Pagalba Ukrainai

Lenkijos ir Ukrainos pasienyje dirbantis „Dr. Vet“ veterinaras Žygimantas Besakirskis pranešime spaudai pasakoja: nors šie gyvūnai gali būti jautresni aplinkai, jie niekuo nesiskiria nuo beglobių iš Lietuvos prieglaudų – visi jie pasirengę keliauti į naujus namus.

Prieglaudose beglobių skaičiai siekia po tūkstantį

Dauguma gyvūnų iš Ukrainos atgabenami į pirmutines Lenkijos prieglaudas, kuriose veterinarijos gydytojai puikiai susitvarko net ir su sparčiai augančiais atvykstančių keturkojų skaičiais. Visgi Lenkijos ir Ukrainos pasienyje dirbantis „Dr. Vet“ veterinaras Ž. Besakirskis pasakoja, kad priešinga situacija yra Ukrainos prieglaudose.

„Kai kuriose gyvūnų prieglaudose beglobių skaičiai siekia net tūkstantį. Tai labai dideli skaičiai. Daugumos iš šių gyvūnų būklė yra sudėtinga tiek mediciniškai, tiek psichologiškai. Iki šiol Ukrainos gyvūnų prieglaudose ypatingai reikalinga pagalba keturkojams – ten jiems trūksta maisto, kitų priežiūrai būtinų priemonių, tenka ir atsisveikinti su gyvūnais, nugaišusiais iš bado“, – pasakoja Ž. Besakirskas.

Jautresni aplinkai, bet tokie pat mylintys

Veterinaras neslepia, iš Ukrainos prieglaudų į Lietuvą atvykę gyvūnai išties turi atsigauti po sunkių patirčių. Kai kurie iš jų labai jautrūs ir dirgliai reaguoja į aplinką. Visgi tai neturėtų išgąsdinti būsimų gyvūno globėjų.

„Nesvarbu, gyvūnas iš Lietuvos prieglaudos ar karo zonos – jiems vienodai reikia dėmesio. Visi šie gyvūnai turi savo istorijas ir išgyvenimus, todėl meilė ir rūpestis jiems toks pat svarbus. Visgi jeigu nerimaujama, kad iš Ukrainos priglaustas gyvūnas daug sunkiau adaptuosis prie naujos aplinkos, galiu pasidalinti tokius gyvūnus priglaudusių šeimininkų pastebėjimais. Anot jų, naujuose namuose gyvūnai iš Ukrainos niekuo nesiskiria nuo gyvūno, priglausto iš Lietuvos prieglaudos – jie pakankamai greitai adaptuojasi“, – teigia Ž. Besakirskas.

Katė prieglaudoje

Anot veterinaro, prieš priglaudžiant gyvūną iš Ukrainos, reikėtų viską apsvarstyti lygiai taip pat kaip ir priimant augintinį iš Lietuvos prieglaudos ar tiesiog kaip beplanuojant įsigyti naują šeimos narį iš veislyno. T. y. įsivertinti gyvūno charakterio ypatybes, sveikatos būklę ir svarbiausia – savo galimybes.
Kas svarbu priimant gyvūną iš Ukrainos?

Palengvinta tvarka į Lietuvą gali patekti tik tie gyvūnai, kurie keliauja su savo šeimininkais. „Dr. Vet“ veterinaro teigimu, jie gali kirsti sieną neturint visų reikiamų dokumentų ar skiepų, tačiau atvykus į Lietuvą privalo juos susitvarkyti. Tuo tarpu gyvūnus gabenančioms organizacijoms galioja įprasta tvarka.

„Organizacijos, gabenančios gyvūnus į Lietuvą, turi patikrinti, kad jie būtų skiepyti, paženklinti mikroschema, taip pat būtina prieš kelionę gauti veterinarinį sertifikatą bei išlaukti karantiną. Didelė problema, kad daug gyvūnų yra neskiepyti ir nepaženklinti, dėl to jų kelionė tampa kebli ir sudėtinga. Tačiau tokia tvarka svarbi dėl pasiutligės kontrolės, nes jau ilgą laiką nėra užfiksuoto nė vieno atvejo. Tuo tarpu Ukrainoje jų vis dar pasitaiko. Todėl kiekvieną gyvūną čia stengiamės pargabenti kuo saugiau, laikantis visų atsargumo priemonių“, – teigia Ž. Besakirskas.

Veterinarijos gydytojas priduria, kad įvesti reikalavimai gyvūnų pergabenimui yra ne veltui. Tai padeda saugiau atgabenti keturkojus į mūsų šalį. Tuo metu nelegalus gyvūnų pervežimas gali tik pabloginti pasiutligės situaciją Lietuvoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją