Pasiimkite iš vasaros viską

Kepsninių pardavimai išaugo daugiau nei dvigubai

„Vis daugiau lietuvių atranda grilį ir užsiima kepimu lauke. Vien mūsų parduotuvėse kepsninių pardavimai šiais metais išaugo net 60 proc., grotelių ir iešmų – 19 proc., o kepsninių aksesuarų nupirkta 54 proc. daugiau nei 2020-aisiais. Populiariausios išlieka vienkartinės kepsninės, kurios ypač tinka tais atvejais, kai išvyką į gamtą žmonės sugalvoja impulsyviai ir nenori gaišti laiko ieškodami senos kepsninės ir ją tvarkydami. Jau ir šįmet jų nupirkta virš 15 tūkst. vienetų“, – pasakojo „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Iš kepsninių aksesuarų didžiausia paklausa – kepsninių šepečių, žnyplių ir kitų įrankių, jų rinkinių. Taip pat didesnėse „Maximos“ parduotuvėse galima rasti karščiui atsparių pirštinių, prijuosčių, teptukų ir švirkštų marinatui bei kitų priedų, kurie praverčia ne tik prie grilio, bet ir virtuvėje.

Trys svarbiausi klausimai

Grilio meistras K. Krivickas pasakojo, kad, nusprendus įsigyti kepsninę, visų pirma, reikėtų apsibrėžti savo biudžetą. „Svarbus klausimas, kiek esate pasirengę skirti šiam pirkiniui? Suprantama, kokybiškos kepsninės kainuos brangiau, bet garantija joms būna 10, 20 metų, ar net visam gyvenimui. Prižiūrint ir naudojant pagal paskirtį, tokia kepsninė tarnaus ilgai.

Kitas klausimas – ar jūs gyvenate bute, ar nuosavame name? Bute, balkonuose galima naudoti tik elektrinius ir dujinius grilius. Nuosavame name galima rinktis kepsninę, kuri naudoja bet kokį kurą: elektrą, dujas, anglis, malkas ar medžio granules.

Trečias klausimas – ar kepsite tik paprastus kepsnius, šašlykus, mėsainius ir panašius patiekalus, gaminamus tiesioginėje kaitroje, ar norėsite universalumo – kepti ir netiesioginėje kaitroje uždaroje kepsninėje. Tokiu atveju jūsų gaminamas meniu gerokai išsiplečia: šonkauliai, plėšyta kiauliena, jautienos krūtininė, rūkyti viščiukai, žuvis ir t.t.“, – pasakojo grilio meistras.

Dujinė, kūrenama anglimis, o gal vienkartinė?

Jei svarstote, kokią kepsninę rinktis: dujinę ar kūrenama anglimis, pašnekovas palygino ir išskyrė abiejų privalumus bei trūkumus.

„Dujinės kepsninės privalumai, lyginant su griliumi, kūrenamu anglimi, yra tokie: pradėti gaminti užteks 10 minučių, lengviau reguliuoti temperatūrą. Dujinės kepsninės minusai: kokybiškų dujinių grilių kaina daug didesnė nei kieto kuro kepsninių. Temperatūros diapazonas tik apie 100 – 350°C. Daug sunkiau „išgauti“ dūmo aromatą.

Anglimi kūrenamos kepsninės privalumai, lyginant su dujiniu griliumi, yra šie: platus temperatūros diapazonas 40 – 650°C. Natūralus dūmo kvapas ir skonis. Malonumas gaminti virš tikros ugnies. Paprastai daug lengvesnės ir kompaktiškesnės. Anglimi kūrenamos kepsninės minusai: reikalauja šiek tiek daugiau praktikos. Anglys įkaista per 20-30 minučių. Reikia valyti pelenus“, – pasakojo K. Krivickas.

Tuo tarpu vienkartines kepsnines jis rekomenduoja naudoti tik tada, kai nėra kito pasirinkimo. „Anglys vienkartiniuose griliuose yra visada impregnuotos degiu skysčiu. Tai palengvina įkūrimą ir, naudojant pagal instrukciją, degus skystis jau būna pilnai sudegęs, kai pradedame gaminti, bet išlieka jausmas, kad nemalonus kvapas vis dar sklando aplink. Kitos problemos – grotelės yra stipriai per arti žarijų, temperatūra visiškai nereguliuojama. Vis dėlto maistą pasigaminsite“, – sakė specialistas.

Jei svarstote, ar verta investuoti į uždarą kepsninę, K. Krivickas pataria pagalvoti, kokius patiekalus norite gaminti. „Atvirose kepsninėse kepame tik virš žarijų. Uždarose, sustūmus žarijas į vieną pusę, ar panaudojus taip vadinamą deflektorių, turime galimybę gaminti netiesioginėje kaitroje. Prasiplečia temperatūros diapazonas, galime kepti žemose temperatūrose, o užmetus rūkymo kaladėlių – ir rūkyti. Žinoma, išlieka pasirinkimas kepti atviru dangčiu, tiesioginėje kaitroje. Vienareikšmiškai, uždaros kepsninės privalumais lenkia atvirus grilius“, – teigė pašnekovas.

Į ką dar atkreipti dėmesį?

Jei kepsninės tipą jau išsirinkote, pats laikas pagalvoti apie kepsninės dydį. Kaip juokauja K. Krivickas, vietos ant grotelių niekada nebus per daug, jos būna tik per mažai. „Kai yra erdvės, mėsa iškepa geriau, o ir gaminti daug patogiau. Kita vertus, nereiktų stipriai persistengti. Pagalvokite, kiek žmonių valgys dažniausiai, ar dažnai turėsite papildomų burnų? Yra daug įvairių kepsninių tipų. Renkantis konkretaus modelio dydį reiktų pasitarti su pardavėju“, – sakė grilio meistras.

Kartu su griliumi, jis rekomenduoja įsigyti ir pagrindinius įrankius. „Dideles žnyples anglims paskirstyti, mažesnes – maistui vartyti, iešmai šašlykams, mentelė mėsainiams, maistinis teptukas glazūrai, karščiui atsparios pirštinės, grotelių šepetukas. Taip pat pravers prijuostė, ekologiški uždegtukai, ketaus keptuvė, puodas...“, – vardijo pašnekovas.

Anot jo, jei laikomasi visų saugumo instrukcijų, kepimas nekels pavojaus. „Niekada nepalikite grilio be priežiūros, neleiskite vaikams arti žaisti ar patiems, be jūsų pagalbos, gaminti. Visada naudokite karščiui atsparias pirštines“, – sakė grilio profesionalas.

Kad kepsninė tarnautų kuo ilgiau, K. Krivickas patarė tinkamai ją prižiūrėti. „Reguliariai valykite vidų ir išorę, kepsninei atvėsus, visada naudokite neperšlampamą dangalą nuo lietaus, transportuojant įsitikinkite, kad grilis tinkamai pritvirtintas. Tiesiog mylėkite jį ir jis, su jūsų pagalba, ilgai džiugins skaniais patiekalais“, – šypsojosi pašnekovas.

Daugiau receptų rasite „Kristupo Krivicko BBQ Užrašai” puslapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)