Garsių prekių ženklų istorijos

Prekeivių srautai sukūrė tai, ką mes šiandien vadiname turgumi, o komercinė revoliucija, vykusi X–XIII mūsų eros amžiuose, per kurią Europoje buvo masiškai tiesiami keliai (pagal to meto supratimą), sukūrė miestų ir kaimų prekinių mainų sistemą. Keliaujantis prekeivis buvo efektyviausia priemonė žmonėms įsigyti svarbiausių prekių, net ir kai pasaulyje (Mesopotamijoje) atsirado pirmosios parduotuvės. Prekeiviai sekė paskui kariuomenes, plaukė karavelėmis aplink pasaulį, karavanais ir vilkstinėmis keliavo per tolimiausias dykumas ir brido gilyn į džiungles. 

Keliaujantis pirklys visais laikais liaudies akyse buvo teigiamas herojus (prisiminkite Shakespeare'o poemas ar H. C. Anderseno pasakas) – daugeliu atvejų, ypač antikoje ar viduramžiais, jis buvo vienintelis ryšys su išoriniu pasauliu, vienintelis tiekėjas, vienintelis progreso šauklys. Prekeiviai atvykdavo į gyvenvietes, apsikrovę nešuliais arba vežimais, prikrautais prekių, kurias pagrindinėje aikštėje išdėliodavo ant žemės arba primityvių prekystalių – ir tai buvo ne vien pramoga, tai buvo galimybė žmonijai pratęsti savo vegetavimą.

O ir dauguma imigrantų, atvykusių į JAV XVIII–XIX amžiuose, tapdavo būtent prekeiviais. Jie taip pat sekė pagal Ameriką užkariaujančias kariuomenes ir Ameriką valdančius darbininkų, ausko ieškotojų ar kaubojų srautus, kariuomenes, pardavinėdami adatas, karolius, žirkles, šukas, kvepalus. 

XIX amžiaus pradžioje tokie prekeiviai nunyko su masinės gamybos, parduotuvių ir katalogų atsiradimu, tačiau vėl atgijo XIX amžiaus viduryje, kai atrado savo unikalią savybę ir pranašumą – 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją