. Vienas paprastas būdas padės natūraliomis priemonėmis ir lengvai išvalyti nešvarumus. Tam jums nereikės laukti, kol iškeps maistas ir visiškai atvės orkaitės paviršius.

Druska. Ant ką tik išsiliejusių riebalų užberkite paprastos druskos. Kai baigsite ruošti maistą ir orkaitė atvės, pašveiskite dėmę soda. Visus nešvarumus lengvai nuvalysite šluoste.

Jei norite malonaus kvapo, į druską galite įmaišyti šiek tiek cinamono.


Specialus projektas „Praktiška“
1