Misija Laplandija

Misija, Laplandija, Kalėdų senelis

Socialinę iniciatyvą „Misija Laplandija“ įgyvendino DELFI ir lietuviška įmonė NORFA, jos globėja tapo D. Grybauskaitė.

D. Grybauskaitę pas Kalėdų Senelį į jo rezidenciją atlydėjo patys mažiausieji „Misijos Laplandija“ dalyviai.

„Svarbiausia – Kalėdų Senelis pasakė, kad tai pirmasis prezidentas ar prezidentė, kuri atvažiavo ne viena nusifotografuoti sau, o atvežė vaikus. Labai didžiuojuosi, kad Lietuva atsivežėme savo, Lietuvos, vaikus“, – susitikusi su Kalėdų Seneliu, žurnalistams sakė prezidentė.

Jos nuomone, vis dėlto vaikams svarbiausia dovana – šeimos šiluma, šalia esantis nuoširdžiai mylintis žmogus. „Kai tai turi ir kai yra šeima, tada jau ir dovanos atsiranda“, – kalbėjo šalies vadovė.

D. Grybauskaitės nuomone, iš šios kelionės vaikams liks gražiausi prisiminimai, mat daugumą jų pirmą kartą skrido lėktuvu, pirmą kartą važiavo su haskiais ir šiaurės elniais. Šalies vadovė užsiminė ir pati kai ko paprašiusi Kalėdų Senelio.

Prezidentė paaiškino, kodėl Kalėdų Seneliui padovanojo medaus. „Tai yra nuoširdžiausia, asmeniškiausia, ką turiu, praktiškai visiems valstybių vadovams, tai ir Kalėdų Seneliui, kuris vadovauja Kalėdų pasakai, visada vežu ir dovanoju medų“, – teigė D. Grybauskaitė.

Šalies vadovė drauge su globos namų auklėtiniais Kalėdų Seneliui perdavė visos Lietuvos vaikų kurtus kalėdinius piešinius ir atvirukus, laiškus ir prašymus. „Labai tikėkimės, kad jis savo pažadą įvykdys – pažadėjo aplankyti Lietuvos vaikus“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Šalies vadovė Laplandijoje ir pas Kalėdų Senelį lankėsi antrąjį kartą. Kartą čia ji lankėsi tuometės prezidentės Tarjos Halonen kvietimu.

Kalėdų Senelis įvardijo geriausias dovanas

Šalies vadovė vaikus pasitiko restorane, kada jie atvyko pietauti po linksmybių – pasivažinėję šiaurės elnių ir haskių traukiamomis rogėmis. Vaikams susėdus, prezidentė jiems pateikė staigmeną – atsivedė Kalėdų Senelį.

„Tikiuosi, nesušalote, sugebėjote ištirti visą Kalėdų senelio tėvoniją ir jo miškus, jo elnius ir jo haskius, daugelis jūsų gavote pasus, vadeliotojų pažymėjimus, dabar turite teisę penkerius metus vadelioti elnius. (…) Kalėdų Senelis šiandien jus pasitiks, priims visus jūsų ir kitų vaikų norus, palinkėjimus“, – į vaikus kreipėsi šalies vadovė.

Tuo metu Kalėdų Senelis Lietuvos žurnalistams davė interviu.

„Mano nuomone, Kalėdos yra nuostabi gerumo šventė , todėl visi turime pabandyti padėti tiems, kuriems reikia. Tai turime daryti iš savo širdžių su Kalėdų dvasia“, – klausiamas apie šeimų neturinčius vaikus, sakė Kalėdų Senelis.

Pasak Kalėdų Senelio, Lietuvos vaikai – kaip ir kiti pasaulio vaikai – Kalėdoms prašo žaislų, lėlių, tačiau jam pačiam svarbiausia – laimė, svajonės ir gera sveikata.

Kalėdų Senelis su D. Grybauskaite susitinka ne pirmą kartą. „Ne, turėjau garbės su ja susitikti per praėjusias Kalėdas, per dar ankstesnes Kalėdas, dar anksčiau, dar anksčiau. Juk aš esu Santa Klausas“, – juokėsi Kalėdų Senelis.

Į Laplandiją taip pat atvyko kampanijos aktorius Vidas Bareikis su sūnumis, tapytojai broliai Algirdas ir Remigijus Gataveckai, žurnalistas Orijus Gasanovas.

Į kelionę išvyko vaikai iš Klaipėdos vaikų globos namų „Smiltelė“, Tauragės „Šaltinėlio“, Kuršėnų vaikų globos namų, Kėdainių vaikų globos namų „Saulutė“, Marijampolės vaiko tėviškės namų, Panevėžio Algimanto Bandzos kūdikių ir vaikų globos namų, Aulelių vaikų globos namų, Šalčininkų rajono ir Alytaus vaikų globos namų, Telšių bendruomeninio pagalbos centro vaikams.

Vaikai buvo atrinkti pagal mokymosi rezultatus, gerą elgesį, aktyvumą. Taip pat pirmenybė teikta tiems, kurie, tikėtina Kalėdoms nebus pasiimti į šeimas.

Vaikų namų auklėtiniams kelionę į Laplandiją padovanojo Lietuvos vaikai, burtų keliu laimėję kūrybinį konkursą. Piešdami piešinį jie buvo pasirinkę vaikų globos namus, kurie, laimėjimo atveju, deleguotų savus auklėtinius pas Kalėdų Senelį.