Garsių prekių ženklų istorijos

Trumpas įvadas į bankininkystės atsiradimą ir evoliuciją

Visais savo istorijos etapais žmonija puoselėjo daug turto išraiškų – tai buvo žemės plotai ir pastatai, gyvuliai ir vergai, maistas ir ginklai, apranga ir papuošalai, meno kūriniai ir automobiliai. Tačiau visais laikais svarbiausia ir išraiškingiausia turto forma buvo auksas.

Kodėl?

Yra žinoma, kad būtent auksas tapo pirmuoju metalu, kurį pažino mūsų protėviai, ir istorinio technologijų proceso pradžia yra ne geležies ar vario apdirbimas – anksčiau už juos žmonės pradėjo kalti auksą.

Dabar jau nebeįmanoma atsekti, koks buvo pirmasis mūsų ir jo santykis, tačiau akivaizdu, kad auksas iškart tapo neatsiejama žmonijos kultūros dalimi – jo grožis, atsparumas (auksas nerūdija ir nedyla), minkštumas (auksas beveik visada yra randamas švarioje būsenoje ir yra lengvai apdirbamas), lengva gavyba (auksas randamas žemės paviršiuje ir upėse, dėl ko senovėje buvo laikomas saulės šviesos ir vandens simboliu) ir reikšmingas svoris (auksas yra sunkiausias iš ne platinos grupės metalų) suteikė mums daug džiaugsmo ir begalinį norą su juo žaisti.