Misija Laplandija

Misija, Laplandija, Kalėdų senelis

Gyvena toli nuo tėvų, kad pasiektų savo svajones

Dauguma iš mūsų gyvenimo toli nuo tėvų išbandymus patyrėme tik jau tapę studentais. Tačiau yra vaikų, kurie dėl savo svajonės būdami dar visai maži išvyko gyventi toli nuo tėvų, kad galėtų užsiimti savo mėgstamiausia veikla – menais.

Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos pradinukė Romalda pasakoja, kad nori būti pianistė. Mergaitė nuo trečios klasės mokosi groti fortepijonu. Šiandien ji, būdama dar visai maža, mėgsta groti Šopeno kūrinius.

„Jie yra mano mėgstamiausi“, – sako mergaitė.

Romalda Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų mokykloje yra ne viena: čia taip pat mokosi ir jos sesuo Kristina. Ji – smuikininkė. Abi sesės gyvena viename menų mokyklos bendrabučio kambaryje. Romalda sako, kad jos su sese kartais pasipyksta, bet gera gyventi kartu.

Aišku, mergaitės laukia savaitgalio, kada iš Alytaus atvažiuos jų tėtis ir parsiveš jas į namu. Sesės gyvena su tėčiu, mama – atskirai. Kaip pasakoja mergaites pažįstantys pedagogai, Romaldos ir Kristinos tėvai tvarkingi, kultūringi žmonės, mergaitės taip pat visada palaiko tvarką savo kambaryje.

Romalda, paklausta, ar jai patinka gyventi apsuptai vaikų, sako, kad labiau norėtų, jog jos šeima turėtų būstą čia pat, Vilniuje. Tačiau mėgstamos veiklos – grojimo fortepijonu, ji jokiu būdu nenori atsisakyti.

Abi sesės šiemet yra socialinės iniciatyvos „Misija Laplandija“ dalis. Jos ir dar 8 Nacionalinės M.K.Čiurlionio mokyklos mokiniai šiemet turi unikalią galimybę keliauti į Laplandiją. Mergaitės nėra skridusios lėktuvu, dažniausios jų kelionės yra Vilnius – Alytus. Todėl jos be galo džiaugiasi ir negali patikėti, kad turės progą ne tik skristi lėktuvu, bet ir susitikti su Kalėdų Seneliu. Nors Romalda sako, kad laiškas seniui dar neparašytas, ji planuoja tam skirti visą savaitgalį. Ko prašys dovanų – neatskleidžia, tačiau laišką tikisi įteigti pačiam Kalėdų Seneliui.

Sesučių tėtis taip pat labai nudžiugo ir susigraudino, kad jo dukros turės progą praplėsti akiratį. Tai – Kalėdinis stebuklas. Dar viena mergaičių svajonė bus išpildyta.

Chore dainuojanti Akvilė taip pat labai laukia kelionės į Laplandija. Mergaitė mėgsta ne tik dainuoti, bet ir siuvinėti. Sako, kad yra sau pasisiuvusi pieštukinę. Akvilė jau parašė laišką Kalėdų Seneliui ir išsiuntė jį į Laplandiją paštu.

Muzika, šokis ir dailė – vaikų kasdienybė

Nacionalinės M.K.Čiurlionio mokyklos Neformaliojo švietimo ir pagalbos skyriaus vedėja Jurgita Černiauskienė pasakoja, kad tokių vaikų, kurie dėl savo svajonės atsisako patogaus gyvenimo su tėvais, yra daug. Yra ir tokių, kurie demonstruoja neapsakomą talentą šokti, dainuoti, groti ar piešti, tačiau jų tėveliai turi mažiau finansinių galimybių išpildyti vaikų svajones, bet mokykla tokioms šeimoms padeda: parūpina instrumentus ar kitus įrankius, kad vaikai galėtų ugdyti savo talentą.

J. Černiauskienė sako, kad mokykloje yra trijų krypčių menai – muzika, dailė, šokis (baletas). Čia mokosi daugiau 800 vaikų, dauguma jų – muzikantai. Jauniausi menininkai yra vos šešerių metų, kai kurie iš jų gyvena bendrabutyje. Vaikų užimtumas, anot Neformaliojo švietimo ir pagalbos skyriaus vedėjos, yra pakankamai didelis. Jie mokosi ne tik tradicinių dalykų – kalbų, matematikos, fizikos ir pan., bet ir savo pasirinktos meno krypties.

„Jie dirba daugiau nei suaugusieji, nes ir po pamokų vaikai piešia, groja, šoka. Treniruojasi papildomai, kad pasiektų geresnių rezultatų. Savo iniciatyva“, – pasakoja J. Černiauskienė.

Vaikai čia mokosi kaip ir kitose mokyklose – nuo pirmos iki dvyliktos klasės, o tie, kurie mokosi baleto, mokykloje praleidžia 13 metų. Paskutinieji metai skirti tik baleto įgūdžiams tobulinti ir profesiniam išsilavinimui įgyti.

Nacionalinės M.K.Čiurlionio mokyklos mokiniai turi visas sąlygas mokytis. Jie bet kuriuo metu gali užsukti į laisvas klases, kuriose ras jiems reikalingas priemones groti, piešti ar šokti. Mokykla visą parą skamba ne tik nuo vaikų juoko, bet ir nuo muzikos.

Bendrabutyje vaikus prižiūri auklėtojos. Kadangi čia gyvena ir šešemečiai, septynmečiai, auklėtojoms tenka perimti ir mamų vaidmenis: išspręsti konfliktą, liepti išsivalyti dantis prieš miegą, padėti užmigti.

Vaikams dovanos stebuklą

Sakoma, kad vaikai yra mūsų ateitis. Todėl būtina dėti visas pastangas, kad iš vaikystės į suaugusiųjų gyvenimą jie atsineštų kuo daugiau gerumo ir tikėjimo gerumu. Ypač svarbu apdovanoti tuos vaikus, kurie yra gabūs, pavyzdingi, talentingi, darbštūs, tačiau turi prastesnes finansines sąlygas praplėsti akiratį, patirti naujų įspūdžių.

Todėl jau trečius metus socialinė iniciatyva „Misija Laplandija“ rūpinasi, kad vaikai patirtų kalėdinį stebuklą. Jau gruodžio 3 d. iš Vilniaus oro uosto pakils lėktuvas, kuris gabius, talentingus, tačiau iš mažiau pasiturinčių šeimų vaikus nuskraidins į Laplandiją, pas Kalėdų Senelį ir taip įgyvendins vieną slapčiausių mūsų mažųjų svajonių.