Pažinkite savo grožį

Prakaitavimas prakaitavimui nėra lygus

Vilniaus „Kardiolitos klinikų“ Dermatologijos ir estetinės chirurgijos gydytoja dermatovenerologė Jurgina Ūselienė pasakoja, kad intensyvus prakaitavimas, dar vadinamas hiperhidroze, gali būti skirstomas į pirminį ir antrinį: „Pirminio prakaitavimo atveju įprastai prakaituoja ne visas kūnas, o tam tikros jo sritys – pažastys, delnai, pėdos, kirkšnys. Naktimis prakaitavimas nėra gausus, tačiau dienos metu suintensyvėja, ypač esant stresinėms situacijoms, intensyviai dirbant protinį darbą. Antrinio prakaitavimo metu vargina gausesnis viso kūno prakaitavimas naktį, troškulys, silpnumas, dažnesnis šlapinimasis – visi šie simptomai gali būti sukelti vartojamų vaistų ar kilti dėl hormonų sutrikimų“.

Gydytoja pastebi, kad tikrosios pirminio prakaitavimo priežastys nėra aiškios – jis gali būti paveldimas, yra susijęs su simpatinės nervų sistemos aktyvumu, dažniausiai pasireiškia paauglystėje, sulaukus jauno suaugusio amžiaus bei menopauzės metu. Taip pat būdingas jautresniems ir rūkantiems žmonėms.

„Hiperhidrozė labiau vargina žmones, jautriau reaguojančius į stresą. Visa tai turi įtakos ir psichologinei žmogaus būsenai: jie jaučia kompleksą susitikimo metu paduoti ranką, nes ji būna drėgna, vengia dėvėti baltus marškinius ar palaidines, nes prakaitas palieka dėmes. Vasaros metu išryškėja ir padų prakaitavimas, tad vargina ne tik nemaloni pėdų drėgmė, bet ir kvapas“, – sako J. Ūselienė.

Vilniaus „Kardiolitos klinikų“ Dermatologijos ir estetinės chirurgijos centro gydytoja dermatovenerologė Jurgina Ūselienė

Saugus ir itin efektyvus prakaitavimo gydymas botulino toksino injekcijomis

Paprasčiausias būdas sumažinti prakaitavimą – naudoti įvairius antiperspirantus. Vis tik gausiau prakaituojant šios priemonės tikrai ne visuomet gelbsti. Pasitaiko, kad žmogus šių priemonių netoleruoja arba tiesiog nori patogumo. Tokiais atvejais gydytoja dermatovenerologė J. Ūselienė rekomenduoja efektyvią alternatyvą – botulino toksino injekcijas į prakaitavimo paveiktas sritis.

Botulino toksino injekcijos rekomenduojamos esant pirminei hiperhidrozei. Jos gali būti atliekamos ne tik pažastų, bet ir padų bei delnų srityse. Suleidus botulino toksiną, stabdoma prakaito liaukų inervacija ir slopinamas neuromediatoriaus acetilcholino išsiskyrimas. Po injekcijos, net ir patiriant stresines situacijas, prakaitas neišsiskiria, arba jo išsiskiria daug mažesnis kiekis“, – pasakoja „Kardiolitos klinikų“ specialistė.

Bijantiems skausmo nerimauti nereikėtų, mat paprastai prieš leidžiant botulino toksiną lokaliose vietose užtepama nuskausminamojo kremo. Gydytoja nuramina ir pergyvenančius dėl padidėjusio prakaitavimo kitose kūno srityse: sumažinus gausų prakaitavimą tam tikroje zonoje, kitose kūno vietose jis nepadidėja, nes botulino toksinas veikia tik toje vietoje, kur buvo suleistas ir sisteminio poveikio organizmui neturi. Taip pat svarbu paminėti, kad mažinant prakaitavimą, kenksmingos medžiagos nėra sulaikomos – mūsų organizmas jas vis tiek sėkmingai pašalina.

Pati procedūra trunka išties neilgai – nuo 10 iki 15 minučių, o rezultatas juntamas praėjus dviem savaitėms po procedūros. Vieno injekcijų kurso užtenka 6–12 mėnesių, tad padidėjusio prakaitavimo problemą pamiršite tikrai ilgam. Praėjus šiam laikotarpiui, jei prakaitavimas vėl suintensyvėja, procedūrą galima kartoti.

„Kardiolitos klinikų“ Dermatologijos ir estetinės chirurgijos centras
Adresas: Ukmergės g. 219, Vilnius
Registracija tel. +370 620 33383