Mergaitės taip nedaro

Laidoje „Mergaitės taip nedaro“ ji papasakojo apie meilę matematikai, programavimą tik vadovėliuose ir sąsiuviniuose bei išdavė savo sėkmės formulę – sėkmingai pasirinkta sritis, bendradarbiaujanti komanda ir beatodairiškas tikslo siekimas.

„Šiandien džiaugiuosi ir didžiuojuosi. Tikrai visą laiką didžiuodamasi sakau, kad esu informatikė“, – užtikrina pašnekovė.

I. Šileikienė taip pat pasidalijo įžvalgomis, kur link juda IT pasaulis, įvardijo didžiausią potencialą turinčias TECH sritis, į kurias šiandien verta investuoti savo laiką. Viena jų – kibernetinis saugumas.

Buvo viena mergina tarp vaikinų

Matematika buvo mano draugė. Mėgau matematiką mokykloje, tikrai draugavau su ja iki studijų pabaigos. Kaip sakau, tai buvo mano mokslo meilė. Bet perspektyva rinktis studijuoti matematiką atrodė šiek tiek nuobodoka. Kalbant apie IT, deja, bet, kai aš mokiausi, tokio dalyko kaip IT mes dar nežinojome, kompiuterių faktiškai nematėme“, – savo kelionę į TECH prisiminė I. Šileikienė.

Mokykloje, kurią ji baigė, kompiuterio nebuvo, tad ir informatikos buvo mokoma iš vadovėlio, sąsiuviniuose. Tačiau mintis apie didesnes galimybes pašnekovės nepaleido – paauglystėje ji pradėjo lankyti programavimo būrelį, jame labai patiko.

„Aišku, dabar, kai prisimenu, toje grupėje aš buvau viena mergina tarp vaikinų. Bet sekėsi puikiai. Na, ir tas pabandymas turbūt lėmė, kad, pabaigusi mokyklą, pagalvojau, kad informatika yra nauja, tuo metu buvo nauja šaka, naujas pasirinkimas, ir tą pasirinkimą padariau“, – užtikrino pašnekovė.

Manote, kad programuoti sunku? Mokėsi tik iš vadovėlio ir sąsiuvinyje

Paklausta, kaip reikėjo mokytis programuoti tik iš vadovėlio, I. Šileikienė patikino, kad, kai pajungiamas mąstymas ir logika, sunkumų nelieka, gal tik programavimo rezultatą ilgiau trunka pamatyti.

„Dabar vaikai, bet kokį veiksmą atlikdami, nori kuo greičiau pamatyti rezultatą. Ir pats programavimas šiandien suteikia tą greito rezultato gavimo džiaugsmą, nes tu suprogramavai, paspaudei „Paleisti“ ir ekrane jau matai rezultatą. Ar tavęs prašo kažką įvesti, ar kažką tau paskaičiuoja, ar tau išveda kažkokį gražų internetinį puslapį, ar kažkokią tai formą, kuri pateikia rezultatus. Tai yra, iš tikrųjų, darbas, suvokimas, kaip tai daryti, bet kartu yra ir pakankamai greitas rezultatas, kurį tu gali pamatyti ekrane ir kurį gali parodyti“, – aiškino pašnekovė.

Tiesa, ir ji pati savo sprendimą pasirinkti inžinerinės informatikos studijas vadina gana novatorišku, bet džiaugiasi, kad studijuojant pavyko susidraugauti su dėstytojais ir atrasti dominančias mokslinių tyrimų sritis. Pavyzdžiui, nuotolinį mokymą, tokį aktualų ir šiandien.

„Mano studijos tęsėsi universitete lygiai 10 metų ir taip gavosi, kad, iš tikrųjų, 28-erių, be jokių pertraukų, jau gyniausi daktaro disertaciją ir tapau informatikos inžinerijos mokslų daktare. Sakyčiau, sėkmės formulė – sėkmingai pasirinkta studijų sritis, sėkmingai pasirinkta mokslinių tyrimų sritis, nuostabi, bendradarbiaujanti komanda ir beatodairiškas tikslo siekimas. Tai buvo mano karjeros pradžia, kuri leido ateiti šiandien, dabar iki čia, kur esu“, – sako I. Šileikienė.

Anksčiau merginos studijuodavo IT, bet darbai atitekdavo vaikinams, dabar jų laukia, o studijuoti neateina

Ji prisimena, kad anuomet minėtų studijų grupėje merginos sudarė beveik pusę studentų. Tačiau, žvelgiant šiandien, nemaža jų dalis vis dėlto nedirba IT. I. Šileikienė įvardija dvi lemiamas to priežastis – IT specialistų poreikis tuomet nebuvo labai didelis, vyravo ir mitas, kad tai – vyriškas darbas.

„Buvo gajus tas mitas, kad IT vis tik labiau tinka vaikinams ir jie yra geresni specialistai negu merginos. Ir tas lėmė, kad pabaigus studijas dalis merginų pasirinko šiek tiek veiklą kažkur šalia informatikos, nes tas vietas, kurios buvo siūlomos, dažniausiai suteikdavo vaikinams“, – prisiminė ji.

Vis dėlto šiandien situacija – visiškai kitokia, užtikrina pašnekovė.

„IT srityje mes tikrai dabar nestebime jokios diskriminacijos dėl lyties. Ir merginos tikrai vienodomis sąlygomis konkuruoja su vaikinais dėl darbo vietos. Negaliu sakyti, kad joms suteikiamos kažkokios išskirtinės sąlygos, bet jų nebesibijoma, kaip tai buvo anksčiau. Drąsiai jos yra priimamos, ir iš pačių merginų tikrai net negirdžiu jokių baimių, jokių nuogąstavimų, kad kaip gi čia man seksis susirasti darbą“, – aiškina I. Šileikienė.

Nepaisant to, šiandien turime kitą bėdą – merginos į IT srities studijas net neateina. Pašnekovė pripažino, kad paskaitose jų panašiose studijų kryptyse temato vos 10-20 proc.

„Tai nereiškia, kad tos studijos netinkamos merginoms. Merginoms labai puikiai sekasi ir mes labai džiaugiamės grupėmis, kuriose yra merginų. Kurios iškelia arba atskleidžia save kaip globėjos, jungiančios visą grupę ir formuojančios tikslus. IT studijos nėra lengvos. Užsispyrimo studijuoti reikia, jis yra labai svarbus, todėl merginos paprastai pakankamai sėkmingai studijuoja IT studijose ir labai retai jas nutraukia. Užsispyrimo joms pakanka, o, jeigu jos pasirenka jau studijas IT, tai pasirenka kryptingai, su tikslu būti IT specialistėmis, ir tiek žinios, tiek gebėjimai, tiek jų talentas tikrai turi galimybę atsiskleisti ir kuo puikiausiai“, – apie perspektyvas kalbėjo I. Šileikienė.

Papasakojo, kur link IT juda, ir įvardijo perspektyvas

Paklausta apie dabartinę situaciją IT rinkoje, ji patikino, kad ši nėra eilinė: sparčiai plečiasi technologijos, IT įmonės, jos kuria inovatyvius produktus, orientuojasi į paslaugas, kurios kartais ir visai nesusijusios su TECH. Kita vertus, praktiškai nebeliko verslų, kurie veiktų be IT.

„Pastebima labai gera tendencija, kad pačios įmonės dabar IT specialistų nesamdo, o vis tik perka iš specializuotų IT kompanijų IT paslaugas. Pradedant nuo kompiuterių priežiūros, tinklų priežiūros, informacinių sistemų kūrimo, procesų automatizavimo, kibernetinio saugumo, jei reikia – nuotolinio mokymo. Iš tikrųjų, tai pastebima labai gera tendencija. Kodėl? Todėl, kad, jeigu verslai užsiima tik ta veikla, kuri jų yra tradicinė, o tas veiklas, kurios nėra tiesiogiai susijusios su jų verslu, atiduoda, kaip sakoma, verslo partneriams, šiuo atveju IT kompanijoms, kurios užsiima IT verslu, tai reiškia, kad mes turime aukštesnę kokybę organizacijose naudojamų informacinių technologijų. Taip pat turime aukštesnę kokybę pačių darbo vietų priežiūros.<...> Nes tos įmonės, siekdamos aukštesnės teikiamų paslaugų kokybės, įvertindamos savo teikiamų paslaugų atsakomybę, investuoja į darbuotojų kvalifikaciją, į darbuotojų darbo užmokestį, į darbuotojų apskritai gerbūvį“, – aiškino ji.

Pasak I. Šileikienės, itin perspektyvia dabar sritimi būtų galima laikyti ir kibernetinį saugumą. Tokių specialistų nėra daug nei Lietuvoje, nei kitur pasaulyje, o nauda organizacijai – milžiniška.

„Tai yra pakankamai tokia sudėtinga techninė dalis, kuri stabdo. Ir tai kiekvienai organizacijai dabar privalu užtikrinti: informacijos saugumą, naudojamų informacinių sistemų saugumą, kompiuterinių tinklų saugumą. Tie specialistai yra pakankami brangūs ir juos sunku surasti“, – pastebėjo ji.

Nukreipė, kokiu keliu eiti

Atsakydama į klausimą, ar šiandien aukštasis mokslas programuotojui dar reikalingas, I. Šileikienė pasidalijo anekdotine situacija, kai naujo darbuotojo prašoma iškart pamiršti, ką mokėsi aukštojoje mokykloje, tačiau jam atsakius, kad ten jis ir nesimokė, nukertama, kad tada darbo pozicijai jis netinka.

„Mano požiūris – informatikos specialistai yra aukštos kvalifikacijos specialistai. Ir jiems reikalingas fundamentalusis mokslų pagrindas, kurį padeda aukštosios mokyklos. Tai yra toks pastato pamatas, stiprus pamatas, kuris leidžia parengtam specialistui specializuotis ir ant to pamato, kaip sakoma, statyti jau savo kompetencijų pilį“, – įsitikinusi ji.

I. Šileikienės teigimu, fundamentinis išsilavinimas, kurį turi specialistai, taip pat leidžia betarpišką tarpusavio susikalbėjimą.

„Žiūrint iš pozicijos, kad žmogus jau turi aukštąjį išsilavinimą, jau turi tam tikros patirties, galbūt turi ir tam tikros IT patirties, nes vis tik šiandien mes be technologijų faktiškai negyvename, trumpalaikiai pasirinkimai galbūt irgi yra variantas pakeisti savo sritį. Tik reikia įsivertinti tai, kad, kaip aš sakau, jeigu yra trumpalaikės studijos, sakykim, ar ten trumpalaikiai kursai, tai greičiausiai bus ir trumpalaikis efektas. Nes tos studijos yra pakankamai siauros, paviršutiniškos ir perspektyvoje darbuotojui dažnai užkerta kelią tolesnei karjerai. Kuo aukščiau kylame karjeros laiptais, tuo turime turėti platesnes žinias, aukštesnę kvalifikaciją, supratimą visų procesų ir panašiai“, – mano ji.

Todėl, susidomėjusiems TECH sritimi, I. Šileikienė, visų pirma, pataria įgyti bazinį išsilavinimą ir verčiau tuomet papildomai tobulinti kvalifikaciją įvairiuose kursuose ar mokymuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)