Misija Laplandija

Misija, Laplandija, Kalėdų senelis

Kartu su vaikais Kalėdų Senelio namus tolimoje šiaurėje aplankys Rolandas Mackevičius su sūnumi, Orijus Gasanovas bei broliai Gataveckai. Visiems jiems tokia viešnagė bus pirmoji.

Kokį Kalėdų Senelį įsivaizduoja į lėktuvą netrukus sėsiantys broliai Gataveckai? „Su didele barzda, šiltais, žiemiškais drabužiais, nes šalta,– pasakojo broliai Algirdas ir Remigijus bei pridūrė, jog vienintelis dalykas, kuris magiškame pasakojime apie Kalėdų Senelį neatitinka realybės – skraidantys elniai. – Toks elnių įvaizdis yra suformuotas animacijoje, o, mūsų galva, elniai neskraido. Bet Kalėdų Seneliai tikrai yra, jie turi daug pagalbininkų ir tie vaikai, kurie tikrai yra geri ir stengiasi, dovanų gauna.“

Algirdas and Remigijus Gataveckai

Į kelionę besiruošiantis Orijus Gasanovas neslėpė, jog tai – viena jo vis dar neįgyvendintų svajonių. „Viena mano gyvenimo svajonių – pamatyti tą vietą, aš manau, tai bus įspūdinga ir gražu. Pas mus jau kurį laiką gražios baltos žiemos nėra, Laplandijoje pamatysime, kaip turi atrodyti idealios Kalėdos, ką matome reklamose, filmuose“, – sakė O. Gasanaovas.

Tiesa, keliauti kalėdiniu laikotarpiu – viena nelaužomų jo tradicijų. Keliautojas stengiasi aplankyti kalėdiškai išsipuošusius miestus, į kai kuriuos dėl keinčio švenčių grožio grįžta net kelis kartus. „Lietuvoje sutinku tik pačias Kūčias ir Kalėdas, tačiau kalėdiniu laikotarpiu, prieš ar po švenčių, visada stengiuosi kažkur išvykti, – DELFI pasakojo Orijus. – Pavyzdžiui, teko per eglės įžiebimą viešėti Niujorke, esu buvęs kalėdiškai išpuoštame Amsterdame ir panašiai. Šįmet keliausiu į Londoną ir Berlyną. Man labai patinka, kaip tie miestai pasipuošia šventėms.“

Orijus Gasanovas

Su sūnumi į Laplandiją keliausiantis Rolandas Mackevičius pasakojo, jog ši kelionė Motiejui bus ypatinga dėl dviejų dalykų: jis pirmą kartą pamatys Kalėdų Senelį ir skris lėktuvu. Dėl pastarųjų mažylis yra tiesiog pametęs galvą.

O ar pats Rolandas vaikystėje rašydavo laiškus Kalėdų Seneliui? „Ne, kadangi niekuomet nemokėjau labai gražiai rašyti, tai piešdavau laiškus. Sakydavo tėveliai, kad nupieščiau, ko noriu, tai ir piešdavau mašinytę, laivelį ar dar kažką, – prisiminimais dalijosi R. Mackevičius. – O tai daryti pradėjau tada, kai gavau lėktuvą... Tą Kalėdų rytą prabudau, nubėgau iki eglutės, o ten kažkoks metalinis lėktuvas. Ne, galvoju, negali taip būti, tai nubėgau dar truputį užmigti, prabudau, bet po eglute vis tiek buvo tas pats lėktuvas.“

Rolandas Mackevičius

Rolando vaikystėje Kalėdų Senelis nebuvo toks kone ranka pasiekiamas, kaip dabar pasakojama vaikams. „Anksčiau tai buvo tokia mistinė būtybė. Žinojau, kad jis gyvena Laplandijoj ir pas jį reikia skristi, važiuoti ir keliauti devynias dienas. Tai buvo neįmanoma misija, – kalbėjo radijo ir televizijos laidų vedėjas. – Bet žinojau, kad jis yra, nes parodydavo tai per televiziją, tai pasakose paskaitydavau.“

Vaikų globos namų auklėtinių kelionė į Laplandiją – socialinės iniciatyvos, kurią groboja Prezidentė Dalia Grybauskaitė, „Misija Laplandija“ dalis. Projektą įgyvendina DELFI ir lietuviška įmonė NORFA.

Iniciatyvos metu vaikai buvo raginami piešti piešinius nurodant, kurių vaikų globos namų auklėtiniai turės galimybę savo akimis pamatyti Kalėdų Senelį. „Misija Laplandija“ burtus ištraukė ir laiminguosius paskelbė iniciatyvos „Už saugią Lietuvą“ ambasadorius Donatas Montvydas.

LAIMĖTOJAI:

Piešinio autorė Milda Petrova: Klaipėdos apskritis; Klaipėdos VGN „Smiltelė“;

Piešinio autorė Gabrielė Kniukštaitė: Telšių apskritis; Bendruomeninis pagalbos centras vaikams;

Piešinio autorė Austėja Druktenytė: Tauragės apskritis; Tauragės VGN „Šaltinėlis“;

Piešinio autorius Benas Venckus: Šiaulių apskritis; Kuršėnų VGN

Piešinio autorė Augustė Dautartaitė: Kauno apskritis; Kėdainių VGN „Saulutė“;

Piešinio autorius Adomas Kazakevičius: Marijampolės apskritis; VšĮ Marijampolės vaiko tėviškės namai;

Piešinio autorius Tomas Klevecka: Panevėžio apskritis; Panevėžio Algimanto Bandzos kūdikių ir vaikų globos namai;

Piešinio autorė Kamilė Adomaitytė: Utenos apskritis; Aulelių VGN;

Piešinio autorė Ana Klim: Vilniaus apskritis; Šalčininkų rajono VGN;

Piešinio autorius Matas Račinskas: Alytaus apskritis; Alytaus VGN;

Piešinių autoriai-laimėtojai savo nurodytu adresu sulauks 50 eurų vertės NORFA čekių, po 10 vaikų iš kiekvieno laimėtojo pažymėtos globos įstaigos turės galimybę skristi į Laplandiją, kur jų lauks susitikimas su Kalėdų Seneliu, prezidente D. Grybauskaite ir visos dienos pramogos.