Pasiimkite iš vasaros viską

Kepti galima viską

K. Krivickas, paklaustas, kokius bulvinius patiekalus rekomenduoja kepti ant grilio, atsako paprastai – visus. „Gratiną, iešmelius su bulvėmis ir šonine, kokorus, vulkanines bulves, tarkio picą, „hasselback” bulves, traiškytas bulves, kugelį, bulvinius blynus ir dar šimtus kitų. Grilyje galima pagaminti viską, net vėdarus ant grotelių“, – sako grilio meistras.

Vis tik daugeliui geriausiai žinomas bulvių patiekalas lauke – lauže kepta bulvė. „Bulvė lauže – išskirtinis patiekalas. Nors sviestas ir druska yra viskas, ko reikia šiam nuostabiam valgiui, visgi kartais galima nuklysti ir pasigaminti puikių įdarų, kaip tai daro bulvių mėgėjai Jungtinėje Karalystėje. Saloje tai vadinama „Jacked Potatoe“ – krosnyje keptas bulves įpjauna ir prideda įvairių įdarų. Klasikinis įdaras – pupelės ir sūris, bet ne mažiau populiarus yra tunas su svogūnais, kiaulienos šoninė ir grietinė, taip pat dedami ir brokoliai, kopūstai, alyvuogės, krevetės, grybai, keptas aštrus faršas. Paprastai šnekant, dedame tai, kas patinka, o lauže kepta bulvė, skoniu, manau, lenkia net originalą“, – sakė K. Krivickas.

Pagrindinės taisyklės

Jis pasidalijo patarimais, kuriuos būtina žinoti tiek pradedančiajam, tiek patyrusiam kepėjui, gaminant bulvinius patiekalus. „Grilyje darome viską taip kaip ir orkaitėje ar ant kaitlentės. Kugelį kepame apie valandą netiesioginėje kaitroje 180-200°C temperatūroje. Kepimo laikas ir temperatūra priklauso nuo kugelio storio. Šiuo atveju kalbame apie standartinės kepimo skardos dydį. Jeigu kugelį gaminame aukštesniame inde, temperatūrą vertėtų sumažinti iki 150°C ir kepti ilgiau. Bulviniai blynai skaniausiai iškepa ketaus keptuvėje. Keptuvę gerai įkaitiname ir nepagailime aliejaus, ar papildomo skonio suteikiam naudodami žąsų, ančių, putpelių taukus. Kepdami kaitrą sumažiname iki vidutinės. Receptų yra begale, kiekvienas „bulvinis” turi savo mėgstamiausius“, – šypsojosi grilio meistras.

Bulviniai patiekalai

Anot jo, visi patiekalai, kepti lauke ant grilio yra skanesni, bulviniai – ne išimtis. „Jeigu tai atviras grilis, skirsis tik tuo, kad kepsite gryname ore, virš ugnies ir, manau, to pilnai pakanka, kad patiekalai būtų daug skanesni. Jeigu naudosite uždarą kepsninę, jausis ir lengvas dūmo skonis“, – sakė K. Krivickas.

Jis pasidalijo stambia tarka tarkuotų bulvinių blynų su mėsa ir keptų šviežių bulvyčių, aplietų „Raclette“ sūriu receptais.

Šviežios bulvytės su „Raclette“ sūriu ️

Bulviniai patiekalai

Reikės:

Šviežių bulvyčių
„Raclette“ sūrio
Svogūno
Česnako
Aliejaus
Laiškinio česnako
Rozmarino Druskos
Alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

Smulkiai pasipjaustome daug svogūno ir česnako, pakepiname aliejuje, atidedame. Skrudiname bulvytes. Kepame keptuvėje vartydami apie 10 minučių tiesiogiai virš žarijų su rozmarino šakelėmis, pagardiname druska. Rozmariną išimame, sudedam svogūnus ir česnakus, išmaišome ir toliau kepame netiesioginėje kaitroje uždaroje kepsninėje 180°C temperatūroje apie 20 min. Kitoje keptuvėje tuo metu lydome „Raclette“ sūrį.

Bulvytes krauname į didelį dubenį, pilame ant viršaus kalną sūrio ir gausiai barstome smulkintu laiškiniu česnaku. Skanaus!

Bulvinis blynas su mėsa

Bulviniai patiekalai

Reikės:

4 didelių bulvių
300 g stambiai maltos kiaulienos šoninės
Smulkiai pjaustyto pakepinto svogūno
Druskos, pipirų
Grietinės
Svogūnų laiškų
Alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

Bulves nuskutame, nuplauname, sutarkuojame burokine tarka. Pagardiname druska, pipirais, išmaišome. Į maltą šoninę dedame kepintus svogūnus, beriame druskos, pipirų, išmaišome.
Keptuvę gerai įkaitiname, pilame daug aliejaus, klojame dugną puse tarkio masės. Guldome maltą mėsą ir užklojame likusiu tarkiu. Aliejaus turi būti daug, bet, kad apsemtų, nereikia.

Kepame ant silpnos ugnies apie 12 minučių. Atsargiai nupilame aliejų į puodelį, uždengiame keptuvę didele lentele ar padėklu ir apverčiame, kad blynas iškristų. Pilame aliejų atgal į keptuvę, taip pat grąžiname ir apverstą blyną. Vėl kepame 12 minučių. Patiekiame su svogūnų laiškais ir grietine.

Skanaus!

Daugiau receptų rasite „Kristupo Krivicko BBQ Užrašai” puslapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)