Mergaitės taip nedaro

TECH srities studijos Lietuvoje galiausiai ją nuvedė į tolimąją Malaiziją, o tai įkvėpė tolesnėms kelionėms, nesitaikant prie darbdavio poreikių. Šiuo metu kartu su drauge Živilė kuria savo IT srities verslą „Lofty Dreamers“ ir mielai dalijasi WEB srities patarimais su kitais.

WEB dizainas – ir kūrybinė, ir techninė sritis. Galima čia labai daug pasireikšti tiems, kurie yra tokie kaip aš – mėgsta ir meninius dalykus, ir tiksliuosius mokslus. Tai puikiai apjungiama“, – sako ji, patirtimi dalindamasi su laidos „Mergaitės taip nedaro“ žiūrovais.

Norėjo suderinti du pomėgius

Pažindintis su TECH Ž. Subačienė pasakojo pradėjusi paauglystėje, kai gavo savo pirmąjį kompiuterį. Ji ėmė mokytis „Photoshop“ pagrindų, kurti įvairius vizualus.

„Natūraliai mane vis traukė technologijos, bet kartu visada buvau ir „prie menų“. Lankiau šokius, muzikuodavau, rankdarbiais užsiėmiau. Ieškojau srities, kur galėčiau ir savo techninę pusę (kadangi man labai patiko matematika, fizika – visi šie dalykai irgi sekėsi), ir kūrybiškumą suderinti“, – prisiminė pašnekovė.

Tad dar būdama dešimtokė ji apsisprendė studijuoti multimedijas ir kompiuterinį dizainą, po mokyklos čia sėkmingai ir įstojo. Išbandžiusi tokias veiklos sritis kaip tinklalapių ar vaizdo įrašų kūrimas, programavimas, galiausiai ji nusprendė savo žinias gilinti WEB dizaino srityje.

Studijavo Malaizijoje, praktikavosi Italijoje

Pasak Ž. Subačienės, darbo TECH srityje link gali vesti daug kelių, nėra vieno teisingo, tačiau jos pasirinktas – gana plataus profilio studijos – leido išbandyti daug skirtingų TECH sričių ir atrasti naudingų pažinčių, įgyti tarptautinės patirties.

„Aš studijų metais tikrai pasinaudojau visomis galimybėmis išvykti į užsienį. Studijavau Malaizijoje, Italijoje atlikau front-end programuotojos praktiką. Man tos patirtys tikrai labai praplėtė akiratį, ėmiau labiau pasitikėti savimi, išmokau daug profesinėje srityje. Turbūt tai ir buvo kertiniai momentai, kai supratau, kuria kryptimi labiau noriu eiti“, – aiškina pašnekovė.

Todėl įvairius mokymus ar kursus, kurie žada greitą rezultatą, ji linkusi laikyti papildoma, o ne pagrindine mokymosi priemone – daugiausiai žinių pati gavo būtent iš praktikos.

„Neužtenka turbūt vieną kartą kažkokius mokymus praeiti ir visą laiką tik jais vadovautis. Reikia nuolat tobulėti ir tie kursai vis po truputį irgi padeda plėsti žinias“, – įsitikinusi WEB dizainerė.

Nusprendė pati kurti sau darbo vietą

Baigusi studijas, ji per pusmetį išmaišė pusę pasaulio ir sako greitai supratusi, kad nori pati rinktis, kur gyventi, nepriklausyti nuo konkretaus biuro adreso.

„Aš tiesiog jaučiau, toks vidinis buvo jausmas, kad noriu pabandyti pati kurti savo darbo vietą. Ir taip pat asmeniniai buvo tam tikri dalykai – mano antra pusė daug keliavo darbo reikalais. Aš tiesiog norėjau būti kartu, keliauti ir dirbti“, – apie „Lofty Dreamers“ pradžią kalbėjo Ž. Subačienė.

Savą verslą ji įkūrė kartu su drauge ir šiuo metu pati įgyvendina įvairius WEB dizaino produktus, vysto bei augina bendrą veiklą.

„Galvojau, WEB dizainerio kasdienybė bus tokia – tiesiog atsisėdu, „padarau“ tinklalapį ir tiek. Tačiau, kai pradėjau dirbti sau, pamačiau, kiek daug skirtingų veiklų tai apima. Šiandien man reikia ne tik atlikti savo darbą – nuo A iki Z kurti ir įgyvendinti tinklalapio dizaino sprendimus, bet ir bendrauti su klientais, ieškoti naujų klientų, sekti ir planuoti visą procesą. Iš pradžių negalvojau, kad tai užima tiek daug laiko, bet kartu tai labai augina, nes kasdien išmokstu įvairių dalykų, darbas tikrai nėra monotoniškas“, – pastebėjo pašnekovė.

Pati mielai bendrauja su programuotojais, bet su moterimis čia – bėda

Pasak Ž. Subačienės, WEB dizaino sritis labai įvairi, tad čia egzistuoja ir specializacijos. Pavyzdžiui, programavimas, dizainas, UX ar UI.

„Aš esu ta, kuri galbūt daugiau į dizainą orientuojasi, bet kartu išmanau ir techninę pusę. Man lengviau bendrauti su programuotojais ir suprasti, ką aš darau, kas įmanoma ir kas ne“, – aiškino pašnekovė.

Beje, įdomu tai, kad ir jų verslo klientės šiandien dažniau yra moterys. Kita vertus, jei ieško laisvai samdomų programuotojų, pastebėjo Ž. Subačienė, visi rekomenduoja vyrus – per savo darbo metus ji nesulaukė nė vienos programuotoja dirbančios moters rekomendacijos.

„Turiu prielaidą, kad galbūt moterys labiau pasitiki moterimis kaip specialistėmis, o vyrai – vyrais. Nesu tikra, čia tokia mano labiau prielaida. Ir galbūt dar turi įtakos tai, ypač kalbant apie tinklalapius, yra kažkoks stereotipas ar mitas, kad geriau apie tai nusimano vyrai, kurie užsiima programavimu“, – stereotipus savo kasdienybėje įvardijo Ž. Subačienė.

Ragina eksperimentuoti ir įgyvendinti svajones, tačiau įvardija ir užkulisius

Anot jos, jei kažkam jau kirba mintis pabandyti save TECH ar bet kurioje kitoje srityje, pradėti verslą, žengti lemiamą žingsnį ir paeksperimentuoti tikrai verta, nes neįgyvendintų svajonių dažnas linkęs gailėtis. Vis dėlto svarbu nepamiršti, kad tai nebūtinai tėra gražus viršelis – su kompiuteriu ant kelių sėdžiu po palme prie baseino.

„Derinant darbą ir keliones, aš turiu savo discipliną, režimą ir jo laikausi, nes kitaip tiesiog išsibalansuočiau ir negalėčiau atlikti svarbiausių užduočių. Svarbu tiesiog suprasti, kad ne viskas taip gražu gal, kaip gali atrodyti instagrame“, – aiškino ji.

Pasak Ž. Subačienės, darbas sau reikalauja daug savidisciplinos ir vidinės motyvacijos. Pasirinkta sritis turi labai patikti, nes, jei kitus gali motyvuoti darbdavys ar kolegos, šiuo atveju dažniausiai lieki vienas su savimi.

„Aš supratau, kad, jei labai kažko nori, tai, atrodo, visas pasaulis tau padeda tai įgyvendinti. Į Malaiziją išvykti buvo tikrai toks iššūkis man pirmasis didesnis gyvenimo, vykau viena, reikėjo labai daug dalykų naujų sužinoti ir išmokti, bet aš neprisimenu, kad būčiau labai stipriai bijojusi, kad mane ta baimė kaustytų. Kai tu labai nori kažko ir kai tu labai kryptingai tuo eini ir sieki, ta baimė neatrodo tokia baisi, tie iššūkiai neatrodo tokie baisūs. Jie labiau kaip tik tave veda į priekį ir norisi kuo daugiau tos patirties įgauti“, – aiškino ji.

Pasiūlė idėją, kaip pritraukti daugiau moterų į TECH

Vis dėlto Ž. Subačienė pastebi, kad moterims neretai būdingos problemos, susijusios ne su profesinių ar kitų žinių trūkumu, o su pasitikėjimu savimi. Tą šiandien lavina ir ji.

„Trūksta kartais to vidinio pasitikėjimo, kad šioje srityje aš tikrai galiu, turiu daug žinių, gebu jas pritaikyti savo darbe. Atrodo, jei šalia yra vyras, kuris irgi dirba toje pačioje srityje, jis daugiau nusimano. Čia toks labiau vidinis įsitikinimas, su kuriuo dirbu ir bandau jį pakeisti reflektuodama, galvodama apie tai, kokiu keliu einu, ką darau, kaip norėčiau, kad ateityje tai atrodytų“, – pasakojo WEB dizainerė.

Moterų TECH srityje galbūt būtų daugiau, svarstė Ž. Subačienė, jei dažniau pagarsintume čia dirbančius pavyzdžius, palaikytume ir padrąsintume IT dirbančias moteris.

„Visas žinias mes turime arba jas galime gauti. Vienintelis dalykas, ko dažniausiai trūksta moterims, tai vidinis pasitikėjimas. Ir mes galime tiesiog viena su kita tuo dalintis“, – idėja dalinosi pašnekovė.

Patarimai, dirbantiems su WEB: kurkite ne sau, o vartotojui

Paklausta, kokių klaidų, kalbant apie savo verslą, WEB dizainą ar asmeninio pobūdžio WEB kūrimą, geriau nedaryti, kokios yra naujovės šioje srityje, Ž. Subačienė ragino, visų pirma, nepamiršti, kad tinklapis kuriamas ne mums, o vartotojui.

„Tad reikėtų nuspręsti, kas yra tas mūsų vartotojas, kokiu tikslu mes kuriame tinklapį. Tinklalapis, skirtas parduoti paslaugas ar prekes, labai skirsis nuo informacinio arba asmeninio tinklaraščio“, – pastebėjo ji, pridurdama būtent prie vartotojo aktualijų derinti ir WEB turinį, vizualus ar stilių.

Kitas jos patarimas – nesistengti į tinklalapį sudėti kuo daugiau, palikti daugiau erdvės ir prisiminti, kad „Mažiau yra daugiau“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją