Misija Laplandija

Misija, Laplandija, Kalėdų senelis

Kartu su vaikais nuo pat ankstyvo ryto stebuklingais atradimais džiaugėsi Orijus Gasanovas, Vidas Bareikis su sūnumi bei Algirdas ir Remigijus Gataveckai.

Jau į oro uostą visi, keliaujantys pas Kalėdų Senelį, rinkosi apsirengę šiltais megztiniais ir apsiginklavę šalikais bei pirštinėmis. Tačiau, vos nusileidus Laplandijoje, keliautojus pasitikusios elfės visus palydėjo persirengti specialiais drabužiais, kad nesušaltų nei vaikai, nei suaugusieji.

Pasivažinėjimas elnių traukiamomis rogėmis – tai buvo pirmoji pramoga, kai kuriems tapusi išties ekstremaliu potyriu. Vienas paskui kitą roges traukę elniai nesikuklino palenktyniauti ir savo plačiais ragais kiek išgąsdino rogėse sėdintį Orijų Gasanovą.

„Ši šalis įspūdinga, tai svajonių šalis, – DELFI kalbėjo jau šaltuką gerokai žemiau nulio savo rankomis bei nosimi spėjęs pajusti Orijus Gasanovas. – Čia pabūti turbūt svajoja kiekvienas pasaulio vaikas, būdamas čia suvoki, kad Kalėdų Senelis iš tikrųjų egzistuoja. O tie žmonės, kurie sako, kad Kalėdų Senelio nėra, kad dovanas neša tėvai – meluoja. Čia yra visas miestas, visa šalis, o Kalėdų Senelis vaikšto su asmens sargybiniais, kaip prezidentas.“

Anot Orijaus, atvykęs į Laplandiją jis pamatė tikrąjį Kalėdų Senelio gyvenimą. „Mes žinome apie elfus ir elnius, o, pasirodo, yra ir asmens sargybinių, ir atstovė spaudai, ir krūva asistentų, ir visas aptarnaujantis personalas. O Kalėdų Senelis gyvena savo kaimelyje, kuriame yra lašišų restoranas, pašto tarnyba ir dar daug kitų dalykų“, – vardijo Orijus.

Nors O. Gasanovas jau aplankė kone pusę pasaulio, Laplandijoje vieši pirmą kartą. „Čia galima patirti įvairių pramogų, pavyzdžiui, pasivažinėti su haskiais ir elniais. Viskas atrodo kaip pasakoje, – kalbėjo O. Gasanovas. – Dar prieš kelionę su draugais juokavome, kad Laplandija – tai lyg ta pasaka „Alisa stebuklų šalyje“. Atrodo, kad tokios šalies net nėra, bet pamatėme, kad ji iš tikrųjų egzistuoja.“

Šimtą vaikų nuo pat ankstyvo ryto šokiais linksminę broliai Gataveckai iki pat vėlyvo vakaro neprarado gero ūpo ir nuolatos su jais bendravo. „Emocijos labai puikios, nuotaikingos ir stebuklingos, – šypsodamiesi kalbėjo broliai. – Nuostaba, šypsenos, šiluma širdyje – tokį jaučiame jausmų kokteilį. O tie džiaugsmai – ne tik mūsų, bet ir visų vaikų aplink mus.“

Vidas Bareikis į Laplandiją vyko kartu su sūnumi. „Jaučiuosi kaip pasakoje“, – neslėpė Vidas, o nuo jo veido visą dieną nedingo šypsena.

„Visas Kalėdų Senelio fenomenas suveikia ir tikrai nėra to pojūčio, kurį jauti „Disney Land“ ar „Lego Land“ parkuose. Ten sukurta industrija. O čia – pasaka. Važinėjomės su elniais ir haskiais, o galiausiai susitikome su Seneliu ir tikrai nekilo abejonių. Jis – tikras, – kalbėjo Vidas. – Taip, jis turi daug pagalbininkų ir tikrai ne visada pats gali atvažiuoti į Lietuvą, todėl tėvai turi padėti jam. Bet šis Kalėdų Senelis tikrai tikras.“

Įspūdinga barzda pasipuošęs Kalėdų Senelis paliko didžiulį įspūdį ne tik Vidui, bet ir jo sūnui. „Ištirpsta ne tik vaikai, suaugusieji taip pat“, – juokėsi Vidas, pasakodamas viešnagės pas Kalėdų Senelį įspūdžius.

O jo sūnus kalbėjo trumpai: „Jaučiuosi kaip pasakoje.“

Ankstyvą pirmadienio rytą į Laplandiją iš Vilniaus oro uosto išskridęs lėktuvas su šimtu globos namuose augančių vaikų namo grįš vėlyvą pirmadienio naktį, šiek tiek po vidurnakčio.

Visa diena vaikams buvo itin intensyvi – jie mėgavosi pro akis bėgančiais vaizdais sėdėdami elnių ir haskių traukiamose rogėse, ragavo tikro elfų gėrimo, verdamo iš daugybės skirtingų rūšių uogų, susitiko su Kalėdų Seneliu bei Prezidente Dalia Grybauskaite.

Prezidentė į Laplandiją atvyko privačiu lėktuvu kiek vėliau nei visi vaikai ir pateikė neįtikėtiną staigmeną – pietaujančius vaikus nustebino Kalėdų Senelio vizitu. Po pietų visi nuvyko į Kalėdų Senelio rezidenciją – įsiamžino bendrose nuotraukose ir papasakojo savo troškimus.

Beje, D. Grybauskaitė, vykdama į Laplandiją, nepamiršo dovanų Kalėdų Seneliui – atvykusi į jo rezidenciją įteikė savo augintų bičių medaus. Po susitikimo Prezidentė žiniasklaidai atskleidė, kad Kalėdų Senelis labai džiaugėsi, jog ji – pirmoji šalies vadovė, atvykusi jo aplankyti ne viena, o su būriu vaikų.

„Misija Laplandija“ – DELFI ir NORFOS inicijuotas projektas, prie kurio prisijungė Prezidentės globojama iniciatyva „Už saugią Lietuvą“.