GRILIS
Štai trys kepsnių profesionalo Kristupo Krivicko receptai, kuriuos būtina išbandyti. Šie šašlykai taps jūsų mėgstamiausi!
Apie mėsą
Tai vienas geriausių gyvūninių baltymų šaltinių, būtinų raumeniniam audiniui formuoti, todėl ši mėsa yra kone kiekvieno sportininko racione. Įrodyta, kad vištiena ypač naudinga sveikatai. Joje gausu polinesočiųjų riebiųjų rūgščių, ji puiki miokardo infarkto ir išeminės širdies ligos bei insulto profilaktika. Be to, vištienoje gausu B grupės vitaminų, kurie garantuoja normalius medžiagų procesus organizme. Vitaminai B2 ir B6 pagerina nusilpusių plaukų, nagų ir odos būklę, vitaminas B9, kurio nėra augalinės kilmės maisto produktuose, saugo nuo mažakraujystės, vitaminas B12 – gerina nuotaiką, padeda kovoti su depresija ir nemiga.
Receptas
Souvlaki.
Graikiški vištienos iešmeliai
Porcijos: 4
Gaminimo trukmė: 2 val. 35 min
Ingredientai
  • 800 g vištienos šlaunelių mėsos be odos ir kaulų
Marinatas
  • 6 skiltelės trinto česnako
  • 2 šaukštai raudonėlio
  • 1 šaukštelis kumino
  • 1 šaukštelis čili pipirų (pasirinktinai)
  • 80 ml citrinos sulčių
  • 2 šaukštai kapotų petražolių
  • 5 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Rūkyta druska, pipirai
Tzatziki padažas
  • 500 g riebaus graikiško jogurto
  • 300 g lengvai nusunktų tarkuotų agurkų
  • 4 skiltelės trinto česnako
  • 4 šaukštai citrinos sulčių
  • 2 šaukšteliai ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 5 šaukštai smulkintų krapų
  • 2 šaukštai smulkintų mėtų
  • Druska, pipirai
Gaminimo eiga
  1. Vištieną supjaustome nedideliais gabaliukais, užpilame marinatu ir paliekame porai valandų šaltai.
  2. Veriame ant iešmelių, jei mediniai, būtinai valandą mirkome juos vandenyje. Kepame tiesiai virš žarijų 180°C temperatūroje dažnai vartydami apie 15 minučių. Patiekiame su pašildyta pita ir tzatziki padažu.
Apie mėsą
Ši mėsa yra vienas iš geriausių baltymų šaltinių. Kiauliena yra puikus daugelio vitaminų ir mineralų, įskaitant tiaminą, seleną, cinką (smegenims ir imunitetui), vitaminą B12 (smegenų veiklai ir kraujo ląstelėms), vitaminą B6, niaciną, fosforą ir geležį, šaltinis. Be to, gyvūniniuose maisto produktuose yra kitų svarbių bioaktyvių medžiagų, pavyzdžiui, kreatino. Jis veikia kaip raumenų energijos šaltinis. Tai populiarus kultūristų papildas, galintis pagerinti raumenų augimą ir palaikymą. Kita žuvyje ir mėsoje esanti bioaktyvi medžiaga – taurinas. Tai – antioksidacinė amino rūgštis. Ji gali būti naudinga širdies ir raumenų funkcijai. Taip pat kiaulienoje yra Beta-alanino. Tai amino rūgštis, kurią mūsų kūnas naudoja gamindamas karnoziną – medžiagą, svarbią raumenų funkcijai. Didelis karnozino kiekis žmogaus raumenyse yra susijęs su sumažėjusiu nuovargiu ir pagerėjusia fizine veikla.
Receptas
Kiaulienos šoninės
šašlykas kitaip

Mėgstu laužyti tradicijas – tai šį kartą šašlykas ne iš tradicinės sprandinės ir kepimo būdas netradiciškas. Su tais, kas mėgsta gaminti, pasimatysime prie kepsninės, o iš visų kitų galų ekspertų, žinoma, lauksiu komentarų.

Porcijos: 4
Gaminimo trukmė: 35 min
Ingredientai
  • Kiaulienos šoninės
  • Trintų česnako
  • 1 a.š. rūkytos paprikos miltelių
  • Juodųjų pipirų
  • Druskos
  • 5 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Žiedais pjaustytų svogūnų
Gaminimo eiga
  1. Jeigu šoninė su odele – ją nupjauname. Mėsą supjaustome nedideliais gabaliukais. Prieskoniuojame šviežiai trintais juodaisiais pipirais, druska ir rūkyta paprika. Įtriname ir išmasažuojame trintais česnakais ir veriame ant iešmų.
  2. Šiam kepimo būdui naudojame uždaro tipo kepsninę, su galimybe gaminti maistą netiesioginėje kaitroje žarijas sustumiant į vieną šoną, arba naudojant taip vadinamą deflektorių, kuris atskiria žarijas nuo mėsos. Norint sustiprinti dūmo aromatą, užmetame ant žarijų 2-3 rūkymo kaladėles. Rekomenduoju naudoti vandens vonelę riebalams surinkti. Taigi, kepame šašlykus netiesioginėje kaitroje uždaroje kepsninėje 130°C temperatūroje 30-40 minučių.
  3. Tuo metu pripjaustome daug svogūnų, metame juos į puodą, atidedame. Kepsninę paruošiame tiesioginiam kepimui virš žarijų – paskirstome jas tolygiai arba išimame deflektorių. Mėsą dažnai vartydami apskrudiname. Numauname šašlyką nuo iešmo į puodą su svogūnais, uždengiame ir grilyje laikome šiltai 15 minučių. Patiekiame su daržovėmis, duona, lavašu.
Apie mėsą
Jautienos filė yra ne tik daug baltymų, pagrindinės organizmo „statybinės” medžiagos, bet ir amino rūgščių, kurios skatina ląstelių atsinaujinimą. Nustatyta, kad 100 g šios mėsos krūtininėje dalyje yra: baltymų – 20,7 g, riebalų – 7,4 g, vitamino E – 0,3 mg, niacino – 3,9 mg, kalcio – 5 mg, geležies – 1,9 mg, magnio – 23 mg, kalio – 330 mg, omega-3 riebalų rūgščių – 20 mg, omega-6 riebalų rūgščių – 180 mg. Be to, jautiena – geležies šaltinis, nes 100 g jautienos nugarinės ar kumpio yra net 4,2 mg geležies, kai mitybos specialistai rekomenduoja žmogui per parą gauti bent 2–2,5 mg šio elemento.
Receptas
Jautienos
iešmeliai
Porcijos: 4
Gaminimo trukmė: 35 min
Ingredientai
  • 500 g jautienos kumpio, pjaustyto 1 cm storio pailgomis juostelėmis
Marinatas
  • 100 ml sojos padažo
  • 1 v. š. maltos kalendros
  • 1 a.š. kumino
  • 2 v.š. medaus
  • 1 a.š. obuolių acto
  • 3 skiltelės trinto česnako
Gaminimo eiga
  1. Užmaišome marinatą, sudedame mėsą ir pusvalandžiui paliekame. Jeigu iešmeliai mediniai, juos mirkome vandenyje 1 valandą. Veriame jautienos gabaliukus ant iešmelių vingiuodami, tai vieną, tai kitą pusę.
  2. Kepame tiesiogiai virš žarijų, 150-180°C temperatūroje vartydami, šlakstydami marinatu apie 5-8 minutes.

Skaitykite daugiau