„Misijos standartinė trukmė yra dvi savaitės, tai mes esame susiplanavę, kad ši savaitė yra paskutinė. Be abejonės, saugumas yra prioritetas, todėl jų grįžimas priklausys nuo šio faktoriaus. Bet, jei viskas gerai, ši savaitė yra paskutinė“, – „Eltai“ sakė M. Čiurlionis.

SAM patarėjo teigimu, nors į kvietimą savanoriškai vykti į Ukrainą atsiliepė 357 medikai, šiuo metu nėra formuojamos naujos komandos. Anot jo, Ukrainos sveikatos apsaugos ministerija nėra identifikavusi poreikio siųsti papildomų medicinos darbuotojų pajėgų.

„Be jokios abejonės, visi savanoriai įtraukti į rezervą ir mes turime potencialo formuoti ne vieną ir ne dvi komandas. Bet šiuo metu bent jau Ukrainos sveikatos apsaugos ministerija nėra identifikavusi, kad čia ir dabar reikėtų didelio skaičiaus sveikatos priežiūros specialistų, kurie atvažiuotų ir dirbtų. Tai viskas priklausys nuo ukrainiečių“, – pažymėjo M. Čiurlionis.

Be to, paklaustas apie jau daugiau nei savaitę Ukrainoje dirbančių Lietuvos medikų darbo sąlygas, M. Čiurlionis neslėpė, kad darbo krūvis yra intensyvesnis nei buvo numatyta.

„Mūsų pagrindinis tikslas buvo toks, kad medikai dirbtų tokiais pačiais krūviais, kokie yra Lietuvoje, vadovaujantis Lietuvoje galiojančiu Darbo kodeksu. Bet iš tiesų dirba jie įvairiai, yra įvairių pamainų, kartais tenka dirbti rytais, kartais vakarais, o kai kurios pamainos baigiasi ir gerokai po vidurnakčio“, – komentavo SAM patarėjas.

Lietuvos medikus išlydi į misiją Ukrainoje

Be to, nors 24 Lietuvos medikai ketino dirbti Kyjivo regione, visgi komanda buvo perdislokuota į kitus taškus.

„Pirminė mūsų stotelė buvo Kijevas. Kijeve mūsų sveikatos priežiūros specialistai tvarkosi gan puikiai. Tai mūsų pagalbos reikėjo, bet mes identifikavome du taškus, kurie yra šiek tiek piečiau: vieni į pietvakarius, kiti į pietryčius. Vienas taškas Moldovos sienos link, o kitas taškas arčiau fronto, kur pagalba yra žymiai reikalingesnė. Tai ir buvo komandos po 12 asmenų perdislokuotos būtent ten“, – sakė M. Čiurlionis.

SAM patarėjo teigimu, daugiausia Lietuvos sveikatos priežiūros specialistai suteikė anestezijos ir traumatologijos paslaugas.

„Specialistų spektras yra gana koncentruotas į tą pagalbą, kuri ir buvo identifikuota, kai buvo pasakyta, kad reikia anesteziologų ir traumatologų pagalbos“, – sakė M. Čiurlionis.

ELTA primena, kad balandžio 15 d. pirmosios dvi medikų komandos išvyko į Ukrainą. Teikti medicininę pagalbą iškeliavo 24 medikai, jie kartu gabeno didelę medikamentų ir medicinos priemonių siuntą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją