Kitokia Lietuva

Čia savaitgalį vyko ekskursijos energetikos savaitgalio „Mechanizmai“ dalyviams. Kadangi ekskursijų grupės greitai užsipildė ir visi norintieji netilpo, siūlome unikalią progą pasižvalgyti, kaip atrodo ir veikia viena moderniausių lietaus nuotekų valyklų Lietuvoje ir kokį kelią įveikia lietaus vanduo prieš patekdamas į Vilniaus upes.

Šliaužiančių ir tirpstančių ledynų, o vėliau Neries upės suformuotas Vilniaus reljefas yra unikalus: senoji upės vaga žemėja 7 terasomis, o altitudžių skirtumas nuo Rokantiškių piliakalnio viršūnės iki Neries upės siekia 137 metrus. Dėl to per liūtis nuo miesto aukštumų garma didžiuliai vandens srautai, nušluodami net pastatus ar ištisas kalvas.

Karoliniškių lietaus nuotekų valykla pastatyta dar 1985 m., o, išaugus aplinkiniams rajonams ir kietųjų dangų plotams, buvo nuspręsta ją rekonstruoti – padidinti našumą ir pajėgumus. Ši valykla nuo užtvindymo saugo ir kiek žemiau esantį Gudelių kaimą, taip pat kontroliuoja taršą ir rūpinasi, kad upes lietaus vanduo pasiektų švarus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją