Mergaitės taip nedaro

„Technologijų sektoriuje ne visi yra programuotojai. Yra labai daug įvairių kitų pozicijų, profesijų, kurių reikia. Lygiai taip pat jame reikia ir „minkštųjų“ įgūdžių, žmonių, kurie išmano žmogiškuosius išteklius, organizacinę psichologiją, kurie dirba administracijoje, aptarnauja klientus ar parduoda. Labai daug yra įvairių krypčių ir sričių, kur galima dirbti TECH sektoriuje, ir tikrai nebūtinai kiekviena moteris turi būti programuotoja“, – įsitikinusi laidos „Mergaitės taip nedaro“ pašnekovė.

Anot R. Ribačiauskaitės, kalbant apie darbdavių aktualijas, IT rinka Lietuvoje yra išsunkta, vidutiniškai programuotojas per dieną gauna 4–5 darbo pasiūlymus „Linkedin“. Tad stengtis reikia ne tik pritraukiant geriausius darbuotojus, bet ir išlaikant jau suburtą profesionalų komandą.

„Didesnės TECH įmonės Lietuvoje jau visos šiandien siūlo labai geras sąlygas. Konkuruoti kažkokiais „perksais“, užkandžiais biure ar žaidimo konsolėmis jau nelabai įmanoma. Daug įmonių siūlo didelį spektrą pramogų, įvairių patogumų“, – apie darbo TECH rinkoje realybę pasakoja ji.

Tiesa, tik tinkami profesiniai įgūdžiai darbo IT srityje durų tikrai neatvers. Šiandien IT įmonės, pasirodo, didžiausią dėmesį skiria potencialaus darbuotojo kultūriniam atitikmeniui.

„Tikrai yra atvejų, kai mes techniškai labai stipraus kandidato, kuris puikiai išmano savo darbą, nepriimame, nes nematome, kad jis tinka į mūsų komandą kultūriškai, vertybiškai“, – atskleidė pašnekovė.

Startuolių ekosistema atrodė visiškai kitaip

Anksčiau R. Ribačiauskaitė dirbo „Versli Lietuva“, „Startup Lithuania“. Prieš beveik dešimtmetį, pasakoja ji, startuolių ekosistema Lietuvoje tik pradėjo vystytis, tad atrodė visiškai kitaip.

„Šiandien situacija yra absoliučiai pasikeitusi ir tikrai galime jau pasigirti labai gerais rezultatais. Mes žinome, kad per 2021 m. startuolių ekosistema pritraukė rekordinį skaičių investicijų, ko iki šiol dar niekada nebuvo padaryta. Tikrai ta ekosistema vystosi, startuolių atsiranda vis daugiau. Dabar jau niekam nebereikia aiškinti, kas tas startuolis yra. Prieš 9-erius metus man pačiai tai buvo gana naujas dalykas, teko daug ir knygų skaityti, ir domėtis“, – sakė pašnekovė.

Tuomet savo darbu R. Ribačiauskaitė stengdavosi padėti startuoliams nuo pat ankstyvosios stadijos, kai tai tebūdavo idėja, iki išorinio finansavimo pritraukimo. Paklausta, kaip iš viešojo sektoriaus atsidūrė privačiame, pašnekovė pripažino tai gana tikslingai planavusi.

„Tam tikru metu aš pamačiau, kad tikriausiai padariau viską, ką galėjau. Įgyvendinau tas idėjas, kurias turėjau. Nusprendžiau, kad reikia naujų žmonių, idėjų toje organizacijoje, tai jiems padėtų sėkmingiau tęsti toliau savo gyvavimą“, – aiškino R. Ribačiauskaitė.

Baigė politikos mokslus, tačiau šiuo metu dirba startuolyje

Tiesa, tie, kurie bando atrasti save TECH, neretai susiduria su daug vidinių blokų – baigiau mokslus visai kitoje srityje, man bus per sunku, ten toks vyriškas kolektyvas. Politikos mokslus baigusi pašnekovė tikino labai anksti supratusi, kad pagal specialybę nedirbs.

„Aš visą savo darbinę karjerą visada darydavau tai, ko nemokėdavau ar nežinodavau, kaip daryti. Nuo pat, kai aš apskritai pradėjau dirbti visą darbo dieną, dar studijų metais tai vyko. Man kažkaip neatrodė nenatūralu ar nenormalu eiti dirbti ne pagal specialybę. Niekada ir neplanavau, tiesa, dirbti pagal savo išsilavinimą“, – užtikrino ji.

Todėl šiandien ir kitus R. Ribačiauskaitė ragina nebijoti eiti į nepažįstamą erdvę, lipti iš komforto zonos ir tikėti, kad išsikeltus tikslus pasiekti pavyks.

„Startuoliuose Lietuvoje taip jau yra, kad tik maža dalis žmonių žino, ką jie daro. Visi kiti jie inovuoja, bando, klysta, mokosi iš naujo, iš savo klaidų. Sakyčiau, būtent startuolių ekosistema ir yra ta labai gera terpė, kur tu gali ateiti tikrai be kažkokios ankstesnės patirties, tam skirto išsilavinimo kryptingo ir bandyti daryti, mokytis iš klaidų“, – pastebi ji.

Atsakomybių ribos – labai plačios

Paklausta, kokios yra pagrindinės jos atsakomybės šiandien, vykdomoji „Omnisend“ direktorė šyptelėjo, kad svarbiausia – užtikrinti, kad organizacija „suktusi“.

„Mano atsakomybių sritys yra finansai, teisiniai dalykai, žmogiškieji ištekliai, bendrasis administravimas organizacijos, biurų valdymas, plėtros planavimas ir panašiai. Sakyčiau, gana platu ir tikrai niekada nesakau kolegoms, kad ne į mane turėtumėte kreiptis šiuo klausimu. Visada bandau visiems padėti“, – aiškino R. Ribačiauskaitė.

Nors moterų, vadovaujančių startuoliams, nėra daug, to pašnekovė tikina bandanti nesureikšminti ir nelaikanti išskirtinumu.

„Pati asmeniškai galiu pasakyti, kad aš nesu susidūrusi su kažkokiais labai stipriais stereotipais ir dėl to patyrusi kažkokių sunkumų ar ribojimų. Man sunku pasakyti, ar tai egzistuoja. Aišku, TECH sektoriuje labai trūksta moterų, merginų“, – pripažino ji.

Problemą įžvelgia dar vaikystėje

Paklausta, kaip mano, kodėl tokia situacija susidarė, R. Ribačiauskaitė tikino pastebėjusi, kad viskas prasideda nuo ankstyvo amžiaus, šeimose vyraujančio labai tradicinio požiūrio į tai, kas kuo užsiima, kokie yra lyčių vaidmenys.

„Tai ateina iš labai toli, iš vaikystės, iš mokyklos. Galiausiai išeina taip, kad mergaitės kažkodėl nepasirenka studijuoti technologijų, labiau tiksliųjų mokslų, susijusių su matematika ar kompiuterinėmis įvairiomis technologijomis. Vaikinai kažkodėl nueina į tą pusę. Gal kažkiek yra ir stereotipinio požiūrio, gal merginos ir pagalvoja, ar čia man tikrai reikia, ar aš čia tikrai noriu, ar čia tikrai man, gal man eiti į socialinius mokslus. Taip statistiškai jau yra“, – svarstė pašnekovė.

Ji pasidalino lūkesčiu, kad po 10-ies ar 15-os metų situacija bus visiškai kitokia, mat jau judama gera kryptimi.

„Sena, gili ir universali problema yra moterų atstovavimo, moterų reprezentavimo ir buvimo vadovaujamose pozicijose. Mes Lietuvoje niekuo nesame išskirtiniai, taip yra visame pasaulyje, kiek man tenka bendrauti su kitomis technologinėmis įmonėmis. Aišku, kad dažniausiai vadovaujamas pozicijas užima vyrai. Tai liūdna, bet jie irgi dėl to nekalti. Taip tiesiog susiklosto aplinkybės“, – kalbėdama apie moteris vadovaujamose pozicijose, pastebėjo R. Ribačiauskaitė.

Pasakė, kas svarbu darbdaviams

Svarstydama, kaip į TECH pritraukti daugiau moterų, ji paminėjo, kad labai svarbu suprasti, kad technologijų sektorius apima ne tik programavimą, tad reikia domėtis ir stebėti, kokių įgūdžių norimose dirbti įmonėse ieškoma, galiausiai kartais – gal suvaldyti ir savo lūkesčius.

„Jei tu neturi adekvačios patirties, tikriausiai tau reikės pradėti nuo paprasto darbo, jaunesniojo specialisto pozicijos, ir tuomet kilti karjeros laiptais“, – priminė R. Ribačiauskaitė.

Pati įdarbindama darbuotojus dėmesį ji vis dažniau kreipia į kultūrinį atitikmenį, specialistų kompetenciją ir įgūdžius, o ne išsilavinimą.

„Pas mus puikiausiai dirba darbuotojai, kurie yra arba nebaigę universitetų, sustabdę studijas, arba niekada ir nestudijavę, iš karto po mokyklos pradėję dirbti. Formalus išsilavinimas yra svarbus, bet jis svarbus yra žmogui, o ne darbovietei. Mums svarbu, kokius įgūdžius tas žmogus atsineša. Įgūdžiai šiais laikais gali būti įgyti ne tik universitete, formaliojo švietimo institucijoje“, – tikino ji.

Darbuotojams – net nemokamos namų tvarkymo paslaugos

Anot R. Ribačiauskaitės, jie šiuo metu orientuojasi į specialistus, kuriems įdomus būtų pats darbas TECH srityje ir kasdienės tenkančios atsakomybės, tam nereikėtų didelės išorinės motyvacijos. Vis dėlto tam tikrų pamaloninimų darbuotojams nepavyksta išvengti – nuo nemokamų užkandžių iki namų tvarkytojos paslaugų, nekalbant jau apie konkurencingą darbo užmokestį.

„Aišku, kad pagrindinis dalykas yra sudominimas pačiu darbu. Įdomūs iššūkiai, įdomus darbas, kryptis, galimybė dalyvauti sprendimų priėmime, atsakomybės prisiėmimas, kūrybiškumo skatinimas ir laisvė. Geri specialistai tikisi, kad jie bus vertinami, į jų nuomonę bus atsižvelgta“, – ko šiandien nori TECH srities darbuotojai, kalbėjo ji.

Paklausta, gal galėtų parekomenduoti, kurios darbo TECH sritys be programavimo yra pačios perspektyviausios šiuo metu, R. Ribačiauskaitė patarė besidomintiems daugiau dėmesio skirti kokybės užtikrinimu (testavimu) ir klientų aptarnavimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją