Misija Laplandija

Misija, Laplandija, Kalėdų senelis

Prieš savaitę burtų keliu paaiškėjo, kurios Lietuvos meno mokyklos savo mokiniams galės pranešti džiugią žinią: jie turės galimybę apsilankyti pas patį Kalėdų Senelį. Laiminguosius paskelbė atlikėjas Donatas Montvydas, kuris taip pat yra socialinės iniciatyvos „Misija Laplandija“ dalis: jis ne tik palaiko iniciatyvą, bet ir kartu su savo dukrele Adele gruodžio 3 dieną sės į lėktuvą, skraidinantį į Laplandiją bei džiugins projekte dalyvaujančius vaikus. Kartu su atrinktų mokyklų mokiniais į kelionę pas Kalėdų Senelį leisis ir atlikėjas Merūnas Vitulskis su savo vaikais.

LIETUVOS MENO MOKYKLŲ SĄRAŠAS, KURIŲ GABIAUSIEJI TURĖS GALIMYBĘ VYKTI Į LAPLANDIJĄ:

1. Nacionalinė M.K.Čiurlionio menų mokykla
2. Kupiškio meno mokykla
3. Šakių rajono meno mokykla
4. Radviliškio muzikos mokykla
5. Palangos Stasio Vainiūno meno mokykla
6. Mažeikių Vytauto Klovos muzikos mokykla
7. Kėdainių muzikos mokykla
8. Ukmergės meno mokykla
9. Raseinių meno mokykla
10. Alytaus r. meno ir sporto mokykla

DELFI susiekė su visomis mokyklomis ir pasiteiravo jų atstovų, kokiomis nuotaikomis gyvena regionų mokiniai, mokytojai ir ką jiems reiškia kelionė į Laplandiją. Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos įspūdžius dėl kelionės į Laplandiją skaitykite ČIA.

Kupiškio meno mokykla

Kupiškio meno mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Diana Blaževičienė pasakoja, kad mokykloje yra muzikos ir dailės skyriai. Iš viso mokosi 268 vaikai.

„Mokosi muzikos: fortepijono, fleitos, smuiko, akordeono, klarneto, varinių pučiamųjų, akordeono, dainavimo, kanklių specialybių, bei dailės“, – vardija pašnekovė.

Anot jos, mokykloje nedaug mokinių iš nepasiturinčių šeimų, tačiau jie atleidžiami nuo mokesčio už mokslą.

„Vaikai labai džiaugiasi galimybe nukeliauti į Laplandiją ir labai laukia kelionės“, – sako D. Blaževičienė.

Šakių rajono meno mokykla

Šakių rajono meno mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Ramunė Valaitienė pasakoja, kad įstaiga turi 3 skyrius: muzikos, dailės ir šokio. Šakių rajono meno mokyklą, anot pašnekovės, lanko daug mokinių iš aplinkinių rajono miestelių ir kaimų. Tačiau dėl prasto susisiekimo, kai kada gabūs vaikai negali atvykti mokytis, nes neturi galimybių tiesiog fiziškai pasiekti įstaigą.

„Tikrai nemažą mokinių dalį sudaro mokiniai iš nepasiturinčių šeimų, pastaraisiais metais matome didėjančią tendenciją prašyti nuolaidos mokesčiui už mokslą, mūsų mokykloje yra tokia galimybė socialiai remtinoms šeimoms. Dar visai neseniai kalbėjomės su kolegomis, kad mokiniai negali įsigyti ugdymuisi reikalingų priemonių, nusipirkti instrumentų“, – pasakoja R. Valaitienė ir priduria, kad kartais net patiems mokytojams tenka sumokėti mokestį už mokslą, kad gabus vaikus turėtų galimybę savo talentą ugdyti.

„Didžiuojamės tokiais mokytojais, kurie net patys sumoka mokestį už mokslą, nes galbūt tokia mokykla, kurioje vaikas turi laisvę saviraiškai daro esminį pokytį jo kaip žmogaus formavimuisi, pasaulėžiūrai ir pasaulėjautai“, – pabrėžia pašnekovė.

Pasak Šakių rajono meno mokyklos direktoriaus pavaduotojos ugdymui, vaikai, sužinoję apie galimybę keliauti į Laplandiją, buvo labai nustebinti ir nudžiuginti.

„Buvo labai malonu stebėti vaikų reakcijas ir emocijas veiduose, kai išgirsta, kad turės tokią galimybę. Vienų veiduose iškart pasirodo džiaugsmingos emocijos, tokia nevaldoma ir galinga euforija, kiti dar negali patikėti, net gi direktoriui sakė, „meluojat". Ir tik kai patikini, kad niekas nejuokauja tokiais dalykais, akyse sužiba nuostaba ir veide neina paslėpti emocijų“, – vaikų reakcijas prisimena pedagogė.

Ji tęsia, kad tėvai ir globėjai taip pat negalėjo patikėti kelione. Jiems tai – tikrai kalėdinis stebuklas.

„Tikrai visi labai džiaugiasi ir dėkoja už tokią galimybę.. Be jokios abejonės, laukia visi. O mes labai džiaugiamės, kad galime paskatinti tokius vaikus, kurie šiuo metu neturi jokios galimybės tokioms kelionėms. Lėktuvas, pietūs restorane... Laukia nauja patirtis. Tikimės, kad tokia diena įneš pasitikėjimo savimi, savo svajonėmis, tikėjimo ir džiaugsmo gyvenimu, žmonėmis“, – įsitikinusi R. Valaitienė.

Mokykla

Radviliškio muzikos mokykla

Radviliškio muzikos mokyklos direktorė Aurelija Stončiuvienė pasakoja, kad šioje mokykloje mokiniai mokosi pagal formalųjį švietimą papildančio ugdymo programas: fortepijono, akordeono, chorinio dainavimo, solinio dainavimo, smuiko, gitaros, saksofono, fleitos, birbinės, kanklių. Taip pat mokykla vykdo ir Neformaliojo švietimo programas kuriose mokiniai ugdomi vaikai nuo 3 iki 6 metų ankstyvojo muzikavimo programoje bei teatro studijos programoje.

„Mokykloje mokosi 335 mokiniai. 75 mokiniai yra besimokantys broliai ir seserys. Nemažas vaikų skaičius iš daugiavaikių šeimų. Pagal iniciatyvos kriterijus, mokiniai, kurie pasižymi gerais mokymosi rezultatais, yra aktyvūs, dalyvauja konkursuose ar kita, bei auga daugiavaikėse ar sunkiau finansiškai besiverčiančiose šeimose, mokykloje yra 20. Taigi labai gaila, bet teko juos dar atrinkti ir mums“, – sako direktorė.

Pašnekovė tęsia, kad vaikams tai yra nuostabi dovana, jie nesuvokia, kad jiems taip galėjo pasisekti, tačiau, pasak direktorės, labai gaila tų, kurie nebepateko.

„Matydami, kad važiuoja draugai, jie jaučiasi nuskriausti“, – apgailestauja A. Stončiuvienė.
Palangos Stasio Vainiūno meno mokykla

Palangos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Valužienė pasakoja, kad „Misija Laplandija“ dalyvaujanti Palangos Stasio Vainiūno meno mokykloje yra muzikos ir dailės skyriai. Muzikos skyriuje vaikai mokosi ankstyvojo muzikinio ugdymo, fortepijono, smuiko, violončelės, gitaros, kanklių, birbynės, fleitos, klarneto, saksofono, trimito, trombono, chorinio dainavimo klasėse, lanko solfedžio, muzikos istorijos, ansamblio pamokas muzikuoja arba dainuoja meniniuose kolektyvuose. Dailės skyriaus mokiniai mokosi tapybos, piešimo, skulptūros, dailėtyros, kompozicijos pagrindų. Visi mokyklos mokiniai koncertuoja, dalyvauja meniniuose projektuose, parodose, festivaliuose, konkursuose ir dažnai laimi diplomantų ar laureatų vardus. Mokykloje mokosi 396 mokiniai. Nuo 2005 metų mokykla savo veiklą vykdo ir Šventojoje.

Pamoka

„Mokykloje yra vaikų iš mažesnes pajamas turinčių šeimų. Mokyklai suteikta galimybė šiuos vaikus atleisti nuo mokesčio už ugdymą. Visi vaikai su dideliu džiaugsmu priėmė šią žinią ir labai laukia kelionės. Daugeliui jų tai tikras kalėdinis stebuklas ir svajonės išsipildymas“, – tikina pašnekovė.

Mažeikių Vytauto Klovos muzikos mokykla

Mažeikių Vytauto Klovos muzikos mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Vitolda Garalienė pasakoja, kad mokykloje vyksta visapusiškas muzikinis ugdymas, pasirenkant įvairiausius muzikos instrumentus. Mokykla dirba pagal ankstyvojo, pradinio ir pagrindinio muzikinio ugdymo programas. Taip pat mokoma tęstinio ir išplėstinio muzikinio ugdymo dalykų.

„Džiugu, kad mokykloje muzikinio ir teatrinio meno mokosi 502 mokiniai. Šeimos, kurios verčiasi itin sunkiai sudaro apie 3 proc. mokinių, jiems už mokslą sumažintas mokestis iki 50 proc. Apie kelionę į Laplandiją vaikai sužinojo, kai mokykla pateko tarp 10 meno mokyklų laimingųjų. Tai labai džiugi naujiena. Ši kelionė yra dovana už ypatingai gerus pasiekimus moksle ir mokyklos vardo garsinimą rajone, respublikoje ir už jos ribų. Kelionės vaikai laukia, jau pradėjome skaičiuoti dienas. Ši kelionė yra pirmasis žingsnis pasitinkant garbingą mokyklos 65-čio jubiliejų“, – sako pašnekovė.

Kėdainių muzikos mokykla

Kėdainių muzikos mokyklos atstovė Aistė Dubinkaitė-Stankevičienė sako, kad šioje mokykloje vaikai mokosi muzikos: pažinti muzikos raštą, istoriją, groti, dainuoti, mylėti muziką ir išlaisvinti savo kūrybines galias.

Anot pašnekovės, mokykla neturi duomenų nustatyti, kurios šeimos verčiasi sunkiau, todėl dalyvaujant iniciatyvoje „Misija Laplandija“ ir renkantis vaikus, pagrindinis kriterijus buvo, ar vaikas yra iš daugiavaikės šeimos ir yra gabus, talentingas, atsakingas.

„Toms šeimoms, kuriose auga daugiau vaikų vienaip ar kitaip yra sunkiau prasiversti ir puoselėti vaikų talentus“, – pabrėžia A. Dubinkaitė-Stankevičienė.

Pašnekovė tęsia, kas vaikai be galo laukia kelionės, kai kurie iki šiol negali patikėti, kad iš tikrųjų ten važiuos ir galės sutikti tikrą Kalėdų senelį.

„Vaikams ši žinia buvo pati geriausia staigmena. Viena mergaitė, sužinojusi šią naujieną, taip apsidžiaugė, kad iš didelio susijaudinimo nebegalėjo pagroti tądien vykusioje perklausoje. Kai kurie nepatikėjo, kai tėvai jiems pranešė šią žinią ir atėjo mokyklos administracijos paklausti, ar tai tiesa. Kai kam tai bus pirmasis skrydis lėktuvu, ir dar be tėvų, bet milžiniškas noras pamatyti Kalėdų senelį įveikia visas baimes. Vaikų reakcijos į šią staigmeną tiesiog nuostabios. Neabejojame, kad kelionė bus pilna geriausių emocijų, nes šie vaikai labai stipriai tiki Kalėdų stebuklu“, – apie vaikų nuostabą ir džiaugsmą pasakoja Kėdainių muzikos mokyklos atstovė.

Ukmergės meno mokykla

Ukmergės meno mokyklos atstovė Miglė Čivienė pasakoja, kad muzikos ugdymo programose mokoma šių dalykų: fortepijono, dainavimo, akordeono, styginių instrumentų (smuiko, violončelės, klasikinės gitaros), pučiamųjų instrumentų (trimito, tenoro, tūbos, klarneto, saksofono, išilginės fleitos), muzikos teorijos ir istorijos. Dailės ugdymo programose mokoma: grafinės raiškos, spalvinės raiškos ir erdvinės raiškos dalykų, piešimo, tapybos, erdvinės formos, kompozicijos, dailėtyros, grafikos, tekstilės, naujųjų technologijų menų dalykų, ir šokio ugdymo programose mokoma - pramoginio, klasikinio, charakterinio, lietuvių liaudies šokių.

„Mūsų mokykloje mokosi virš 500 mokinių, apie nepasiturinčias šeimas mes duomenų nerenkame ir dėl duomenų apsaugos negalėtume rinkti, taip pat tėvai tikrai nesiafišuos, kad jų šeima yra nepasiturinti. Manau, dauguma lankančių mokinių yra iš normalių tradicinių šeimų, normalias pajamas (kaip ir visos Lietuvos šeimos) gaunančių šeimų, o tik keletas vaikų yra iš turtingesnių šeimų. Mūsų prioritetai, atrenkant vaikus į kelionę buvo jų gebėjimai bei puikūs mokymosi, konkursų rezultatai. Taip pat atsižvelgėme į tai, kad viena mama augina vaiką“, – atrankos kriterijus vardija pašnekovė.

Anot jos, vaikai labai laukia kelionės: „Nukeliauti pas tikrą Kalėdų Senelį į Laplandiją – didžiulis įspūdis ir mažam, ir dideliam. Jūs būtumėte pamatę jų akis, kai jie sužinojo, kad yra atrinkti ir kad jų laukia kelionė. Vaikai švytėjo, nuoširdžiai šypsojosi, džiaugėsi ir tai pastebėjo tėvai, atėję pasiimti vaikų iš mokyklos po pamokų. Reakcija labai skirtinga, vieni dar turbūt negali patikėti, o kiti šokinėja iš džiaugsmo.“

Raseinių meno mokykla

Raseinių meno mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Dovilė Rukienė pasakoja, kad mokyklos pagrindinė paskirtis yra neformalusis vaikų švietimas ir formalųjį švietimą papildantis meninis ugdymas.

„Mokykla vykdo vaikų muzikos, dailės, šokio, teatro meno pradinio ir pagrindinio formalųjį švietimą papildančio ugdymo, tęstinio, kryptingo meninio ugdymo, ankstyvojo ugdymo programas ir vaikų bei suaugusiųjų muzikos, dailės, šokio, teatro meno trumpalaikes neformaliojo švietimo programas. Mokykloje mokosi 410 mokinių. Iš jų 77 mokiniams sumažintas mokestis už mokslą dėl sunkesnės finansinės padėties šeimoje“, – tikina pašnekovė.

Ji tęsia, kad buvo sunku atrinkti 10 pačių gabiausių vaikų, nes jų turime labai daug.

„Todėl taikėme atrankos principą, iš kiekvienos specialybės bent po vieną deleguoti. Vaikai labai džiaugiasi laukia kelionės. Kai kurie sako, kad tai buvo jų pati didžiausia svajonė“, – sako D. Rukienė.

Alytaus r. meno ir sporto mokykla

Alytaus r. meno ir sporto mokyklos direktorė Auksė Sapežinskienė sako, kad visa mokykla labai džiaugiasi, jog patekome tarp laimingųjų, kuriems pavyks pamatyti Kalėdų Senelį.

„Asmeniškai labai džiaugiuosi, kad vaikai iš daugiavaikių ar nepasiturinčių šeimų, kurie stengiasi, dalyvauja įvairiuose renginiuose, konkursuose, festivaliuose, garsina mokyklos vardą, galės pabuvoti Laplandijoje, susitikti su Kalėdų Seneliu, galbūt pasivažinėti su elniais ir haskiais“, – sako direktorė.

Mokykloje vaikai mokosi groti klavišiniais instrumentais (fortepijonu, akordeonu, elektroniniais pianinais), styginiais instrumentais (smuiku ir gitara), liaudies instrumentais (kanklėmis, skudučiais), pučiamaisiais (išilgine fleita, saksofonu). Taip pat – dailės (piešimo, grafikos, dekoratyvinės taikomosios dailės, kompozicijos). Kita ugdymo sritis yra sportinis ugdymas: vaikai lanko baidarių ir kanojų irklavimą, sunkiąją atletiką, dziudo, futbolą, krepšinį. Mokykloje taip pat vyksta ir suaugusiųjų sveikosios gyvensenos mokymas bei trečiojo amžiaus universiteto užsiėmimai.

„Keliauti į Laplandiją yra daug norinčių, tačiau skirta tik 10 vietų. Ne visi vaikai turėjo dokumentus, reikalingus išvykimui, tačiau tėvelių ir mokytojų dėka viskas buvo sutvarkyta. Yra vaikų, kurie nebuvo išvykę iš Lietuvos, nėra skridę lėktuvu. Vaikai labai džiaugiasi ir su jauduliu laukia kelionės, ne visi ir žino, kur yra ta Laplandija, tik girdėję ir matę per TV. Mažiausieji labai laukia susitikimo su Kalėdų Seneliu, vyresni – grupinių pramogų Haskių ir Šiaurės elnių parke. Kelionės laukia ir jaudinasi ne tik vaikai, tėveliai, bet ir mokytojai“, – apie nuotaikas pasakoja direktorė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)