Mergaitės taip nedaro

Vieną didžiausių svetainių kūrimo ir interneto technologijų platformą „Wix.com“ į Lietuvą pritraukusi ir pati už įmonės mūsų šalyje vairo stojusi Monika Laukaitė pastebi, kad TECH sektorius Lietuvoje vis dar yra nišinis. Jis vystosi greičiau nei mokymo įstaigos geba specialistus paruošti ar kitų sričių darbuotojams pavyksta persikvalifikuoti. Paklausta apie moteris šioje srityje, ji net atsiduso.

„Reikėtų pradėti nuo auklėjimo vaikų, kad maža mergaitė yra ne tik graži, bet gali būti ir protinga, ir domėtis technologijomis. Visa edukacija mokykloje. Manau, kad kompiuterinio raštingumo, jeigu taip galima pavadinti, pamokos turėtų būti nuo darželio, nuo mokyklos, nuo pradinukų. Ir kai jau pradedi dirbti šioje rinkoje, kad ir esi mergina, skirtumo nebelieka“, – sako M. Laukaitė.

Jos teigimu, bet koks mitas ar stereotipas dėl moterų darbo TECH srityje, kurį galbūt dar šiandien galima išgirsti, reiškia, kad tavo komandoje tiesiog yra nepakankamai merginų.

„Aš 8 metus šiame sektoriuje ir, iš tikrųjų, nepatikėsite, nesulaukiau nė vieno ten kažkokio iššūkio, susidūrimo, incidento. Vienintelis, beje, komentaras yra buvęs iš mano močiutės. Kai pasakiau, kad dirbsiu, močiutė sako: „O, tai dabar galėsi sutaisyti mano kompiuterį“. Jai yra dabar 85-eri ir ji vis dar naudojasi kompiuteriu“, – juokėsi laidos „Mergaitės taip nedaro“ pašnekovė.

Dirbo nuo paauglystės ir investavo į keliones: neturėjau laiko kompiuteriniams žaidimams

Prisimindama savo vaikystę, M. Laukaitė pripažino iki pradedama dirbti „Wix.com“ praktiškai neturėjusi susidūrimų su TECH, net negalėjusi gerai suprasti programuotojų darbo specifikos.

„Nebuvau nuo mažens ugdoma su technologijomis, mano tėvai skatino domėtis viskuo: menu, sportu, krepšiniu. Ir vaikystėje, iš tiesų, lankiau tiek daug būrelių, kad neturėjau laiko kompiuteriniams žaidimams“, – dabar šypsosi ji.

Tiesa, didele vertybe šeimoje buvo laikomos kelionės, tėvai į tai žiūrėjo gana griežtai – jei nori keliauti kartu, turi prisidėti savo santaupomis. Tad nuo pat ankstyvos paauglystės ji daug dirbo, dažnai padėdavo ir tėčiui, dirbančiam statybų sektoriuje.

„Nebuvau ugdoma su technologijomis, nebuvau ugdoma su inovacijomis, bet buvau ugdoma prisiimti atsakomybę, prisiimti, ką tu darai. Ir, jeigu nori kažką gyvenime pasiekti, reikia dirbti“, – pasakojo ji.

M. Laukaitė prasitarė, kad greičiausiai jos tėtis taip dukrą ruošė prisijungti prie šeimos verslo, tačiau pati ji dar norėjo paklaidžioti ir paieškoti savęs, bandė studijuoti ekonomiką, vėliau – ir teisę.

„Tik turėdami skirtingų darbo patirčių, tų paklaidžiojimų, vadinamų, skirtingų kelių, mes galim atrasti, kas mums patinka“, – įsitikinusi pašnekovė.

Mini Izraelio pavyzdį: ko nori, geriau suprasti dabar, o ne 40-ies

Kaip sektiną pavyzdį ji mini ir Izraelį, kur baigę mokyklą visi jaunuoliai yra šaukiami tarnauti kariuomenėje. Atlikę tarnybą jie gauna šiek tiek pinigų ir neretai prieš studijas iš jų dar leidžiasi į keliones po Aziją ar Pietų Ameriką tik su kuprinėmis ant pečių.

„Jeigu mano vaikai sakys: „Mama, aš dar nežinau, kuo noriu būti ir po mokyklos, aš dar nenoriu iš karto stoti į universitetą ir metus noriu pabandyti kur nors dirbti“, man tai atrodys visiškai normalu. Padaryti tą gap’ą (liet. pertrauką karjeroje) prieš studijas, man atrodo, kad tai yra būtent tai, kas po to padeda atrasti, ko tu nori. <...>

Jeigu tu padarai tą, paieškai savęs vienus metus, ir po to dirbi visą gyvenimą tai, kas tau patinka, tai yra daug geriau negu pradėjus dirbti suprasti, kad tau nepatinka, bet įšokus į roges nebeturėti išėjimo. Ir taip ateina 40 metų ir tu supranti: „O ne, vis dėlto norėjau būti, nežinau, gydytoja, programuotoja ar dar kažkas, o vis sėdžiu ten kažkokiame savo sektoriuje“, – mano M. Laukaitė.

TECH sektoriuje šiandien dirba ir menininkai, ir architektai

Kalbėdama apie darbą TECH, ji pabrėžė, kad čia dirba ne tik vadinamieji techniniai žmonės, pavyzdžiui, programuotojai. Pati M. Laukaitė prisipažino iki šiol nemokanti programuoti.

„Iš tiesų, į šitą sritį tikrai ateina daug žmonių iš įvairių sričių, pakeitusių karjerą. Čia visiškai nėra ribų. Ir yra kolegų, kurie, žinau, kad studijavo Muzikos ir teatro akademijoje, dirbo architektais, turime merginų, kurios po „Women go tech“ programos prisijungė prie mūsų“, – pasakojo ji.

Norintiems persikvalifikuoti, pasak M. Laukaitės, svarbiausia nebijoti, bandyti atrasti kol kas savo gebėjimams galbūt artimiausią TECH sritį, labai norėti, stengtis ir nepamesti ugnies akyse. Ji sutiko, kad dabar rinkoje yra labai daug naudingų mokomųjų programų, kursų, kitos medžiagos.

„Norėtųsi paskatinti žmones visus visus – nebijokite atlikti praktikų, dažniausiu atveju jos beje IT sektoriuje yra ir apmokamos, pabandykite keletą sričių, nes tikrai žinau, kas pabandė produkto dizainą, po to nuėjo į produkto vadovus... Tai, manau, kad čia yra tikrai didelė niša, kur, jeigu tu domiesi technologijomis ir tau yra įdomu, tai tikrai atrasi savo tą vietą šioje rinkoje“, – paragino ji.

Papasakojo, kaip gauti darbą TECH

Paklausta, kokiomis sąlygomis šiandien dirba IT sektoriaus darbuotojai ir kaip į darbus viliojami programuotojai, M. Laukaitė pasakojo, kad jų įmonėje yra gana daug atrankos etapų, atsižvelgiama į potencialaus darbuotojo žinias, norą augti, mokytis ir gebėjimą bendradarbiauti, pritapti globaliose komandose.

„Ta akių kibirkštis. Bet, pirmiausia, manau, yra svarbiausia prasmė, turinys, ką tu darai. Ir būti TECH sektoriuje neturėtų būti tikslas – aš noriu būti TECH sektoriuje, nes jis yra madingas. Aišku, turėtų domėtis, kad būtų įdomu, tą ugnelę turėti. Ir kai tu atrandi ir tau patinka, tai tada prisijungi prie kompanijos, aplink tau siūlomos naudos tą jausmą tik sustiprina ir papildo“, – įsitikinusi pašnekovė.

Anot jos, IT darbuotojams darbovietėse šiandien siekiama sukurti ekosistemą, kurioje žmogus galėtų augti, tobulėti ir atrasti savo talentus.

„Tos papildomos privilegijos, taip vadinant, yra nuo akcijų, kad visi gauna motininės kompanijos akcijų, rūpinimosi sveikata, sporto, darbo užmokesčio iki dėmesio šeimai, vaikams. Aišku, dar labai svarbu sukurti erdvę, kad darbuotojas galėtų mokytis ir augti. Nes vis dėlto technologijos dažnai keičiasi ir, jeigu tu gali nuolat skirti laiko savo tobulėjimui, tai, manau, yra ypač svarbu šiame sektoriuje“, – pastebėjo M. Laukaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)