Pagalba Ukrainai

Visos įmonės padeda

„Baltic Gastronomy Leaders“ asociacijos prezidentas R. Apulskis sako, kad iš tiesų nėra taip, kad Ukrainai trūksta kažko konkrečiai. Anot jo, reikia tiekti maistą, nes dėl karo veiksmų atskirose vietose ir bendrai visoje Ukrainoje maisto gamyba ir tiekimo grandinės yra trūkinėjančios, jos nėra visai išnykusios, tačiau destabilizuotos.

„Gavome prašymą organizuoti tiekimą iš Lietuvos, o pačią logistiką bando tvarkyti lietuviško kapitalo Ukrainos prekybos tinklas „Novus“. Situacija nėra aiški, ji nėra stabili, tačiau privalome bandyti tai daryti ir šiuo metu kviečiame visas įmones prisijungti pagal galimybes tiekti būtent maistą ir būtiniausias higienos prekes šiuo pasiūlytu keliu. Tų kelių yra įvairių, bet mes turime šį konkretų kelią per prekybos centrą „Novus“ ir bandysime jį išnaudoti“, – teigia R. Apulskis.

Romas Apulskis

„Baltic Gastronomy Leaders“ asociacijos prezidentas pabrėžia, kad šiuo metu įmonės svarsto galimybes – kiek ir kaip to maisto gali užtikrinti. Kai kurios, anot jo, jau yra patvirtinusios, kad tieks, kitos dar svarsto.

„Kai kurios naudojasi kitais kanalais, sako, kad tiekia per „Raudonąjį kryžių“ ir nedubliuos, bet nė viena įmonė, kiek aš kalbėjau, neatsakė, kad netieks. Kai kurios renkasi kitus kelius, bet iš esmės visos padeda“, – patikina R. Apulskis.

Siekia užtikrinti stabilų tiekimą

Jis taip pat sako, kad būtų gerai pagalbą maistu ir kitomis prekėmis tiekti nemokamai kaip labdarą, tačiau reikia suprasti, kad gamintojai pradėję tiekti didelius kiekius patys bankrutuos.

„Visgi yra bandoma organizuoti taip, kad būtų kompensuojami bent jau gamybos kaštai. Ukraina gauna nemažą finansinę paramą. Kiek žinau, ir pačio prekybos centro savininkai sutinka finansuoti šio maisto tiekimą, tai bus kombinuojama nemokamas maistas su maistu už mažas kainas tam, kad būtų užtikrintas stabilumas, kad būtų ne vienkartinė parama, o stabilus maisto tiekimas kažkokiomis suderintomis nedidelėmis kainomis“, – paaiškina jis.

„Baltic Gastronomy Leaders“ asociacijos prezidentas R. Apulskis pabrėžė, kad turi tiesioginį kontaktą su „Novus“, nes jų atstovų yra Lietuvoje. Jis taip pat akcentuoja, kad prekių reikia įvairių.

„Tiesiog logiškai suprantantys žmonės, turintys gamyklas, prekiautojai, turintys cukraus, aliejaus, kruopų, muilo, tualetinio popieriaus – kažko to, ko tikrai gali reikėti žmonėms tokioje situacijoje, kreipkitės į mus – į „Baltic Gastronomy Leaders“, kontaktai yra internete. Mes suvesime tiesiai su „Novus“, nesame kažkokie tarpininkai, tiesiog padedame „Novus“ surasti tiekėjų. Pagalvokite labai konkrečiai – apie, pavyzdžiui, 5 produktus, savikainą, ką atiduosite nemokamai. Šis pasiūlymas pasieks „Novus“, jie šiuo metu turbūt rinksis operatyviai ir greitai pačius geriausius pasiūlymus, bet ateityje greičiausiai reikės visų“, – sako jis.

Žmonės geranoriški ir pasiruošę padėti

„Pontic Trading“ savininkas L. Mališka teigia, kad bendradarbiaujama su prekybos tinklu „Novus“ ir produktai privežami prie jų sandėlio esančio Vilniuje, vėliau jie patys perima grandinę ir prekes veža iki Rovno, iš kur jas paskirsto po visas Ukrainos parduotuves, kur gali.

Linas Mališka

„Kalbant apie paramos surinkimą, mūsų įmonė lygiai taip pat veža iš Klaipėdos visas humanitarines prekes. Tai, ką žmonės suaukojo, šeštadienį privežėm iki Lvovo, įleido per sieną įvažiuoti, tai pristatėm žmonėms kiek įmanoma arčiau, grįždami taip pat surenkame žmones, kurie laukia, ir parvežame čia, juos pasitinka, apgyvendina, kiek mums leidžia galimybės. Į mus kreipiasi tie, kurie gali suteikti plotą, kurie laukia tų žmonių, visi tikrai geranoriškai yra pasiruošę padėti“, – pasakoja L. Mališka.

„Pontic Trading“ savininkas pabrėžia, kad šiuo metu Ukrainoje trūksta visko, ypač reikia negendančių produktų, gaminių, kurie turi ilgą galiojimo laiką.

„Todėl prašėme visų įmonių, kurios yra Lietuvoje. Kas gali prisidėti, kreipkitės į mus, mes suorganizuosim tą kelią“, – sako jis.

Nėra laiko tikrinti, kaip produktai pasiekia tikslą

L. Mašilka sako, kad pasitiki „Novus“, su kuriais dirba jau ilgai, todėl patikina, kad produktai tikslą pasiekia.

„Ta kompanija Ukrainoje yra flagmanas, kol šalyje nebuvo karo, buvo ir kokybiškas aptarnavimas. Tai klausimo, kaip pasiekia, mes nekeliame, – teigia „Pontic Trading“ savininkas ir priduria, – nebeturime laiko žiūrėti, kaip pasiekia, todėl kad mūsų darbas šiandien yra kalbėtis su gamintojais, parodyti tikrą situaciją, kokia ji yra“.

„Pontic Trading“ savininkas teigia, kad pats iš Ukrainos grįžo penktadienį naktį – pusantros paros po karo pradžios, jam teko matyti šalia vykstančius bombardavimus.

Karas Ukrainoje

„Vaizdas ten yra kraupus, todėl šiandien stengiamės padėti iš čia, kuo galime – renkame paramą, paaiškiname žmonėms, kad jos būtinai reikia, nes dar ne visi žmonės iki galo supranta, kad tai yra labai didelio masto problema, sukelta mūsų kaimynų.

Mes būtinai turime padėti, kadangi puolimas vyksta iš Baltarusijos ir Rusijos pusių, tokiame mieste, kaip Charkovas, jie nebeturi, kaip tiekti ir niekas nebedirba, realiai Ukrainos pramonė yra paralyžiuota. Labiausiai ji išlikusi Lvovo pusėje, iš tenai dar tiekiama, bet yra panikos, todėl žmonės stengiasi visko pasidėti, užsipirkti daugiau, parduotuvėse visko trūksta. Visi turime mobilizuotis ir stengtis padėti, nes ten iš tikrųjų yra didelė problema“, – sako L. Mašilka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės