Žiemos laikotarpiu tradiciškai leidžiame savo skrandžiams atsipūsti – gardžiuojamės įvairiausiais kepsniais, mišrainėmis, saldumynais pamąstydami, kad neigiamus padarinius figūrai kompensuosime pavasarį. Vis tik reikia prisiminti, kad maitinamės ir dėl maiste esančių vertingų medžiagų, kurių šaltuoju metu laiku mums itin trūksta.

Norint aprūpinti organizmą būtinomis maistinėmis medžiagomis bei tuo pačiu nenualinti širdies, nenutukti, palaikyti sveiką kūno tonusą, svarbu tinkamai suderinti, ko ir kiek valgome. Žiemą, esant mažiau sezoninių gėrybių, organizmui ima stigti vitaminų, susilpnėja organizmas ir dažniau sergame. Nors skaičiuojama, kad statistinis lietuvis proporcingai daugiausiai suvartoja kiaulienos mėsos, būtent ši riebi mėsos rūšis kenkia širdies bei kraujagyslių veiklai, skatina aterosklerozės riziką, todėl besirūpinantiems sveikata ir dailiomis kūno linijomis patariama dažniau rinktis vištieną.

Profesorius dr. (HP) Rimantas Stukas, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto direktorius sako, kad vištiena yra bene lengviausiai žmogui prieinamas baltymų šaltinis, todėl ši mėsa išlieka tokia populiari sveika mityba, sportu suinteresuotų žmonių gretose.

„Iš medicininės pusės, vertingiausia vištienos dalis yra balta vištos krūtinėlės mėsa, tiesa, norint įsisavinti daugiau baltymų, o ne riebalų, patariama prieš verdant vištienos krūtinėlę nulupti odelę. Taip pat vengti padažų ir kitų bereikalingų angliavandenių“, – nurodo prof. dr. R. Stukas.

R. Stuko teigimu, lyginant su vandenyje plaukiojančių paukščių kaip antys, žąsys mėsa, vištiena yra maistingesnė ir geriau virškinama skrandžio. Profesorius pastebi, kad vištiena yra mažiau riebi nei kiauliena, todėl ją dažniau renkasi tie, kuriems galvijų mėsa yra per sunkiai virškinama, taip pat tie, kurie nori sulieknėti, sustiprinti plaukus, turėti gražesnę odą, žmonės sergantys širdies ligomis, nėščiosios, vaikai. Vis dėlto, prof. dr. R. Stukas įspėja, kad norint gyventi sveikai, svarbi mitybos įvairovė bei balansas.

Prof. Rimantas Stukas
© DELFI / Tomas Vinickas
Prof. Rimantas Stukas

„Norint sveikai maitintis, o sportuojant ir sparčiau užsiauginti raumenų, tikrai nebūtina kiekvieną dieną valgyti vištienos – tinkamam baltymų kiekiui užteks 3 kartų per savaitę. Taip pat neapsiribokite tik vienos rūšies mėsa, nes skirtingos mėsų rūšys turtingos skirtingais mikroelementais. Pavyzdžiui, apskaičiuota, kad Lietuvoje taip trūkstant saulės, žmonėms trūksta vitamino B12, kuris labai svarbus kraujo gamybai. Vitaminu B12 turtinga būtent jautienos mėsa. Subalansuokite savo mitybą taip, kad jūsų organizmas būtų aprūpintas visų grupių maistinėmis medžiagomis“, – pataria prof. dr. R. Stukas.

Patariama valgyti daugiau paukštienos, racioną paįvairinti jautienos patiekalais ir saikingai vartoti kiaulienos produktus. Taip pat pasirūpinti sveikesniu, mažiau angliavandenių turinčiu garnyru prie mėsos patiekalų. Pavyzdžiui, vietoj ryžių – geriau tiks grikių košė, vietoj grietinės, kečupo ir kitų padažų – tiesiog orkaitėje patroškintos sultingos daržovės. R. Stuko teigimu, statistika rodo, jog lietuviai daržovių valgo mažiau nei rekomenduojama norma.

Ne tik skanu, bet ir sveika: receptai, kurie patiks didžiausiems tinginiams
© Shutterstock nuotr.

Receptai nereikalaujantys daug pastangų

DELFI skaitytoja, namų šeimininkė Rūta Aleksaitė sako jau prieš metus atsisakiusi galvijų mėsos ir valganti tik vištieną dėl jos skoninių savybių ir sudėties.

„Vienas iš pirmųjų dalykų, kurį keičiau užsibrėžusi gyventi sveikiau ir gražiau atrodyti – tai riebi mėsa. Valgau tik vadinamąją „baltą“ mėsą, stengiuosi gaminti mėsą virdama arba troškindama ją orkaitėje, o ne aliejuje, atsisakiau angliavandeniais gausių padažų ir pagrindiniu garnyru laikau švelniai apvirtas daržoves. Figūros ir savijautos pokyčiai valgant vištieną vietoj kiaulienos netruko išryškėti“, – sako Rūta.

Namų šeimininkė neslepia, kad itin mėgsta gaminti, o neseniai atrado maloniai nustebinusį vištienos apkepo receptą.

„Užteko vieną kartą pagaminti šį apkepą ir mano širdies draugas ėmė prašyti jo nuolat. Dabar tai jo mėgstamiausias patiekalas“, – šypsosi Rūta.

Restoranų „Žuvinė“, „Le Butcher“ vyr. virėjas Rokas Kybartas, planuojantis pavasarį atidaryti savo nuosavą restoraną, sako, jog turint geros nuotaikos ir patikimą receptą ir namuose galima pasidaryti aukščiausios klasės vištienos patiekalų. Virėjas siūlo vieną lengviausiai paruošiamos vištienos receptų.

Raminta Šerėnaitė, restorano „Goštauto sala” vyr. virėja siūlo Naujuosius Gaidžio metus simboliškai sutikti su gardžiai įdaryta vištiena ant stalo.

Tiesa, šiam receptui pagaminti prireiks daugiau pastangų ir laiko, tačiau pabandyti – tikrai verta.

www.DELFI.lt
1