Garsių prekių ženklų istorijos

Istorijos, kuri prasidėjo labai seniai – praktiškai tada, kai Amerikos naujakuriai užkariavo Laukinius Vakarus...

Istoriškai taip jau susiklostė, kad ekonomiškai ir intelektualiai labiau pažengusi JAV Rytinė pakrantė šalies vakarus visada laikė greito praturtėjimo ir pramogų kraštu, tiekiančiu šaliai „nuvorišus“ ir tuščiagalvius klounus. Todėl ir didžiausiu Vakarų pakrantės universitetai, abu įsikūrė San Franciske – Berklis (įkurtas 1868 metais) ir Stanfordas (įkurtas 1885 metais) konkuravo ne tik tarpusavyje – jie konkuravo ir su Rytinės pakrantės Gebenės lygos mokymo įstaigomis. Tai buvusiuose Laukiniuose Vakaruose pagimdė stiprų regioninio solidarumo jausmą, siekiant įrodyti savo vertę, lengvą panieką jaučiantiems „seniems Naujosios Anglijos pinigams“ ir pasipūtusiems rytiečių profesoriams. Ir Vakarinei pakrantei niekada nestigo entuziazmo bei energijos – pionierių dvasia tebebuvo gyva – beliko tik rasti savo nišą.

Kuri ir netruko atsirasti – tai karinio-pramoninio komplekso užsakymai. Vakarų pakrantė atrodė saugi vieta pirmajai JAV karinio laivyno technologinių tyrimų bazei įkurti, vėliau ten atsirado karo aviacijos mokslinis centras, Kalifornijoje prasidėjo ir aeronautikos administracijos (NASA) istorija. Pirmoji bevielė radiotelegrama, sausumoje gauta iš jūros buvo pasiųsta iš karinio JAV laivo, grįžtančio iš pergalingo 1898 metų JAV-Filipinų karo (ja buvo kviečiama pasiruošti nugalėtojų sutiktuvėms). O juk, žinia, nėra galingesnio progreso variklio, kaip karinės pramonės užmojai...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)